Thursday, October 22, 2009

Η διπλωματία στον τσελεμεντέ της Μέριλ Στριπ

  • Δημητρης Μπουρας, Η Καθημερινή, 22/10/2009
  • Τζούλι και Τζούλια **ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΟΜΕΝΤΙ. Σκηνοθεσία: Νόρα Εφρον. Ερμηνεία: Μέριλ Στριπ, Εϊμι Ανταμς, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Μεσίνα, Λίντα Εμοντ

Το ψαχνό, στο «Τζούλι και Τζούλια», είναι μια ιστορία με φόντο το σημερινό Κουίνς και με ηρωίδα μια τριαντάχρονη, την Τζούλι Πάουελ, που αντιμετωπίζει τη μαγειρική ως δημιουργική διέξοδο απ’ την αδιάφορη καθημερινότητά της. Και η σάλτσα, ένα σύντομο πορτρέτο της Τζούλια Τσάιλντ, που όπως μαθαίνουμε έφερε τη γαλλική κουζίνα υπό μορφή τσελεμεντέ στα αμερικανικά σπίτια. Η ιστορία της Τσάιλντ διαδραματίζεται το 1948 κυρίως στο Παρίσι, όπου έζησε ένα διαστημα με τον διπλωμάτη σύζυγό της.

Στη σημερινή Νέα Υόρκη, που θέλει να ξεπεράσει το τραύμα της 11ης Σεπτεμβρίου, η Τζούλι ξεκινάει έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει να μαγειρέψει και τις 524 συνταγές του βιβλίου της Τζούλια μέσα σε ένα χρόνο και να μεταφέρει τις εμπειρίες της σε ένα μπλογκ. Παράλληλα, παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή της Τζούλια, που έχει ξεκινήσει τον δικό της αγώνα δρόμου για να μάθει τα μυστικά της γαλλικής κουζίνας και να εκδώσει ένα ογκώδες βιβλίο μαγειρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Νόρα Εφρον πνίγεται ανάμεσα στα υλικά των συνταγών της Τσάιλντ και αναζητά σωσίβιο άλλοτε στο διακριτικό μελόδραμα και άλλοτε στη χαμηλότονη κομεντί. Οσοι δεν ενδιαφέρονται για τη μαγειρική θα πρέπει να αντέξουν τη φλυαρία μιας ταινίας που θέλει να χτίσει μια γέφυρα ανάμεσα σε Αμερική και Γαλλία. Οι αναφορές στα προβλήματα που αντιμετώπισαν η Τσάιλντ και ο σύζυγός της την περίοδο του μακαρθισμού αυτόν το σκοπό εξυπηρετούν.

No comments: