Sunday, May 10, 2009

Δωδεκαήμερο διασήμων στις Κάννες



Την Τετάρτη αρχίζει το 62ο Φεστιβάλ των Καννών και οι προετοιμασίες συνεχίζονται με το στρώσιμο του πορφυρού τάπητα. Οι ιθύνοντες της εκδήλωσης, εν μέσω κρίσεως, επέλεξαν την ασφάλεια των μεγάλων ονομάτων. Ο ελληνικός κινηματογράφος αντιπροσωπεύεται με δύο συμμετοχές.

Αλμοδόβαρ, φον Τρίερ, Ανγκ Λι, Χάνεκε, Ταραντίνο, Λόουτς και Κόπολα στο Φεστιβάλ των Καννών που ξεκινά την Τετάρτη
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/5/2009

Την ασφάλεια των μεγάλων ονομάτων επέλεξε το φεστιβάλ των Καννών για την 62η διοργάνωσή του, που αρχίζει την Τετάρτη. Λιγότερη τόλμη και ρίσκο σε νέους σκηνοθέτες ισοδυναμεί όμως και με καλύτερο φεστιβάλ; Οχι απαραίτητα. Αυτό που έχουν εξασφαλίσει για φέτος ο διευθυντής του φεστιβάλ Τιερί Φρεμό και ο πρόεδρός του Ζιλ Ζακόμπ, είναι ότι η 62η διοργάνωση θα έχει σταθερή δημοσιότητα και προβολή για τις δώδεκα ημέρες που θα διαρκέσει, αφού κάθε μέρα θα προβάλλεται ταινία ενός διάσημου δημιουργού.

Η προβολή είναι ένα βασικό ζητούμενο για μια μεγάλη διοργάνωση όπως οι Κάννες. Μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου τα εισιτήρια στις αίθουσες δείχνουν αυξητική τάση, αλλά με εύνοια στις ταινίες των μεγάλων στούντιο, οι μικρότεροι διανομείς δείχνουν επιφυλακτικοί. Και αυτοί είναι που δίνουν ζωή στο τμήμα της Αγοράς, την οικονομική «καρδιά» του φεστιβάλ. Τον περασμένο Φεβρουάριο στο φεστιβάλ του Βερολίνου ήταν εμφανής η κάμψη στην αγορά. Οι Κάννες λοιπόν έχουν κάνει ό,τι μπορούν ώστε να κρατήσουν τη δική τους αγορά ζωντανή και δραστήρια. Και οι επιλογές του επίσημου προγράμματος είναι η «βιτρίνα» για τις οικονομικές συναλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο υπόγειο του Palais και στα περίπτερα των εταιρειών παραγωγής και διανομής. Το φετινό φεστιβάλ έμοιαζε από νωρίς μέσα στη χρονιά σαν «ιερό δισκοπότηρο» για τους σκηνοθέτες του φεστιβαλικού κυκλώματος. Πολλοί ήταν εκείνοι που θα ήθελαν να δουν τις ταινίες τους στο επίσημο πρόγραμμα, αλλά δεν κατάφεραν τελικά να κατακτήσουν μία από τις είκοσι θέσεις του. Μερικά ονόματα είναι εκείνα του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, του προηγούμενου νικητή του Χρυσού Φοίνικα Κριστιάν Μουντζίου («Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες»), των αδελφών Κοέν και του Τζιμ Τζάρμους.

Αρκετές γαλλικές ταινίες

Οι ισορροπίες στον σχεδιασμό του προγράμματος ενός τεράστιου φεστιβάλ, όπως των Καννών, είναι πολύ λεπτές. Ακόμη και σε γεωγραφικό επίπεδο. Ο Τιερί Φρεμό έχει κάθε χρόνο ασφυκτικές πιέσεις να συμπεριλαμβάνει αρκετές γαλλικές ταινίες στο επίσημο πρόγραμμα και το έκανε και αυτή τη χρονιά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δυσαρεστήσει αρκετούς από τους ετήσιους επισκέπτες της Κρουαζέτ.

Τη γαλλική κινηματογραφία εκπροσωπούν ο Γκασπάρ Νοέ με το «Enter the void», ο Αλέν Ρενέ με το «Les Herbes folles», ο Ξαβιέ Τζιανολί με το «In the beginning» και ο Ζακ Οντιάρ με το «A prophet». Ευτυχώς φέτος, εκτός από Γάλλοι, είναι και σκηνοθέτες με συνέπεια και ενδιαφέρουσες –τουλάχιστον– ταινίες. Οι Ασιάτες είναι μια άλλη ομάδα με δυναμική παρουσία κάθε χρόνο στο φεστιβάλ. Φέτος είναι οι Κινέζοι Λου Γιε με το «Spring fever» και Τσάι Μινγκ Λιανγκ με το «Face», ο Τζόνι Το από το Χονγκ Κονγκ με το «Vengeance», o Φιλιππινέζος Μπριλάντε Μεντόζα με το «Kinatay» και ο Κορεάτης Παρκ Τσαν Γουκ με το βαμπιρικό «Thirst». Και αυτοί είναι πολύ γνωστά ονόματα με σταθερή παρουσία στα διεθνή φεστιβάλ.

Για τον Χρυσό Φοίνικα

Τα μεγάλα ονόματα που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα, είναι ο Πέδρο Αλμοδόβαρ με τις «Σπασμένες αγκαλιές», μια ακόμη συνεργασία του με την Πενέλοπε Κρουζ, ο Λαρς φον Τρίερ με τον αναμενόμενο –για σκάνδαλο– «Αντίχριστο», όπου πρωταγωνιστούν ο Γουίλεμ Νταφόε και η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, ο Ανγκ Λι με το «Taking Woodstock», μια ιστορία σεξουαλικής αναζήτησης στο περιθώριο του θρυλικού μουσικού φεστιβάλ, ο Μίκαελ Χάνεκε με το «The white ribbon», αλλά και δύο προηγούμενοι νικητές του μεγάλου βραβείου του φεστιβάλ: ο Κουέντιν Ταραντίνο θα φέρει στις Κάννες το «Inglourious basterds», πολεμική περιπέτεια ακραίας βίας με πρωταγωνιστή τον Μπραντ Πιτ, και ο Κεν Λόουτς το «Looking for Eric», την ιστορία ενός φανατικού ποδοσφαιρόφιλου, που προσπαθεί να συναντήσει τον Ερίκ Καντονά. Πρωταγωνιστεί ο… Ερίκ Καντονά. Υποψήφιοι είναι επίσης, η Τζέιν Κάμπιον με το «Bright Star», βιογραφικό δράμα με θέμα τη ζωή του ποιητή Τζον Κιτς και ο Μάρκο Μπελόκιο με το «Vincere». Δύο Ευρωπαίες σκηνοθέτριες συμπληρώνουν τις επιλογές του Τιερί Φρεμό: Η Ισπανίδα Ιζαμπέλ Κοϊξέτ με το «Μap of the sounds of Tokyo» και η ανακάλυψη των Καννών («Red road») Αντρεα Αρνολντ, με το «Fish Tank».

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν το «Imaginarium of Doctor Parnassus» του Τέρι Γκίλιαμ, τελευταία ταινία του Χιθ Λέτζερ, όπου τον ρόλο του μοιράστηκαν στη συνέχεια ο Τζόνι Ντεπ, ο Τζουντ Λο και ο Κόλιν Φάρελ, το «Agora» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, για τη ζωή της αρχαίας φιλοσόφου Υπατίας, με τη Ρέιτσελ Βάις, και το «The army of crime» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, ενώ στις μεταμεσονύχτιες προβολές περιλαμβάνεται το «Drag me to hell» του Σαμ Ράιμι. Το φετινό φεστιβάλ των Καννών θα αρχίσει στις 13 Μαΐου με το «Up», τη νέα ταινία animation της Pixar, ενώ θα κλείσει στις 24 με το «Coco Chanel & Igor Stravinsky» του Ζαν Κουνέν. Είναι η δεύτερη γαλλική ταινία που βγαίνει αυτή τη χρονιά, με κεντρική ηρωίδα τη θρυλική μορφή της μόδας.

Η παρέλαση μεγάλων ονομάτων πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στο επίσημο πρόγραμμα. Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, παράλληλο πρόγραμμα, που συνήθως είναι αφιερωμένο σε νέους δημιουργούς, αρχίζει τις προβολές του αυτή τη χρονιά με τη νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης αρνήθηκε την πρόταση του φεστιβάλ να προβάλει την ταινία εκτός συναγωνισμού στο επίσημο πρόγραμμα και προτίμησε να την πάει στο πιο «ανεξάρτητο» Δεκαπενθήμερο. Είκοσι τέσσερις ακόμη ταινίες έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, όμως η πιο αναμενόμενη είναι το «I love you Phillip Morris» των Αμερικανών Γκλεν Φικάρα και Τζον Ρέκουα. Είναι ένα ερωτικό δράμα με πολλές εντάσεις, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία και με πρωταγωνιστές στον ρόλο των εραστών, τον Τζιμ Κάρεϊ και τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ.

Διπλή η ελληνική παρουσία

Δύο είναι οι ελληνικές συμμετοχές στο φετινό φεστιβάλ, καλή επίδοση για τη μάλλον φτωχή παρουσία του ελληνικού κινηματογράφου στις διεθνείς διοργανώσεις. Στο σημαντικό τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα», το παράλληλο τμήμα του επίσημου προγράμματος, θα προβληθεί ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, ταινία που ήδη διαχειρίζεται η μεγάλη γαλλική εταιρεία διανομής ΜΚ2. Ενα κλειστοφοβικό οικογενειακό δράμα, που σαν στόρι θυμίζει το «Σκοτεινό χωριό» του Μ. Νάιτ Σιάμαλαν, η ταινία παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας, που ζει αποκομμένη από την υπόλοιπη πραγματικότητα. Σε μια μονοκατοικία, που είναι περιφραγμένη από την εξωτερική ζωή, ένα ζευγάρι μεγαλώνει τα τρία του παιδιά «προστατεύοντάς» τα από τις «βλαπτικές» επιρροές, με διδασκαλία στο σπίτι και προσεκτικά επιλεγμένες πληροφορίες να μπαίνουν στον οικογενειακό χώρο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Χρήστος Στέργιογλου, η Μισέλ Βάλεϊ και η Αγγελική Παπούλια.

Στο τμήμα ACID, το οποίο ασχολείται με την προώθηση του ανεξάρτητου κινηματογράφου, θα προβληθεί η «Θέμις», το ντοκιμαντέρ για την ελληνική δικαιοσύνη, που σκηνοθέτησε ο Μάρκος Γκαστίν. Η «Θέμις» παρακολουθεί τη δικομανία των Ελλήνων, που διαπιστώνεται από το γεγονός ότι ένας στους δέκα Ελληνες πηγαίνει, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, στα δικαστήρια. Για πρώτη φορά μια κάμερα μπαίνει στα ακροατήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταγράφει κοινές δίκες, που ξετυλίγονται σαν ένα μικρό θέατρο στο οποίο παίζονται και λύνονται οι καθημερινές διαφορές.

Και τρεις πασίγνωστοι πρόεδροι

Μεγάλα ονόματα του διεθνούς κινηματογράφου αναλαμβάνουν φέτος στις Κάννες το έργο της επιλογής και της βράβευσης των ταινιών. Για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στη φετινή διοργάνωση είναι η Ιζαμπέλ Ιπέρ. Μία από τις πιο βραβευμένες και αξιοθαύμαστες ηθοποιούς του γαλλικού σινεμά, η Ιπέρ είναι η τέταρτη, μόλις, γυναίκα πρόεδρος στην 62χρονη ιστορία των Καννών. Στην επιτροπή τη συντροφεύουν ο περσινός νικητής του βραβείου σκηνοθεσίας, Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, ο Κορεάτης σκηνοθέτης (και πρώην υπουργός Πολιτισμού) Λι Τσανγκ Ντονγκ, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκρέι, οι ηθοποιοί Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Ασια Αρτζέντο και Σου Κι και ο συγγραφέας Χανίφ Κιουρέισι.

Πρόεδρος της επιτροπής του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα» είναι ο σκηνοθέτης Τζον Μπούρμαν. Μαζί του, οι ηθοποιοί Ζανγκ Ζιγί και Λεονόρ Σιλβέιρα, καθώς και οι σκηνοθέτες Μπερτράν Μπονελό και Φερίντ Μπουγκεντίρ.

Στη θέση του προέδρου, μια τιμητική θέση που δεν απονέμει βραβεία, θα βρεθεί και ο Μάρτιν Σκορσέζε. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης είναι ο πρόεδρος της ρετροσπεκτίβας Cannes Classics. Πριν από δύο χρόνια είχε παρουσιάσει στο φεστιβάλ το World Cinema Fountation, το οποίο αποκαθιστά κόπιες σπάνιων ταινιών. Ταινίες αποκατεστημένες θα παρουσιάσει στις Κάννες και ο Σκορσέζε, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα «Κόκκινα παπούτσια» των Μάικλ Πάουελ και Εμερικ Πρέσμπεργκερ, τον «Τρελό Πιερό» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, την «Περιπέτεια» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, το «Senso» του Λουκίνο Βισκόντι και τις «Διακοπές του κυρίου Ιλό» του Ζακ Τατί.

No comments: