Thursday, May 14, 2009

«Star Trek», «Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου», «Τα σύνορα της Αυγής»

«Star Trek»

«STAR TREK»
ΗΠΑ, 2009
Σκηνοθεσία: Τζεϊ Τζεϊ Εϊμπραμς
Παίζουν: Κρις Παϊν, Ζακαρι Κουιντο

Εκαναν το παλιό ολοκαίνουργιο. Τόσο που επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα γενιά fan ανάμεσα στους «trekkers», όπως αποκαλούνται οι οπαδοί της τηλεοπτικής σειράς και των ταινιών που ενέπνευσε.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Με το φιλμ αυτό δεν έχουν κάνει ένα remake σαν τα άλλα. Εχουν κάνει ένα φιλμ που είναι τόσο σύγχρονο ώστε να μοιάζει απόλυτα διαφορετικό. Το όλο ύφος, η όψη που λέμε, είναι αλλιώτικο από εκείνο που ξέραμε. Ακόμα και το μακιγιάζ που θυμίζει το δρα Σποκ έχει μια δική του, συγκεκριμένη λογική. Τα παιδιά, βέβαια, που παίζουν είναι παιδιά της τηλεόρασης. Δεν είναι της μεγάλης οθόνης. Η σημερινή, όμως, μεγάλη οθόνη από αυτούς τροφοδοτείται.

«Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου»

«Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου» (Le premier jour du reste de ta vie)
Γαλλία, 2008
Σκηνοθεσία: Ρεμι Μπεζανσον
Παίζουν: Ζακ Γκαμπλεν, Ζαμπου Μπραιτμαν

Κομεντί. Και «ντραμεντί». Πέντε μέρες, σε διαφορετικά χρόνια, από τη ζωή μιας πολυμελούς μεσοαστικής οικογένειας. Το μεγάλωμα των παιδιών, οι ανεξαρτητοποιήσεις τους, οι γάμοι τους, ο παππούς τους (ένας παππούς που θυμίζει εκείνον που έπαιζε ο Αλαν Αρκιν στο «Little Miss Sunshine»), οι σχέσεις, το φινάλε…

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας


«Τα σύνορα της Αυγής»

«Τα σύνορα της Αυγής» (La frontiere de l’ aube)
Γαλλία, 2008
Σκηνοθεσία: Φιλιπ Γκαρελ
Παίζουν: Λουι Γκαρελ, Λορα Σμε

Αυτό είναι εναλλακτικό του άλλου γαλλικού. Ασπρόμαυρο, με κοντινά πλάνα, αυτοκτονικές διαθέσεις και μπόλικη κατάθλιψη, έρχεται να θυμίσει πως κάποτε υπήρχαν το «Στούντιο» κι η «Αλκυονίς», που έπαιζαν πολλά παρόμοια, τα οποία πλασάρονταν ως καλλιτεχνικά.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας


ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 16.05.09

No comments: