Tuesday, May 26, 2009

ΔΙΠΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΥΝΟΔΟΝΤΑ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ

  • «Δάγκωσε» βραβεία η Ελλάδα

Ο Γιώργος Λάνθιμος (αριστερά), που  είχε επιστρέψει στην Ελλάδα,  ξαναγύρισε στις Κάννες για να  παραλάβει το πρώτο βραβείο του  προγράμματος Ένα Κάποιο Βλέμμα  και το βραβείο Νεότητας
Την ώρα που η Ελλάδα τα έχει βάψει μαύρα για τους κοιλιακούς τού Sakis, ο Γιώργος Λάνθιμος έβγαινε διπλά βραβευμένος από το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της υφηλίου, το Festival De Cannes.

Ο «Κυνόδοντας» δαγκώνει την ελληνική ανθυποκουλτούρα στον λαιμό. Πρώτο βραβείο- διά χειρός Πάολο Σορεντίνο, σκηνοθέτη του «Ιl Divo»- καλύτερης ταινίας τού Un Certain Regard (Ένα Κάποιο Βλέμμα). Με σκληρούς ανταγωνιστές. Από τις ΗΠΑ λόγου χάριν. Το «Ρrecious» έχει κερδίσει βραβείο κοινού τού Sundance. Δεύτερη διάκριση το βραβείο Νεότητας. Από κριτική επιτροπή 18-25 χρονών. «Για μένα αυτό το βραβείο είναι πιο σημαντικό» μου έλεγε από τηλεφώνου με διστακτική φωνή ο Λάνθιμος. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Πρώτα τον ζήτησαν από το «Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών». Ύστερα από το «Un Certain Regard». Στη συνέχεια, η γαλλική ΜΚ2 καπαρώνει τα δικαιώματα της διεθνούς διανομής. Ρωτάω τον νεαρό παραγωγό Γιώργο Τσούργιαννη και από Ελλάδα τι; Απάντηση (κρατηθείτε): «Ακόμα δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση»!

Όταν το είδα, αμέσως αισθάνθηκα μάρτυρας χαρμόσυνου τοκετού. Μετά τον Λάνθιμο- αλλά και Ντένη Ηλιάδη, Αλέξανδρο Βούλγαρη και καμιά δεκαριά άλλους- το ελληνικό σινεμά κάνει στροφή 180 μοιρών. Ταφόπλακα στη μιζέρια, μούχλα και την αφόρητη εσωστρέφεια. Και όχι μόνο αυτό. Σκηνοθέτες αλλιώτικου ήθους. «Δεν μας ζητάει τίποτα απολύτως» μου έλεγαν τα κορίτσια της τέντας του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου. «Και για πρώτη φορά έρχονται ξένοι και μας ρωτάνε αν έχουμε κι άλλες ταινίες σαν τον "Κυνόδοντα"»; Απόδειξη; Η «Liberation» κάτω από τον τίτλο «Grece Αnimal γράφει: «Δίνει καινούργιο αίμα στο ελληνικό σινεμά. Σαρκαστικό, αποστασιοποιημένο είναι το χρονικό του καθημερινού φασισμού. Με σύγχρονη φωτογραφία και επιθετικό ύφος καταφέρνει και σε καθηλώνει στα χνάρια του Ούλριχ Σάιντλ και του Ρόι Άντερσον»!
  • Τι σημαίνει το βραβείο για σένα;
«Μακάρι ν΄ αλλάξουν λίγο τα πράγματα. Στο Κέντρο, τους νόμους που δεν υπογράφονται, τις επιτροπές, ακόμα και στους διανομείς. Πολλά πρέπει ν΄ αλλάξουν».
  • Πώς έμαθες για το βραβείο;
«Είχα φύγει για Αθήνα και μου τηλεφώνησαν να επιστρέψω για τα βραβεία».

Μπράβο σε όλα τα παιδιά. Το καστ: Χ. Στέργιογλου, Μ. Βάλεϊ, Α. Παπούλια, Μ. Τσώνη, Χ. Πάσσαλης, Α. Καλαϊτζίδου. Τα μέγιστα στον μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη, τον διευθυντή φωτογραφίας Θύμιο Μπακατάκη, καθώς και στην ενδυματολόγο και ντεκορατέρ Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Επιτέλους. Μαζί μ΄ αυτούς δικαιώθηκα κι εγώ. Με χαρά τους χαιρετώ!

Όσο για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα, με την εξαίρεση του Χρυσού Φοίνικα, δηλαδή του αριστουργήματος του 67χρονου Γερμανού Μίκαελ Χάνεκε, καθώς και του Μεγάλου Ειδικού στον 57χρονο αριστοτέχνη Ζακ Οντιάρ και του Εξαιρετικού Ειδικού (εφεύρεση της Επιτροπής για να βολευτεί ο 87χρονος Αλέν Ρενέ, θησαυρός της γαλλικής κουλτούρας), τα περισσότερα από τα υπόλοιπα βραβεία στη χτεσινή τελετή απονομής αποτυπώνουν τη γενική μετριότητα του Festival De Cannes.

Δηλαδή ο αυνανισμός χάρισε στην Γκενσμπούργκ το βραβείο ερμηνείας. Ο τεμαχισμός μιας πόρνης έδωσε το βραβείο σκηνοθεσίας στον Φιλιππινέζο Μεντόζα. Το κατούρημα του χαλιού, το ειδικό βραβείο στη Βρετανίδα Αντρέα Άρνολντ. Good night and good luck!

Ποιος είναι

Ο Γιώργος Λάνθιμος γεννήθηκε πριν από 36 χρόνια στην Αθήνα. Σπουδάζει στη Σχολή Σταυράκου, συνεργάζεται με τον Δ. Παπαϊωάννου σε video dance και βγάζει το ψωμί του από τη διαφήμιση. Τον ανακαλύπτει ο Λαζόπουλος και του αναθέτει τη σκηνοθεσία της ταινίας «Ο φίλος μου κι εγώ». Το 2005 υπογράφει την «Κινέττα», παράλληλα σκηνοθετεί τρία θεατρικά έργα στο «Αμόρε» και την «Πόρτα» και πριν από έναν χρόνο με διακόσια χιλιάρικα από το Κέντρο και τη βοήθεια της «Βoo production» αρχίζει τα γυρίσματα του «Κυνόδοντα».


Τα βραβεία

  • Χρυσός Φοίνικας: «Το λευκό κορδελάκι», Μίκαελ Χάνεκε (Γερμανία)
  • Μεγάλο Βραβείο: «Ένας προφήτης», Ζακ Οντιάρ (Γαλλία)
    Εξαιρετικό Ειδικό
    Βραβείο: «Τρελά βότανα», Αλέν Ρενέ (Γαλλία)
  • Σκηνοθεσίας: Μπριλάντε Μεντόζα, «Σφαγείο» (Φιλιππίνες)
  • Σεναρίου: Φενγκ Μέι, «Ανοιξιάτικος πυρετός» (Κίνα)
    Γυναικείου ρόλου:
    Σαρλότ Γκενσμπούργκ, «Αντίχριστος» (Δανία)
  • Ανδρικού ρόλου: Κρίστοφ Γουόλτζ, «Άδοξα καθάρματα», Κουέντιν Ταραντίνιο (ΗΠΑ)
  • Ειδικό Βραβείο: Εξ ημισείας «Fish Τank», Αντρέα Άρνολντ (Αγγλία)- «Δίψα», Παρκ Τσαν Γουκ (Κορέα)
  • Πρωτοεμφανιζόμενου: «Σαμψών και Δαλιδά», Γουόργικ Θόρντον (Αυστραλία)

  • Αποστολή: Δημήτρης Δανίκας. TA NEA: Δευτέρα 25 Μαΐου 2009


No comments: