Monday, May 18, 2009

«Σοκάρει» στο Φεστιβάλ των Κανών ταινία του Φον Τρίερ


  • Μια προκλητική, με ερωτικές σκηνές που αγγίζουν τα όρια του πορνό, ταινία, ο «Αντίχριστος» του Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ ("Δαμάζοντας τα κύματα") προκάλεσε γιουχαΐσματα στη διάρκεια της προβολής της σήμερα στο διαγωνιστικό τμήμα του 62ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Κανών. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη, βουτηγμένη σε μια κατάμαυρη ατμόσφαιρα, ταινία, από τις πιο ώριμες του σκηνοθέτη της. Θέμα της ταινίας είναι ο πόλεμος των δύο φύλων που ο Τρίερ παρουσιάζει ως αγώνα μέχρι θανάτου, στήνοντας ένα εφιαλτικό παιχνίδι που αντλεί τα στοιχεία του από τις ταινίες τρόμου.
  • Δύο είναι τα πρόσωπα της ταινίας: ένας άνδρας και μια γυναίκα που, όταν το μικρό παιδί τους πεθαίνει (μάλλον αυτοκτονεί) αποφασίζουν να πάνε για ένα διάστημα στο απομονωμένο εξοχικό τους (την «Εδέμ") σ' ένα δάσος. Εκεί, ο άνδρας προσπαθεί να βοηθήσει τη γυναίκα να ξεπεράσει τους φόβους της, ιδιαίτερα αυτούς που σχετίζονται με το δάσος. Το δάσος μετατρέπεται σ' ένα είδος χώρου έρωτα αλλά και θανάτου, μαζί και κόλασης (ο Στρίντμπεργκ δεν είναι μακριά), όπου το ζευγάρι καταφεύγει στις πιο άγριες πράξεις, με την πιο φριχτή εκείνη όπου η γυναίκα τρυπάει με τρυπάνι το πόδι του άνδρα για να του περάσει ένα βαρύ τροχό, για να τον εμποδίσει, όπως πιστεύει, να την εγκαταλείψει. Εκτός από το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της, η ταινία είναι γεμάτη εικόνες εικαστικά λαμπρές, με ένα πρόλογο (με μια ερωτική σκηνή που καταλήγει στο θάνατο του παιδιού) αντάξιο ανθολογίας και εξαιρετικές ερμηνείες από τους δυο πρωταγωνιστές: Γουίλεμ Νταφόε και Σαρλότ Γκενσμπούργκ.
  • Διαφορετική ήταν η δεύτερη ταινία του διαγωνιστικού, «Αναζητώντας τον Ερίκ» του Κεν Λόουτς, με πρωταγωνιστή τον γνωστό Γάλλο ποδοσφαιριστή της Manchester United, Ερίκ Καντονά. Με αφορμή τα οικογενειακά προβλήματα ενός μεσήλικα ταχυδρόμου, φανατικού οπαδού του Καντονά, ο ίδιος ο Καντονά κάνει μια ξαφνική εμφάνιση μπροστά στον Αγγλο Ερικ (έχουν και το ίδιο όνομα) και από κει και πέρα τον ακολουθεί, συμβουλεύοντάς τον πώς να αντιμετωπίσει τα παιδιά του, την πρώην γυναίκα του που εξακολουθεί να την αγαπά, και τον γκάνγκστερ με τον οποίο έχει μπλέξει το ένα παιδί του. Με ωραία, απολαυστική ταινία, δοσμένη με χιούμορ, έξυπνα ευρήματα, αλλά και χαρακτήρες τοποθετημένους σε συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον.
  • Μιλώντας για την ταινία, στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο σκηνοθέτης και οι συνεργάτες του, ο Καντονά αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Λόουτς, τονίζοντας πως, το ότι έγινε και ηθοποιός δεν είναι κάτι που τον προβληματίζει, μια και αυτό του αρέσει και θα το συνεχίσει. Αναφερόμενος μάλιστα σε μια μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησε, είπε πως κάποτε θα ήθελε να σκηνοθετήσει και ταινία μεγάλου μήκους. «Το ότι η ταινία του Λόουτς παίζεται στο διαγωνιστικό τμήμα, εμένα δεν με ενοχλεί αν και μερικοί αισθάνονται άσχημα», κατέληξε ο ποδοσφαιριστής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: