Thursday, May 14, 2009

Ποτέ δεν είναι αργά για να φτάσεις το όνειρό σου... Με το «Ψηλά στον ουρανό» της Pixar

  • Την πιο ευχάριστη έναρξη εδώ και πολλά χρόνια, ίσως και στην ιστορία του, έκανε χθες το φεστιβάλ των Καννών. Το «Ψηλά στον ουρανό», μια ακόμη εξαιρετική ταινία της Pixar, είναι η πρώτη ταινία animation που ανοίγει το φεστιβάλ στην 62χρονη ιστορία του και επίσης είναι η πρώτη φορά που στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών προβάλλεται ταινία σε τρισδιάστατη βερσιόν.
  • Το «Ψηλά στον ουρανό», που σκηνοθέτησε ο Πιτ Ντόκτερ («Μπαμπούλας Α.Ε.») διαθέτει όλα τα στοιχεία που κάνουν τις ταινίες της Pixar να ξεχωρίζουν. Είναι πολύ αστεία, έχει απρόσμενους χαρακτήρες, ένα υποδειγματικά γραμμένο σενάριο και εναλλαγές ανάμεσα στο γέλιο και τη συγκίνηση. Είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών που δεν μπορεί να καταφέρει σχεδόν κανείς άλλος, πέρα από τους δημιουργούς αυτού του θαυμαστά ικανού στούντιο animation. Και σχεδόν κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει τους αυστηρούς κριτικούς που γέμισαν την αίθουσα Ντεμπισί χθες το πρωί, μέσα σε λίγα λεπτά να γελάνε δυνατά και να προσπαθούν να σκουπίσουν δάκρυα συγκίνησης κάτω από τα μεγάλα γυαλιά του 3D…
  • Στο «Ψηλά στον ουρανό» πρωταγωνιστεί ένας 78χρονος χήρος, ο Καρλ (με τη φωνή του Εντ Ασνερ), που έχει περάσει τη ζωή του με το απωθημένο μιας μεγάλης περιπέτειας. Οταν ένας μεγαλοεργολάβος ζητάει πολύ πιεστικά το σπίτι του, ο Καρλ, που ήταν πωλητής μπαλονιών, θα το σηκώσει στον ουρανό με χιλιάδες μπαλόνια και με προορισμό τη Βενεζουέλα. Μόνο που θα έχει μαζί του έναν ανεπιθύμητο συνοδοιπόρο, έναν ενοχλητικό πρόσκοπο.
  • Η ταινία μπορεί να μην αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα ανάγνωσης όπως το αριστούργημα της Pixar, ο «Wall-e», έχει όμως αξιολάτρευτους χαρακτήρες, πολύ γέλιο και μια διάθεση που ενθαρρύνει την ιδέα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να πραγματοποιεί κανείς το όνειρό του, ακόμη και λίγο πριν από τα 80...
  • Χθες το μεσημέρι δόθηκε και η συνέντευξη της κριτικής επιτροπής, με επικεφαλής την πρόεδρο Ιζαμπέλ Ιπέρ. Οπως είπε η Γαλλίδα σταρ, «δεν είμαστε εδώ για να κρίνουμε τις ταινίες, αλλά για να τις αγαπήσουμε. Το ζήτημα είναι ποιες θα αγαπήσουμε περισσότερο. Είναι πολύ παλιά ιστορία το να προσπαθείς να εξηγήσεις γιατί σε συγκινεί μια ταινία, μια μουσική, ένας πίνακας. Θα πρέπει εδώ να βγάλουμε κάτι από την ψυχή μας ώστε να το εξηγήσουμε». Αρκετά αυστηρή ήταν πάντως η Ιπέρ σε ερώτηση που της έγινε για την παρουσία αρκετών γυναικών και στην επιτροπή και στο διαγωνιστικό πρόγραμμα. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αντρική και γυναικεία ματιά και είμαι αρκετά καχύποπτη απέναντι σε αυτές τις κατηγοριοποιήσεις».
  • Για τον Τούρκο σκηνοθέτη Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, που είναι μέλος της επιτροπής, τα βραβεία και οι επιτροπές είναι κάτι που δεν εμπιστεύεται ιδιαίτερα. «Δεν εμπιστεύομαι ούτε τον εαυτό μου σε μια επιτροπή. Πολλές φορές βλέπω ταινίες πρωτότυπες και με ιδιαιτερότητες και ενώ την πρώτη φορά δεν μου άρεσαν, στη συνέχεια έγιναν σημαντικές για μένα. Ετσι, θα πρέπει να δω φέτος τις ταινίες συνδυάζοντας αυτό που μου λέει η καρδιά και το μυαλό μου».
  • Του απεσταλμένου μας στις Κάννες Παναγιώτη Παναγόπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/5/2009

No comments: