Wednesday, October 21, 2009

Με το μάτι του επιστήμονα πίσω από την κάμερα

  • Οπως είχε πει ο Ισαάκ Ασίμοφ, τα συναρπαστικά στις επιστήμες δεν ξεκινάνε με τη φράση «εύρηκα», αλλά με ένα «αυτό είναι ενδιαφέρον».

Στο «Κάτι τρέχει με τα είδη» ο σκηνοθέτης Ανίκ Λεμονιέ ακολουθεί τις κρυφές συγγένειες ανάμεσα στα είδη με οδηγό το dna

Στο «Κάτι τρέχει με τα είδη» ο σκηνοθέτης Ανίκ Λεμονιέ ακολουθεί τις κρυφές συγγένειες ανάμεσα στα είδη με οδηγό το dna

Με αυτή τη φιλοσοφία το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών, που διοργανώνεται από το Κέντρο Επιστήμης, Κοινωνίας και Τέχνης-CAID, μπαίνει στο δεύτερο μέρος του - είχαν προηγηθεί προβολές τον Μάιο στον «Ελληνικό Κόσμο». Τη σκυτάλη παίρνει η αίθουσα προβολών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Β. Κωνσταντίνου 48, Παγκράτι) όπου από σήμερα ώς την Κυριακή θα προβάλλονται οι 35 ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος (6 έως 8 καθημερινά από κάθε γωνιά του κόσμου) που εξάπτουν το ενδιαφέρον και καλύπτουν κάθε επιστημονικό πεδίο. Οι πέντε καλύτερες θα βραβευθούν και θα προβληθούν σε μια ξεχωριστή βραδιά (Δευτέρα, στο Νέο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138).

Ντοκιμαντέρ θα δώσουν την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να δει «μέσα από το μάτι του επιστήμονα» τα μεγαλύτερα και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν σήμερα. Να μάθει για τη σύγχρονη έρευνα, να γνωρίσει τον Τσε, τους Μάγια και τους Αζτέκους, να συναντήσει ρομπότ, δεινόσαυρους, μυρμήγκια και υπνοβάτες, να ταξιδέψει σε Αφρική, Αλάσκα και Ανταρκτική, να εξερευνήσει τη χαμένη Ατλαντίδα αλλά και τον Παρθενώνα, να σπάσει μυστικούς κωδικούς, να κολυμπήσει στη Μεσόγειο και στον ποταμό Τουνγκούσκα, να αντιμετωπίσει το παρελθόν και το μέλλον του, να βρεθεί μπροστά σε ηθικά διλήμματα.

Στο «Μουσικό ένστικο: επιστήμη και τραγούδι» της Ελενα Μάνες περιγράφονται οι εκπληκτικές διασυνδέσεις ανάμεσα στη μουσική και τη φυσιολογία του εγκεφάλου

Στο «Μουσικό ένστικο: επιστήμη και τραγούδι» της Ελενα Μάνες περιγράφονται οι εκπληκτικές διασυνδέσεις ανάμεσα στη μουσική και τη φυσιολογία του εγκεφάλου

Στο πραγματικά ενδιαφέρον πρόγραμμα εμείς ξεχωρίσαμε το «Κάρολος Δαρβίνος-Ο ιερέας του Διαβόλου;» του Εϊκ Σμιτζ, με τη δραματική μεταμόρφωση του Δαρβίνου από σπουδαστή θεολογίας σε επιστημονικό ερευνητή, που έψαξε την επιστημονική αλήθεια σε βάρος της πίστης. Μας ιντριγκάρισε το «Περίεργο: Επιβίωση» του Μαρκ Μανούτσι με την καταγραφή σε φιλμ της δοκιμής των νέων θεραπειών νανοτεχνολογίας σε ασθενή με καρκίνο και εφαρμογές όπως τη δημιουργία τεχνητών φύλλων που φωτοσυνθέτουν παράγοντας καθαρά καύσιμα από ήλιο και νερό.

Μας κίνησε την περιέργεια το «Αθανασία» του Ζεράλντ Σαϊάτ, που εξετάζει το γιατί και πώς πεθαίνουμε και αν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά αυτό το θεμελιώδες δεδομένο της ζωής. Και μας γοήτευσε η αφήγηση της ζωής ενός μορίου οξυγόνου από την αρχή του κόσμου μας μέχρι σήμερα στο «Ο2: το μόριο που δημιούργησε τον κόσμο μας» των Τζον Κάρπεντερ, Στίβ Νίκολς και Αλφρεντ Βεντλ.

* Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι προβολές δεν έχουν ελληνικούς υποτίτλους. Για πληροφορίες και πλήρες πρόγραμμα, 210 7251893, www.caid.gr/isffa, http://isffa.blogspot.com, caid@otenet.gr.

No comments: