Thursday, May 7, 2009

Gay σινεμά σε δύο δόσεις

  • Το 11ο Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών ξεκινά σήμερα στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης και, αγκαλιάζοντας για πρώτη φορά και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Οραμα και Πραγματικότητα», διαρκεί έως τις 13 Μαΐου.

Από την ισραηλινή ταινία «The Bubble» του Εϊταν Φοξ, για τον έρωτα ενός Ισραηλινού με έναν Παλαιστίνιο (Σάββατο, 8.30 μ.μ., «Παύλος Ζάννας», Θεσσαλονίκη)

  • Από την ισραηλινή ταινία «The Bubble» του Εϊταν Φοξ, για τον έρωτα ενός Ισραηλινού με έναν Παλαιστίνιο (Σάββατο, 8.30 μ.μ., «Παύλος Ζάννας», Θεσσαλονίκη) Δώδεκα μέρες αργότερα στην Αθήνα, στο Τριανόν Filmcenter, θα ξεκινήσει και το 3ο Athens International Gay & Lesbian Film Festival (25-31 Μαΐου).
  • Στη Θεσσαλονίκη, το Ομοφυλοφιλικό Πανόραμα διοργανώνεται, ως είθισται, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκέτε και του γαλλικού προξενείου της Θεσσαλονίκης. Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα ζητήματα της ομοφυλοφιλίας και αμφιφυλοφιλίας και τις κοινωνικές παραμέτρους τους (ομοφυλοφιλικός γάμος, ρατσισμός, αποκλεισμός λόγω σεξουαλικής ταυτότητας κ.ά.) παρουσιάζει επιλεγμένες ταινίες από Νότια Αφρική, Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ κ.λπ., περιλαμβάνοντας στο καθημερινό του πρόγραμμα και ταινίες μικρού μήκους. Από φέτος καθιερώνει και βραβείο κοινού για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους.
  • Στην Αθήνα, το International Gay & Lesbian Film Festival υπόσχεται μία εβδομάδα με προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Διεθνές και πολυθεματικό, περιλαμβάνει ταινίες από τη βικτωριανή Αγγλία μέχρι τη σημερινή Ζιμπάμπουε και το Πακιστάν. Κι ακόμη, από τη Νορβηγία, την Τσεχοσλοβακία και την πρώτη εφηβική λεσβιακή ταινία που γυρίστηκε εκεί, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία.
  • Στα highlights του η ταινία «Straight» του Νικόλα Φλέσσα, που έκανε πρεμιέρα με εγκωμιαστικά σχόλια στο γερμανικό queer φεστιβάλ Verzaubert. Κι ακόμα το, βραβευμένο με το μεγάλο βραβείο Siegessaeule Readers Award της φετινής Μπερλινάλε, «City of Borders», το ντοκιμαντέρ του Γιουν Γιονγκ Σου για το φιλελεύθερο γκέι μπαρ Shushan στην καρδιά της Ιερουσαλήμ. Ή το «Sex Positive» του Αμερικανού Ντάριλ Γουέιν, ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί ποτέ για το AIDS, και το δυναμικό οπερατικό, καναδέζικο ντοκιμαντέρ «Fig Trees», που κέρδισε φέτος Teddy Award στην κατηγορία του. Επίσης, συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η δουλειά του Φιλιππινέζου σκηνοθέτη Κρις Πάμπλο, από τους πρωτοπόρους του ντίτζιταλ σινεμά. Θα προβληθούν οι ταινίες του «Quick Trip» και «Μ2Μ Eyeball», μία ξενάγηση στην γκέι κοινότητα της Μανίλα.
  • Δεν είναι μόνον αυτά. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει από queer μιούζικαλ μέχρι ταινίες με ζόμπι κι από λεσβιακά φιλμ νουάρ μέχρι ιστορίες τρόμου, lezzy animations και electro queer video clips. Φέτος, εκτός από την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, έχει και αυτήν του Ινστιτούτου Γκέτε της Αθήνας, που του παραχώρησε δύο γερμανικές ταινίες: την γκέι «Ruckenwind (φετινή συμμετοχή στην Μπερλινάλε) και τη λεσβιακή «Gespenster».

No comments: