Friday, May 1, 2009

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΑΣΤΡΟΝ»: Να κηρυχθεί διατηρητέος και να σωθε

  • Παρέμβαση της «Συμπαράταξης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας
  • Τη λήψη ομόφωνης απόφασης, ώστε ο Δήμος Αθηναίων να ενεργήσει άμεσα, προκειμένου το ΥΠΠΟ να κηρύξει διατηρητέο τον ιστορικό χειμερινό κινηματογράφο «ΑΣΤΡΟΝ» (Αμπελόκηποι), πέτυχε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Πρόκειται για σημαντική επιτυχία. Η λειτουργία του «Αστρον» διεκόπη αυτή την κινηματογραφική περίοδο και κινδυνεύει να κατεδαφιστεί, άμεσα, για να οικοδομηθεί «ένα ακόμα τσιμεντένιο μεγαθήριο», όπως καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη».
  • Ακόμα, αποφασίστηκε, σε δεύτερη φάση, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αγορά του κινηματογράφου από το ΥΠΠΟ και την παραχώρησή του στο δήμο, προκειμένου να μετατραπεί σε δημοτικό κινηματογράφο και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου. «Στόχος είναι», επισημαίνει η «Συμπαράταξη», «να αποτελέσει μέρος ενός πολιτιστικού πυρήνα που θα αναπτυχθεί στο κέντρο των Αμπελοκήπων, ο οποίος θα περιλαμβάνει σε έναν ενιαίο χώρο εκτός από το "ΑΣΤΡΟΝ" και το γειτονικό θερινό κινηματογράφο "ΕΛΛΗΝΙΣ", συμπεριλαμβανομένων και των ενδιάμεσων αδόμητων χώρων».
  • Το «ΑΣΤΡΟΝ», ο πρώτος χειμερινός κινηματογράφος που δημιουργήθηκε στους Αμπελοκήπους, εγκαινιάσθηκε στις 3/1/1957 και λειτουργούσε περισσότερο από μισό αιώνα. Οπως τονίζει η «Συμπαράταξη», «δεν ήταν απλά κινηματογράφος, αλλά και χώρος που στέγασε παράλληλα πολλές θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις». [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 02/05/2009]

No comments: