Thursday, May 7, 2009

Ενας γερασμένος μύθος μάς ξανασυστήνεται...


  • ΚΡΙΤΙΚΗ
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 7/5/2009
  • Star Trek*** 1/2. ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ. Σκηνοθεσία: Τζ. Τζ. Εϊμπραμς. Πρωταγωνιστούν: Κρις Πάιν, Ζάκαρι Κουίντο, Ερικ Μπάνα, Λίοναρντ Νιμόι, Σάιμον Πεγκ, Γουαϊνόνα Ράιντερ, Ζόι Σαλντάνα

  • Για περισσότερα από σαράντα χρόνια ο μύθος του «Star Trek» έχει υπάρξει συνώνυμος της επιστημονικής φαντασίας σε κάθε της έκφραση, από τη λατρεία μέχρι τη διακωμώδηση. Ενα μήνυμα ανοχής και συναδέλφωσης χαρακτήριζε την πρωτότυπη σειρά του 1966, που στη συνέχεια εκσυγχρονίστηκε σε δέκα ταινίες και άλλες τηλεοπτικές σειρές. Ο Τζ. Τζ. Εϊμπραμς είχε ένα δύσκολο έργο. Να συστήσει από την αρχή στο κοινό έναν αρκετά γερασμένο μύθο, να τον κάνει ελκυστικό, νεανικό και πιστό στην αρχική ιδέα. Και τα καταφέρνει. Το νέο «Star Trek» με το ολοκαίνουργο πλήρωμά του, είναι μια νέα περιπέτεια, πηγαίνοντας στις ρίζες της ιστορίας, σέβεται απόλυτα την ιστορία της σειράς και είναι μια πολύ προσεγμένη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με δράμα και ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία του Λίοναρντ Νιμόι, του παλιού Σποκ, που γεφυρώνει τις δύο εποχές του μύθου, σε μια συγκινητική σκηνή.

Οι άλλες ταινίες

  • Οι «Παράλληλοι κόσμοι» (**) που σκηνοθέτησε ο Τζέραλντ Μακ Μόροου, είναι μια περιπέτεια φαντασίας, που διαδραματίζεται σε δύο παράλληλες πραγματικότητες. Στο σύγχρονο Λονδίνο και σε μια φανταστική μεγαλούπολη του μέλλοντος. Η ταινία χαρακτηρίζεται από τη θεαματική κινηματογράφηση, αλλά και την αφήγηση που προκαλεί σύγχυση. Πρωταγωνιστούν οι Εύα Γκριν, Ράιαν Φίλιπι και Σουζάνα Γιορκ.
  • Το «Ο κύκλος έκλεισε» (**) είναι η τελευταία ταινία του 86χρονου πια Ρίτσαρντ Ατένμπορο. Με σταθερή τεχνική, αλλά και ακαδημαϊκή ματιά, ο Βρετανός σκηνοθέτης παρακολουθεί την ιστορία ενός νεαρού άντρα που αναζητεί σε ποιο δάχτυλο ανήκει ένα δαχτυλίδι που βρισκόταν στην κατοχή ενός σκοτωμένου πιλότου. Παίζουν οι: Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Κρίστοφερ Πλάμερ, Ντίλαν Ρόμπερτς, Νιβ Κάμπελ
  • Το γερμανικό «Για πάντα μαζί» (**) που σκηνοθέτησε ο Γιαν Μπόνι, είναι η σκληρή ιστορία της δύσκολης σχέσης ενός ζευγαριού, που εκτονώνεται με την έκφραση βίας, από τη γυναίκα προς τον αστυνομικό σύζυγο. Το «17 ξανά» (*1/2) του Μπαρ Στιρς είναι από τις ταινίες μαγικής «μεταμόρφωσης», όπου ένας ενήλικας ξαναγίνεται νέος. Εδώ ο Μάθιου Πέρι ξανανιώνει ως Ζακ Εφρον, το είδωλο των εφηβικών ηλικιών. Τέλος, το «Αυτό που είδαν τα μάτια μου, το μυστήριο του Watteau» είναι μια ταινία μυστηρίου με αφορμή τους κώδικες που κρύβονται στα έργα του διάσημου ζωγράφου.

No comments: