Thursday, May 7, 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Η ελληνική κινηματογραφική περιπέτεια


  • Εκθέματα του Μουσείου Κινηματογράφου

  • Το ανανεωμένο «πρόσωπο» του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα «εκτεθεί» από αύριο (8 μ.μ.), στην Αποθήκη Α' του λιμανιού, με μια «γιορτή», παρουσία καλλιτεχνών: Διονύσης Φωτόπουλος, Τάσος Ψαρράς, Δημήτρης Σπύρου, Ντίνος Κατσουρίδης, Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Βαφέας, Λουκία Ρικάκη, Θόδωρος Αδαμόπουλος (διευθυντής της Ταινιοθήκης), Λεωνίδας Βαρδαρός (πρόεδρος του ΣΕΗ και της ΠΟΘΑ), πρόεδροι κινηματογραφικών και κρατικών φορέων κ.ά.
  • Οπως αναφέρει η αρχιτέκτων - μουσειολόγος Νάσια Χουρμουζιάδη, επιμελήτρια του μουσειολογικού μέρους, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «πειραματίζεται πάνω στους τρόπους με τους οποίους θα οδηγήσει τους επισκέπτες στη μαγεία του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες των αρχών του 20ού αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες. Καλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί όχι σε μια συλλογή αντικειμένων σχετικών με το σινεμά, αλλά μια "συλλογή στιγμών θέασης". Χαμηλώνει τα φώτα και ξετυλίγεται μπροστά στον επισκέπτη, σαν φιλμ μιας ταινίας, που συγκροτείται από μικρές στάσεις - σεκάνς της ιστορίας του ελληνικού σινεμά».
  • Κατά τον διευθυντή του Μουσείου, Βασίλη Κεχαγιά, πρόκειται για «μια μικρή γέννηση, ένα "μικρό" έργο μπροστά στο μεγαλείο των εικόνων, φτιαγμένο από λίγους ανθρώπους, που το μόνο που προσπάθησαν να αντιγράψουν από τον τρόπο εμπνευσμένων σκηνοθετών και όλων των ανθρώπων του κινηματογράφου μας είναι το βλασταίνον στο εγχώριο έδαφος μεράκι. Αυτό που κάλυψε ζιζανιογόνες ανοργανωσιές, κλάδεψε ανεπιθύμητα γραφειοκρατικά αγκάθια και πέταξε τους πρώτους του καρπούς, με την ελπίδα η συγκομιδή του μέλλοντος να γίνει ακόμα πλουσιότερη».

No comments: