Saturday, May 2, 2009

Το καλό ελληνικό σινεμά αντεπιτίθεται

  • Γνωστοί και καλοί σκηνοθέτες, που είχαν χρόνια να κάνουν ταινία, και ορισμένοι από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της νέας γενιάς συναντώνται στις νέες εγκρίσεις από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και μάλιστα στο πρόγραμμα «Ορίζοντες» που δίνει τα περισσότερα χρήματα (100.000 έως 300.000 ευρώ).

Ο πάντα με πολιτική και κοινωνική ευφυΐα Σωτήρης Γκορίτσας, τα βάζει με το ΕΣΥ στην ταινία «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα»

Ο πάντα με πολιτική και κοινωνική ευφυΐα Σωτήρης Γκορίτσας, τα βάζει με το ΕΣΥ στην ταινία «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα»

Οι εγκρίσεις ανακοινώθηκαν χθες και είναι οι εξής:

* «Fade» του Αλέξη Αλεξίου. Ενα χρόνο μετά την «Ιστορία 52», ο νεαρός σκηνοθέτης επιστρέφει στο σινεμά του φανταστικού και στο θέμα της εμμονής της αγάπης, μέσα από τις παράλληλες ερωτικές σχέσεις τριών ζευγαριών. Ο Αχιλλέας (36 ετών), κάποτε παιδί-θαύμα και ο νεαρότερος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο, ο Μιχάλης (ετών 22), ένας φιλόδοξος αλλά ατάλαντος υποψήφιος ηθοποιός και ο Στέλιος (ετών 45), υπάλληλος ασφαλιστικής, έχουν ένα κοινό: κάθε ένας από αυτούς έχει στη ζωή του μία Αννα.

* «Νήμα» του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα και για τον Βούλγαρη με ταινία επιστημονικής φαντασίας που εκτυλίσσεται σε δύο χρόνους. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας παρακολουθούμε τη Νίκη, μια ηρωίδα της αντίστασης που καταρρέει σωματικά και ιδεολογικά. Σε μελλοντικό χρόνο βλέπουμε τον γιο της, Λευτέρη, που προσπαθεί να απαλλαγεί από κάθε είδους δεσμά ανελευθερίας.

Πάλι τον κόσμο των νέων ανθρώπων διαλέγει ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος. «Ο εχθρός μου» είναι η βεντέτα οικογενειάρχη με τον βιαστή της κόρης του

Πάλι τον κόσμο των νέων ανθρώπων διαλέγει ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος. «Ο εχθρός μου» είναι η βεντέτα οικογενειάρχη με τον βιαστή της κόρης του

* «Εσπερινή συμφωνία» του Χρήστου Βούπουρα. Δώδεκα χρόνια μετά το ιστορικό «Μιρουπάφσιμ», που είχε υπογράψει μαζί με τον Γιώργο Κόρρα, ο Χρήστος Βούπουρας θα πει «μοτέρ πάμε» για ταινία μυθοπλασίας. Ηρωάς της είναι ο Πέτρος. Παρακολουθούμε τη σχέση του με 7 πρόσωπα, ανάμεσά τους αρκετούς μετανάστες, με κοινό χαρακτηριστικό την αναζήτηση της αγάπης.

* «Τηλεόραση στο δάσος» του Δημήτρη Γιατζουζάκη. Ο σκηνοθέτης της «Φανουρόπιτας» και του «Μη μου άπτου» επιστρέφει με μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε ένα νεαρό κορίτσι που πάσχει από μια ελαφριά ψύχωση και έναν πορνοπαραγωγό που παράγει φτηνά πορνοβίντεο.

* «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή. Μετά τον Ελ Γκρέκο ο σκηνοθέτης εμπνέεται από την ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός Ελληνα πειρατή και εμπόρου που έγινε πλούσιος και ισχυρός τον 18ο αιώνα, πουλώντας χαβιάρι στην Ευρώπη.

* «45 τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη. Οκτώ χρόνια μετά το «Σώσε με», επιστρέφει και καταπιάνεται με τη γενιά των 600 ευρώ. Η ηρωίδα του Χριστίνα, είναι μια νεαρή πωλήτρια που αποφασίζει να φύγει από το πατρικό της και πιάνει και δεύτερη νυχτερινή δουλειά για να τα βγάλει πέρα.

Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη έχει, όπως και ο Αλέξανδρος, νέα ταινία. Η δική της λέγεται «Η ανάγκη μας για παρηγοριά»

Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη έχει, όπως και ο Αλέξανδρος, νέα ταινία. Η δική της λέγεται «Η ανάγκη μας για παρηγοριά»

* «Ασπρα σπίτια» της Αθηνάς Τσαγγάρη. Η κινηματογραφίστρια του πειραματικού σινεμά, γνωστή από τις συνεργασίες της με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μας μεταφέρει σε μια βιομηχανική κωμόπολη, με τη δραματική ιστορία της Μαρίνας που βλέπει τον πατέρα της να αργοπεθαίνει από λευχαιμία.

* «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Εννιά χρονιά μετά την «Πίσω πόρτα» ο καλός σκηνοθέτης διαλέγει μια σύγχρονη βεντέτα, με κεντρικό χαρακτήρα έναν καλό οικογενειάρχη ο οποίος κυνηγά τον βιαστή της κόρης του.

* «Απ' τα κόκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα. Βασισμένος στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Δενδρινού ο σκηνοθέτης των «Βαλκανιζατέρ» και «Μπραζιλέρο» βάζει στη δίνη του κυκλώνα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ενας ρομαντικός γιατρός ανακαλύπτει πως καμιά φορά η λευκή μπλούζα δεν είναι και τόσο λευκή και πως για να σώσεις μια ζωή θα πρέπει πρώτα να επιβιώσεις μέσα σε ένα σύστημα παράλογο.

* «Η πόλη των θαυμάτων» της Φωτεινής Σισκοπούλου. Μια σκιτσογράφος, ονόματι Κάτια Ροΐδη, επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη -την οποία αποχωρίστηκε η οικογένειά της το '64- για να δει το εξοχικό που της άφησε κληρονομιά η μητέρα της. Εκεί θα βρει και το ιδιότυπο ημερολόγιό της.

Στην κατηγορία των πρωτοεμφανιζόμενων βρίσκουμε τις ταινίες: «Το γάλα» του Γιώργου Σιούγα, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Βασίλη Κατσικονούρη, «Χάρισμα» της Χριστίνας Ιωακειμίδη και «Καταιγίδα» του Χάρη Πατραμάνη.

Ταινίες νέων ταλαντούχων σκηνοθετών χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέο Βλέμμα», που διαχειρίζονται το ΕΚΚ και η ΕΡΤ. Εγκρίθηκαν οι «Η ανάγκη μας για παρηγοριά» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, «Βοήθεια» του Βασίλη Γρηγορόπουλου, «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και «Illusion» του Σάββα Καρύδα. *


No comments: