Thursday, May 14, 2009

Φεστιβάλ Κανών: Η επιστροφή του Φράνσις Φορντ Κόπολα

  • Ένα από τα μυστήρια του φετινού φεστιβάλ των Κανών, ο λόγος για τον οποίο το «Tetro», τελευταία ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, βρέθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του 15θήμερου των Σκηνοθετών και όχι στο επίσημο διεκδικώντας βραβεία, λύθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από τον ίδιο τον σκηνοθέτη στην παρουσίασή της.
  • «Αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα το 1979 με την “Αποκάλυψη τώρα!”» είπε ο Κόπολα, ακμαιότατος στα 70 του. «Η “Αποκάλυψη” είχε περάσει από τεράστιες δοκιμασίες στα γυρίσματά της και επειδή δεν ήταν έτοιμη όταν πλησίαζαν οι μέρες για την έναρξη του φεστιβάλ, οι υπεύθυνοι μου πρότειναν να παιχτεί εκτός συναγωνισμού. Επέμενα για τον διαγωνισμό γιατί πιστεύω ότι από την στιγμή που υπάρχουν τόσες ταινίες που διαγωνίζονται γιατί όχι μια ακόμη; Και όντως η “Αποκάλυψη Τώρα!” προβλήθηκε εντός διαγωνισμού.»
  • Δεν συνέβη το ίδιο με το “Tetro” αφού ο Κόπολα αρνήθηκε το εκτός διαγωνισμού θεωρώντας προς όφελος της ταινίας την προβολή της στο 15θήμερο όπου ως ανεξάρτητη παραγωγή, ταιριάζει περισσότερο στο ύφος του προγράμματος.
  • Γυρισμένο ασπρόμαυρο εκτός από κάποιες σκηνές φλας μπακ, το «Tetro» τοποθετείται στο Μπουένος Αϊρες όπου ένας 18χρονος (Ολντεν Εχερνραϊχ) αναζητεί τον αινιγματικό μεγάλο αδελφό του (Βίνσεντ Γκάλο). Ο τελευταίος έχει κόψει κάθε οικογενειακό δεσμό και το ερώτημα που περιφέρεται καθ’ όλη την διάρκεια της (παραπάνω από δυο ώρες) ταινίας είναι για ποιόν λόγο; Το μυστικό μοιάζει να βρίσκεται κρυμμένο στην σχέση του μεγάλου αδελφού με τον διάσημο μαέστρο πατέρα του (Κλάους Μαρία Μπραντάουερ)…
  • Ερωτώμενος για τα ενδεχόμενα αυτοβιογραφικά στοιχεία της ταινίας καθότι ο πατέρας του Κόπολα, Καρμάιν ήταν επίσης μουσικός, ο σκηνοθέτης απάντησε διπλωματικά: «Τίποτε απ’ όσα είδατε στο “Tetro” δεν συνέβη στην πραγματικότητα αλλά όλα είναι αλήθεια».
  • Γιάννης Ζουμπουλάκης | ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 14 Μαΐου 2009 [ 19:51 ]


No comments: