Sunday, May 24, 2009

Φάρα Φόσετ: η μεγάλη ανατριχίλα

  • Ντοκιμαντέρ, μηνύσεις και φαν κλαμπ γύρω από την ηθοποιό

  • Ρεαλισμός ή μακάβριο θέαμα; Οι «Νew Υork Τimes» μίλησαν για «τρομακτικές» σκηνές και το «Εntertainment Weekly» για κάτι που ήταν «πότε σχεδόν ανυπόφορο και πότε σαγηνευτικό». Οπως και να έχουν τα πράγματα, γεγονός παραμένει ότι 9 εκατομμύρια αμερικανοί τηλεθεατές καθηλώθηκαν στους δέκτες τους την Παρασκευή 15 Μαΐου για να παρακολουθήσουν το 90λεπτο τηλεοπτικό ντοκυμαντέρ του ΝΒC « Η ιστορία της Φάρα» που αφηγείται τον αγώνα της 62χρονης Φάρα Φόσετ ενάντια στον καρκίνο, έναν αγώνα που πλησιάζει στο τέλος του. Το επί της ουσίας νεκρώσιμο τηλεοπτικό σίριαλ αποδείχτηκε τόσο δημοφιλές όσο η πρωταγωνίστριά του δεν υπήρξε ποτέ- εξαιρουμένης της θρυλικής εποχής των «Αγγέλων του Τσάρλι».
  • Πραγματικά, η Φαρα-φρενίτιδα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο καθώς η ηθοποιός σβήνει. Και ήταν η θυσία των περίφημων μαλλιών της στον βωμό της χημειοθεραπείας την οποία η Φάρα Φόσετ αποφάσισε να καταγράψει, μεταξύ άλλων, στο αμφιλεγόμενο ντοκυμαντέρ. Αρχικά οι γιατροί της ηθοποιού που διέγνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέως εντέρου και του πρωκτού το 2006 για να εξαπλωθεί στο συκώτι το 2007 αποφάσισαν να αποφύγουν θεραπεία που θα οδηγούσε στην απώλεια των μαλλιών της. Αλλά όταν μέθοδοι ίασης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία, δεν έφεραν αποτελέσματα, η Φάρα Φόσετ δεν είχε επιλογή. Η εν λόγω σκηνή του ντοκυμαντέρ απαθανατίζει την ηθοποιό να χάνει τούφες-τούφες τα μαλλιά της χτενίζοντάς τα και εν συνεχεία να χρησιμοποιεί ξυράφι για να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα. Μια ακόμη πολυσυζητημένη σκηνή είναι εκείνη στην οποία ο 24χρονος γιος της, Ρέντμοντ Ο΄ Νιλ, που συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο για κατοχή ναρκωτικών, επισκέπτεται τη μητέρα του- που μόλις τον αναγνωρίζει- στο νοσοκομείο έχοντας πάρει άδεια φορώντας στολή φυλακισμένου και αλυσίδες στους αστραγάλους. Μαθήματα θάρρους σε όσους καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες οριακές στη ζωή του ανθρώπου στιγμές ή βορά και του τελευταίου ίχνους ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη θεαματικότητα;
  • «Οταν ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε το ντοκυμαντέρ την Παρασκευή το βράδυ είχε πολύ χαμηλό σφυγμό» ανέφερε στη δημοφιλή εκπομπή «Τoday Show in Αmerica» την περασμένη Δευτέρα ο επί 30 χρόνια σύντροφος της Φόσετ Ράιαν Ο΄ Νιλ. («Στην πορεία συνέχισε να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο. Ηταν θαυμάσιο...». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ο΄ Νιλ, η ασθενής είχε το κουράγιο να ρωτήσει για τη θεαματικότητα της εκπομπής. «Της είπα “πήγαμε πολύ καλά χθες βράδυ” και με ρώτησε: “Ποια είναι τα νούμερα;”, κάνοντάς με να γελάσω που είχε τη συγκεκριμένη έκφραση στον νου της». Επειτα από όλα αυτά είναι δυνατόν να μην υπάρξει συνέχεια; Ο Ράιαν Ο΄ Νιλ ανέφερε ότι το φιλμ είναι μια πρώτη δόση από άλλα, εξίσου σοκαριστικά, ντοκυμαντέρ σχετικά με τη ζωή της Φάρα Φόσετ. «Δεν έχουμε σταματήσει να κινηματογραφούμε και σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε και ένα δεύτερο μέρος σύντομα».
  • Στο σίριαλ της... αξιοποίησης των οδυνηρών προσωπικών στιγμών της Φάρα Φόσετ (για την οποία, σημειωτέον, έχει συστηθεί ως και ειδικό φαν κλαμπ της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής της) συμβαίνουν και μηνύσεις. Συγκεκριμένα, μήνυση άσκησε ο τηλεοπτικός παραγωγός Γκρεγκ Νέβιους, που ισχυρίζεται ότι συνεργάστηκε με την ηθοποιό ως το 2006- όταν μεταξύ άλλων ο Ράιαν Ο΄ Νιλ, η φίλη της Φόσετ Αλάνα Στιούαρτ και ο μάνατζέρ της Ρίτσαρντ Φράνσις ανακατεύτηκαν σε μια συμφωνία που ο ίδιος είχε κάνει μαζί της το 2004 να καταγράψουν τη ζωή της με τον τίτλο «Κυνηγώντας τη Φάρα». Ο Νέβιους ισχυρίζεται ότι το αρχικό όραμα της Φάρα Φόσετ να καταγράψει τα προβλήματα του συστήματος περίθαλψης των ΗΠΑ εγκαταλείφθηκε για χάρη της «Ιστορίας της Φάρα». Ο ίδιος, επίσης, επιτέθηκε στους παραγωγούς του ντοκυμαντέρ για το ότι πρόβαλαν τις σκηνές με τον γιο της να την επισκέπτεται αλυσοδεμένος, αναφέροντας ότι η ίδια είχε εκδηλώσει την επιθυμία της να αφήσει εκτός τηλεοπτικών δεκτών τον προβληματικό Ρέντμοντ Ο΄ Νιλ. Ο Ράιαν Ο ΄Νιλ και η Αλάνα Στιούαρτ αντέκρουσαν τις αξιώσεις του Νέβιους, ενώ δεν παρέλειψαν να τον κριτικάρουν για το ότι έκανε «μακάβριες» κατηγορίες και για το ότι προέβη σε δικαστικές ενέργειες σε μια περίοδο δοκιμασίας της ηθοποιού. Για το ότι η πένθιμη ιστορία ενός δικού τους ανθρώπου μετατράπηκε με δική τους πρωτοβουλία σε γιορτή για τα τηλεοπτικά νούμερα είναι ένα άλλο θέμα.
  • της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ | TO BHMA, Κυριακή 24 Μαΐου 2009

No comments: