Saturday, May 9, 2009

Επίσημη "πρώτη" για το νέο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πρώτη επίσημη προβολή είχε το βράδυ του Σαββάτου το νέο «πρόσωπο» του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο λιμάνι, αποθήκη Α, με την ιστορία του κινηματογράφου να παρουσιάζεται στις οκτώ αίθουσες του Μουσείου. Στα εγκαίνια παρευρέθησαν σκηνοθέτες και πολιτικοί.

Πρώτος επισκέπτης του νέου Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος.

Στο Μουσείο, η ανακαίνιση του οποίου κόστισε περίπου 600.000 ευρώ, υπάρχουν οκτώ αίθουσες («οκτώ σεκάνς») στις οποίες παρουσιάζεται η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και φιλοξενεί ακόμη ένα τρισδιάστατο φιλμ -το μοναδικό σε ελληνικό μουσείο- που δείχνει όλα τα στάδια κατασκευής μιας ταινίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΜΚΘ Βασίλη Κεχαγιά, ξεναγός του επισκέπτη είναι ο «Τάκης», ένα πρόσωπο εν μέρει υπαρκτό, εν μέρει φανταστικό, γεννημένο τη στιγμή που γεννιέται το σινεμά στα Βαλκάνια.

Στο μουσείο φιλοξενούνται αφίσες, προγράμματα, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και κοστούμια, όπως τα αυθεντικά από τις «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη και οθόνες αφής δίνουν πληροφορίες για την 7η Τέχνη.

Ο επισκέπτης αντικρίζει ακόμη μία αφίσα από την γνωστή συλλογή «Hellaffi» (Hellenic Affisa), μηχανές προβολής και λήψης.

Αποκλειστική προτεραιότητα δόθηκε στην ψηφιακή τεχνολογία, τόσο για την παρουσίαση των εκθεμάτων του μουσείου, αλλά κυρίως για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΜΚΘ, Γιώργο Μυλωνά.

Το νέο Μουσείο απευθύνεται πρωτίστως στους νέους Έλληνες δημιουργούς κινηματογράφου και στους ερευνητές, χάρη στις σύγχρονες μεθόδους καταγραφής και πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων κινηματογράφου, αλλά κυρίως στα παιδιά και τους νέους, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά.

Το μουσείο διαθέτει ειδικούς χώρους εκπαίδευσης, όπως ο χώρος όπου οι νεαροί φίλοι του κινηματογράφου θα μπορούν να συμμετάσχουν στη δική τους ταινία.

Η κ. Νάσια Χουρμουζιάδη Αρχιτέκτων-Δρ. Μουσειολογίας εξηγεί ότι το Μουσείο πειραματίζεται πάνω στους τρόπους με τους οποίους θα οδηγήσει τους επισκέπτες στη μαγεία του ελληνικού σινεμά, ξεκινώντας από τις πρώτες αμήχανες προσπάθειες των αρχών του 20ου αιώνα και φτάνοντας μέχρι τις ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες.

Εικόνες και ήχοι από δεκάδες προβολές, αφίσες, φωτογραφίες, αντικείμενα δεν εκτίθενται με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μια κινηματογραφική ψευδαίσθηση, μέσα στην οποία βουλιάζει βήμα-βήμα ο επισκέπτης.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός, ο διευθυντής της ταινιοθήκης Θέοδωρος Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος Ελλήνων σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Σώματείου Ελλήνων Ηθοποιών Λεωνίδας Βαρδαρός, οι σκηνοθέτες Γιαννης Δαλιανίδης Τάσος Μπουλμέτης και άλλοι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: