Friday, May 15, 2009

Η Αργεντινή του Κόπολα*. Το «Tetro» του βετεράνου σκηνοθέτη ξεχώρισε χθες, πρώτη μέρα προβολών

Η Αργεντινή του Κόπολα

* Το άρθρο ανήκει στο φάκελο:
"Φεστιβάλ Καννών 2009"

  • Η χθεσινή πρώτη μέρα προβολών, μετά την έναρξη της Τετάρτης που στέφθηκε με θρίαμβο χάρη στο τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο «Up», δεν ήταν καλή από πλευράς διαγωνιστικού προγράμματος. Δεν σημαίνει βέβαια τίποτε αυτό, περισσότερο έχει να κάνει με τον προγραμματισμό παρά με τη συνολική εικόνα του Φεστιβάλ αφού όπου να ‘ναι έρχονται τα ονόματα. Και μαζί με αυτά και οι ταινίες τους. Απλώς η έναρξη ήταν πολύ εντυπωσιακή με το «Up», κυρίως λόγω της υιοθέτησης του τρισδιάστατου κι από τις Κάννες, που με αυτή την κίνηση έδειξαν ότι η τεχνολογία δεν είναι μια «εμμονή των Αμερικανών», όπως έγραψε χαρακτηριστικά το «Variety». Ωστόσο, το πρόγραμμα της Πέμπτης, που ήταν κι η πρώτη μέρα προβολών του διαγωνιστικού τμήματος, αν δεν απογοήτευσε τελείως, σίγουρα κράτησε χαμηλές τις θερμοκρασίες.
«Fish Tank»
  • Η βρετανική συμμετοχή με τίτλο «Fish Tank» και υπογραφή της Αντρέα Αρνολντ, που δεν είναι κάποιο γνωστό όνομα που εναγωνίως το περίμεναν οι παροικούντες, δεν αποκάλυψε και κάτι. Αλλωστε, ήταν κι από τις τελευταίες αδιάθετες ταινίες του διαγωνιστικού, ώσπου βρήκε κι αυτή το διανομέα της. Το «Fish Tank» αφηγείται την περίπτωση μιας 15χρονης και του σοκ που υφίσταται όταν η μαμά της φέρνει στο σπίτι προς εγκατάσταση το καινούργιο της αμόρε. Οι Βρετανοί υποστηρικτές προσπάθησαν να την παρουσιάσουν ως διάδοχο του Κεν Λόουτς (προφανώς εννοούν τα «Γλυκά δεκάξι») αλλά δεν νομίζω ότι τους βγαίνει η εξίσωση.

Κινεζικός «Πυρετός»

  • Η δεύτερη ταινία της χθεσινής μέρας ήταν πιο σκαμπρόζικη και πιο αναμενόμενη μια κι ο σκηνοθέτης, ο Λου Γε, είναι παλιός γνώριμος των Καννών και ταλαιπωρημένο παιδί της πατρίδας του, της Κίνας, η οποία τον τσακίζει με τη λογοκρισία της και δεν τον αφήνει να κάνει τις ταινίες που επιθυμεί οι οποίες, τουλάχιστον αυτές που ξέρουμε, είναι gay προσανατολισμού. Τέτοια ήταν και το «Summer Palace», που είχαμε δει στις Κάννες πριν από μερικά χρόνια, τέτοια είναι και η τωρινή, με τίτλο «Ανοιξιάτικος πυρετός», η οποία γυρίστηκε ύστερα από πενταετή σιωπή του σκηνοθέτη και εκτός Κίνας προφανώς – στο Φεστιβάλ παρουσιάζεται ως συμπαραγωγή Χονγκ Κονγκ και Γαλλίας. Η ταινία έχει να κάνει με ένα ερωτικό τρίο -δύο άντρες και μία γυναίκα αλλά όχι έτσι όπως ξέραμε το «τρίγωνο» από τον Ιψεν- που καταλήγει σε… πεντάγωνο!

Ασπρόμαυρος Κόπολα

  • Η καλύτερη ταινία της χθεσινής μέρας δεν ήρθε από το διαγωνιστικό πρόγραμμα αλλά από παράλληλο πρόγραμμα. Μιλάω για το «Tetro» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, μικρού προϋπολογισμού, ασπρόμαυρο, γυρισμένο στην Αργεντινή, το πρώτο original σενάριο του Κόπολα μετά τη «Συνομιλία» πριν από 35 χρόνια, που ο ίδιος δεν θέλησε να το στείλει στο διαγωνιστικό. Το ατού της ταινίας είναι ο νεαρός πρωταγωνιστής Αλντεν Ερενράιχ, και πολλοί μιλούν για «αποκάλυψη».
  • Κάννες, του Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 15.05.09

No comments: