- Ο «Κυνόδοντας» του 35χρονου Γιώργου Λάνθιμου προσπέρασε ταινίες διάσημων σκηνοθετών και πήρε το μεγάλο βραβείο του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα»
Δεν είναι μόνο το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου που μας κάνει υπερήφανους στις Κάνες. Ενας νέος και πολύ ταλαντούχος σκηνοθέτης, ο Γιώργος Λάνθιμος, που κάνει ένα εντελώς προσωπικό και τολμηρό αισθητικά σινεμά, έφυγε προχθές από την Κρουαζέτ με ένα πολύ σημαντικό βραβείο.
Ο «Κυνόδοντας», δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, που συμμετείχε στο τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» κέρδισε το πρώτο βραβείο. Αυτό που είχε πάρει πέρυσι ο Βρετανός εικαστικός Στιβ ΜακΚουίν με την «Πείνα», μια ταινία που στη συνέχεια είχε θριαμβευτική πορεία. Ο Λάνθιμος τα κατάφερε: εδώ και δύο μέρες ο ξένος Τύπος μιλά για έναν «σπάνιο θρίαμβο του ελληνικού σινεμά».
Οχι μόνο πήρε το βραβείο από τα χέρια του Πάολο Σορεντίνο («Il Divo»), προέδρου της κριτικής επιτροπής, αλλά άφησε πίσω του μεγάλα ονόματα: τον Ρουμάνο Κορνέλιου Πορουμπόιου, ο οποίος πάντως πήρε το βραβείο της «FIPRESCI» για την ταινία «Αστυνομικός, επίθετο», τον Ιρανό Μπαμάν Γκομπαντί, τον επίσης Ρουμάνο Κριστιάν Μουντζίου, τον Χιροκάζου Κόρε-Εντα κ.ά. Η περίεργη ταινία του Λάνθιμου, με θέμα μια οικογένεια που μεγαλώνει τα παιδιά της έγκλειστα στο σπίτι, πήρε και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι. Η πορεία της ταινίας ξεκίνησε αθόρυβα και κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με το βραβείο. Ηταν ανέλπιστο για εμάς, παρ' όλο που μετά την προβολή της η αποδοχή και οι κριτικές υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές», ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Λάνθιμου και του παραγωγού του, Γιώργου Τσούριανη.
Και πραγματικά. Η «Λιμπερασιόν», κάτω από τον τίτλο «Grece animale», αναφέρει: «Ο Κυνόδοντας» δίνει καινούργιο αίμα στον ελληνικό κινηματογράφο... Σαρκαστικό... αποστασιοποιημένο... είναι το χρονικό του καθημερινού φασισμού. Με πολύ σύγχρονη φωτογραφία και επιθετικό ύφος, ο Λάνθιμος είναι ένας κινηματογραφιστής που καταφέρνει και σε καθηλώνει, στα ίχνη του Ούλριχ Σάιντλ και του Ρόι Αντερσον».
Με «ένα μεγάλο Big brother house φτιαγμένο από τον Λαρς φον Τρίερ» παρομοίασε την ταινία το αμερικανικό περιοδικό «Variety», ενώ βρήκε και ομοιότητες με «πίνακες του Ντέιβιντ Χόκνεϊ». Το επίσημο μπλογκ του «Entertainment weekly» περιγράφει τον «Κυνόδοντα» ως «ένα παγερό, ανατριχιαστικό σχόλιο πάνω στη δυναμική της οικογένειας και την παράξενη δύναμη της εφηβικής σεξουαλικής περιέργειας και θα ήταν πρώτης τάξεως υλικό για ένα αμερικανικό ριμέικ».
«Τα βλέμματα και το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η ταινία, και κατ' επέκταση ο ελληνικός κινηματογράφος το δεκαήμερο του φεστιβάλ, ελπίζουμε ότι δεν είναι πρόσκαιρα», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΚ Γιώργος Παπαλιός, που είχε στηρίξει την παραγωγή του «Κυνόδοντα». Και κατέληξε: «Ευχόμαστε και οι νέες ταινίες της χρονιάς να έχουν μια πορεία ανάλογη αυτής του "Κυνόδοντα"». Συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαρας.
Τον «Κυνόδοντα» θα εκπροσωπήσει διεθνώς μια από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εταιρείες διανομής, η ΜΚ2 του Μαρίν Κάρμιτζ. Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει βραβευτεί στις Κάνες πέντε φορές: η Μελίνα Μερκούρη για το «Ποτέ την Κυριακή», ο Κακογιάννης για την «Ηλέκτρα» (βραβείο καλύτερης μεταφοράς θεατρικού έργου) και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος (σεναρίου για το «Ταξίδι στα Κύθηρα», Μεγάλο Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για το «Βλέμμα του Οδυσσέα» και Χρυσό Φοίνικα για το «Μια αιωνιότητα και μια μέρα»).
No comments:
Post a Comment