Friday, May 29, 2009

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσυλβανίας


Στην πόλη Κλουζ-Ναπόκα, στην κεντρική Ρουμανία έχει δημιουργηθεί λαμπρή, εορταστική ατμόσφαιρα καθώς από σήμερα, 29 Μαϊου έως τις 7 Ιουνίου φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσυλβανίας (TIFF), στο οποίο οι λάτρεις της έβδομης τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περισσότερες από 900 ταινίες.

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται το απόγευμα από το διευθυντή της εκδήλωσης Τούντορ Γκιουγκίου, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μιχάι Κιρίλοφ και το δήμαρχο της πόλης Κλουζ-Ναπόκα, Σορίν Απόστου.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Αναμνήσεις μιας Χρυσής Εποχής», σεναριογράφος της οποίας είναι ο πολυβραβευμένος Ρουμάνος σκηνοθέτης Κριστιάν Μουνγκίου, ο οποίος σκηνοθέτησε το έργο μαζί με τους Ιοάνα Ουριτσάρου, Χάνο Χόφερ, Ράζβαν Μαρκουλέσκου και Κονσταντίν Ποπέσκου.

Η ταινία έχει δεχθεί πολύ καλές κριτικές στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών και συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα «Un Certain Regard» με το περιοδικό «Variety» να εξυμνεί το ταλέντο των πέντε σκηνοθετών.

Στο ειδικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τρανσυλβανίας «Πολιτικά Ποτρέτα» θα προβληθεί η ταινία «Il Divo» του Πάολο Σορεντίνο, ένα πορτρέτο του ισχυρότερου πολιτικού της μεταπολεμικής Ιταλίας, του Τζούλιο Αντρεότι.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται και προβολή της ταινίας «JVCD» με πρωταγωνιστή τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ, κάτω από τον έναστρο ουρανό, σε drive -in, στον αυτοκινητόδρομο της Τρανσυλβανίας

Ερασιτέχνες της φωτογραφικής τέχνης διοργανώνουν έκθεση αφιερωμένη στην Κούβα και θα παρουσιαστεί αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του πολωνικού κινηματογράφου 1908-2008, στο οποίο περιλαμβάνονται εικόνες, ταινίες, διάλογοι, σχόλια, αναλύσεις και κριτικές.

Τιμώμενοι καλεσμένοι του Φεστιβάλ φέτος είναι η διάσημη Ιταλίδα ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε, ο Ρουμάνος ηθοποιός Φλορίν Πίερσιτς, καθώς και Ιταλός σκηνοθέτης Μενάχεμ Γκόλαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: