Thursday, May 14, 2009

Εντυπωσιακή έναρξη για το φεστιβάλ των Καννών

  • Κινηματογραφικός πυρετός στην Κυανή Ακτή με την έναρξη του 62ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών.
  • Πολύ εντυπωσιακή ήταν η χθεσινή, επίσημη έναρξη του 62ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών, με δεκάδες μικρές μπαλαρίνες, που φορούσαν άσπρα κολάν, να υποδέχονται χορεύοντας τους επίσημους καλεσμένους της εκδήλωσης. Ανάμεσά τους η κριτική επιτροπή που την αποτελούσαν η ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ (πρόεδρος) και οι: Αζια Αρζέντο, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Σου Κι, Σαρμίλα Ταγκό (ηθοποιοί), Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, Τζέιμς Γκρέι, Λι Τσανγκ-ντογκ (σκηνοθέτες) και Χάνιφ Κουρέισι (συγγραφέας-σεναριογράφος). Μεταξύ των καλεσμένων ήταν και ο Γάλλος τραγουδιστής και ηθοποιός Σαρλ Αζναβούρ που δέχτηκε να ντουμπλάρει στα γαλλικά τη φωνή του ηλικιωμένου πρωταγωνιστή της ταινίας κινούμενων σχεδίων «Up» της Ντίσνεϊ, με την οποία έκανε έναρξη του φεστιβάλ.
  • Σήμερα, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, προβλήθηκαν και οι δυο πρώτες ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, η κινεζική «Ανοιξιάτικος πυρετός» του Λου Γε και «Fish Tank» της Αγγλίδας Άντρεα Αρνολντ. Η ταινία του επίμαχου σκηνοθέτη Λου Γε ("Το ποτάμι του έρωτα") καταπιάνεται με ένα ερωτικό τρίγωνο που περιλαμβάνει και έναν ομοφυλοφιλικό έρωτα. Ταινία χαμηλού κόστους, γυρισμένη με ψηφιακή κάμερα, ιδιαίτερα τολμηρή για την Κίνα τόσο στο θέμα όσο και στην πραγμάτωσή του (παλιότερες ταινίες του σκηνοθέτη της είχαν απαγορευτεί από την κινεζική λογοκρισία), ο «Ανοιξιάτικος πυρετός» είναι μια έντιμη, δοσμένη με λυρισμό αλλά και πάθος ταινία, που δείχνει πως ο Λου Γε δεν έχει χάσει τη δύναμη και το ταλέντο που γνωρίσαμε σε ταινίες όπως το «Καλοκαιρινό Παλάτι», «Πορφυρή πεταλούδα», κ.ά.
  • Στην ταινία «Fish Tank» της Άντρεα Αρνολντ (δημιουργός του βραβευμένου με τη Χρυσή Κάμερα στις Κάνες «Red House") έχουμε το πορτρέτο μιας 15χρονης, που η ζωή της αλλάζει όταν η μοναχική μητέρα της φέρνει στο σπίτι έναν καινούργιο εραστή. Εκείνο που εντυπωσιάζει πάνω απ' όλα στην ταινία είναι ο τρόπος με τον οποίο καθοδήγησε τη νεαρή, άπειρη πρωταγωνίστριά της Κέτι Τζέρβις, για να δώσει τη συγκλονιστική ερμηνεία της 15χρονης ηρωίδας της. Η στάση της απέναντι στη ζωή, η μικρή, χωρίς νόημα «εξέγερσή» της ενάντια σ' όλους και όλα, αλλά και η σταδιακή αλλαγή της, δίνονται από τη σκηνοθέτιδα με λεπτότητα και οξυδέρκεια, με τους χώρους (μιας εγκαταλειμμένης, άχαρης αγγλικής επαρχίας) να χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τα αισθήματα της ηρωίδας.
  • Στην Κρουαζέτ βρίσκεται από προχθές και ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα, βραβευμένος δύο φορές με το Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ (για τις ταινίες «Η συνομιλία» και «Αποκάλυψη τώρα"). Ο Κόπολα βρίσκεται στις Κάνες για να παρουσιάσει απόψε, στην επίσημη έναρξη του τμήματος «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» τη νέα του ταινία «Tetro», που γύρισε σε μαυρόασπρο φιλμ στη Λατινική Αμερική. Ταινία που ο σκηνοθέτης αρνήθηκε να προβάλει στο επίσημο τμήμα του φεστιβάλ, τονίζοντας πως το «Tetro» είναι μια πολύ προσωπική ταινία και δεν ταιριάζει στις επισημότητες του «κόκκινου χαλιού», αντίθετα, η θέση της είναι στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. [ΑΠΕ - ΜΠΕ, 14/5/2009]

No comments: