Monday, May 18, 2009

Κινηματογραφικός θρίαμβος για τον Ερίκ Καντονά

  • Θερμή η αποδοχή κοινού και κριτικών για την ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο Γάλλος ποδοσφαιρικός θρύλος.
  • Ένα θρίαμβο εκτός ποδοσφαιρικών γηπέδων σημείωσε ο... ευέξαπτος Ερίκ Καντονά, πρωταγωνιστής της ταινίας «Αναζητώντας τον Ερίκ» (Looking for Eric), του Βρετανού Κεν Λόουτς, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Κωμική, αλλά με κοινωνικές και ενίοτε δραματικές προεκτάσεις, η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής από τους κριτικούς, κάτι που την μετέτρεψε σε φαβορί για το ανώτατο βραβείο των Καννών: το Palme d'Or. To 12ήμερο φεστιβάλ διαρκεί μέχρι τις 24 Μαΐου, οπότε και θα κατονομαστεί η ταινία-νικητής των Καννών.
  • Στην ταινία του Λόουτς, ο ο πρώην αστέρας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ο οποίος έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο εδώ και 12 χρόνια), παίζει το ρόλο του…εαυτού του: ενός ψυχολογικού μέντορα-οράματος, ο οποίος βοηθά έναν ταχυδρόμο (του Έρικ) να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τις οικογένειας και της ζωής του γενικότερα. «Δεν είμαι άνθρωπος. Είμαι ο Καντονά!» λέει στο συνονόματό του ταχυδρόμο σε ένα σημείο της ταινίας, όταν ερωτάται αν είναι ον της πραγματικότητας ή της φαντασίας.
  • Η ταινία αντλεί μεγάλο μέρος της θεματολογίας της από τον κόσμο του ποδοσφαίρου και των φιλάθλων του, δίνοντας ένα μάθημα περί ομαδικού παιχνιδιού. «Οι αγώνες ποδοσφαίρου φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους. Είναι μια από τις ελάχιστες στιγμές που μπορείς να είσαι ακίνδυνα εθνικιστής, ενώ μπορείς να εκφράσεις ελεύθερα τα συναισθήματά σου. Είναι πολλοί αυτοί-ειδικά άνδρες- που έχουν πρόβλημα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους» είπε σχετικά ο Καντονά.
  • Η πορεία του ταχυδρόμου Έρικ προς το ευτυχές φινάλε είναι δύσκολη-αν και γεμάτη χιούμορ- και κατά το σκηνοθέτη, θα μπορούσε κάλλιστα να έχει άσχημο φινάλε. «Σε τελική ανάλυση, η κωμωδία δεν είναι κάτι άλλο από μια τραγωδία με χαρωπό φινάλε» συμπλήρωσε ο Κεν Λόουτς. Φανατικός κινηματογραφόφιλος και διάσημος τόσο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες όσο και για τον χαρακτηριστικά σηκωμένο του γιακά, ο Καντονά έχει δηλώσει πως είναι θαυμαστής των ταινιών του Λόουτς, καθώς και του εκλιπόντος Ιταλού σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι. Επίσης, δήλωσε πως προτίθεται να συνεχίσει να ασχολείται με το σινεμά.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από AFP

No comments: