Thursday, May 14, 2009

Με σινεμά και πίτσα made in Italy. Ιταλικός πολιτισμός στην «Τεχνόπολι» και Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σκηνή από το «Τελευταίο φιλί» του Γκαμπριέλε Μουτσίνο, μία από τις 7 ιταλικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής που θα δούμε στο «Italia in Piazza 2009»§«Το κορίτσι της λίμνης» του Αντρέα Μαλαϊόλι

Σκηνή από το «Τελευταίο φιλί» του Γκαμπριέλε Μουτσίνο, μία από τις 7 ιταλικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής που θα δούμε στο «Italia in Piazza 2009»§«Το κορίτσι της λίμνης» του Αντρέα Μαλαϊόλι

  • Ο ιταλικός πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του θα βρίσκεται σε λίγες μέρες στην καρδιά της Αθήνας, στο Γκάζι. Από 1ης έως 6 Ιουνίου στην «Τεχνόπολι» θα γίνει μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Italia in Piazza 2009»: σινεμά, μουσική, επιστημονικά σεμινάρια, εμπορικά, πολιτιστικά αλλά και γαστρονομικά events και εικαστικές εκθέσεις. Τα έσοδα θα διατεθούν στους σεισμόπληκτους της περιοχής Αμπρούτσο.
  • Παράλληλα, εγκαινιάζεται το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου που γίνεται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την πρεσβεία της Ιταλίας και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη, στο «Ολύμπιον» (21 έως 27 Μαΐου) και στη συνέχεια θα κατεβεί στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμο - Prince Filmcenter» (28 Μαΐου έως 3 Ιουνίου).
  • Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 7 ταινίες παραγωγής 2001-2007. Δύο από αυτές, «Η σωστή απόσταση» του Κάρλο Ματσακουράτι και το «Μη χάνεις τον καιρό σου, Τζόνι», θα προβληθούν πρώτη φορά. Θα δούμε όμως ακόμα: «Ψυχή και σώμα» του Ρομπέρτο Φέντζα, «Πρώτος έρωτας» του Ματέο Γκαρόνε (σκηνοθέτη του «Γομόρρα»), «Μην της το πεις» της Κριστίνα Κομεντσίνι, «Το κορίτσι της λίμνης» του Αντρέα Μαλαϊόλι, «Το τελευταίο φιλί» του Γκαμπριέλε Μουτσίνο.
  • Κάθε βράδυ στις 12.30, όσο διαρκεί το «Italia in Piazza 2009», θα προβάλλονται στην «Τεχνόπολι» κλασικά αριστουργήματα Ιταλών σκηνοθετών (Βιτόριο ντε Σίκα, Φεντερίκο Φελίνι, Λουτσίνο Βισκόντι, Σέρτζιο Λεόνε). Οι επισκέπτες θα δούν και 100 σχέδια του Φελίνι, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ονειρα και εμμονές: Τα σχέδια του Φεντερίκο Φελίνι». Μια ακόμη ενδιαφέρουσα έκθεση είναι αυτή με ιστορικές αφίσες από την Εκθεση Κινηματογράφου της Βενετίας. Θα γίνουν ακόμα δύο εκθέσεις: «Πλανήτης Γη», με φωτογραφικό υλικό που έχει τραβηχτεί από δορυφόρους παρακολούθησης των κλιματικών αλλαγών, και «Cheap art», με έργα 40 ανερχόμενων Ιταλών καλλιτεχνών.
  • Ακόμη ένα φεστιβάλ περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του «Italia in Piazza 2009», το 2ο Ιταλο-ελληνικό φεστιβάλ μουσικής, «Dulcis in fundo», με συναυλίες των «Nuova Compagnia di Canto Popolare», Elena Ledda, James Senese και των μουσικών της τζαζ Marco di Gennaro, Luca Velotti.

No comments: