Monday, May 25, 2009

Ελληνικός «Κυνόδοντας» δάγκωσε τις Κάννες

  • Σημαντική διάκριση του Γιώργου Λάνθιμου ο οποίος πήρε το πρώτο βραβείο στο πρόγραμμα «Ενα κάποιο βλέμμα»

  • Αν πέρυσι το «Ανάμεσα στους τοίχους», ο Χρυσός Φοίνικας του 61ου Φεστιβάλ των Καννών, ήταν ένας άψογος συνδυασμός καλλιτεχνικής ταινίας με επίκαιρο θέμα και προοπτική εισιτηρίων, ο εφετινός θα πρέπει να αρκεστεί στο πρώτο σκέλος. Γενικότερα όμως όλες οι βραβεύσεις της εφετινής διοργάνωσης αφορούν αμιγώς «φεστιβαλικές» ταινίες, με εξαίρεση το «Αδωξοι μπάσταρδη» του Κουέντιν Ταραντίνο και το σοκ του Λαρς φον Τρίερ «Αντίχριστος». Τελικά, το μόνο νέο πρόσωπο που ξεχώρισε από ένα φεστιβάλ με μεγάλα ονόματα αλλά λίγες εκπλήξεις ήταν ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος με τον «Κυνόδοντα» όχι μόνο απέσπασε το πρώτο βραβείο στο πρόγραμμα «Ενα κάποιο βλέμμα», αλλά «κέρδισε» επίσης τον τίτλο ενός πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη με λαμπρό μέλλον.
ΚΑΝΝΕΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η βράβευση της ταινίας «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου με το πρώτο βραβείο του τμήματος «Ενα κάποιο βλέμμα» («Un certain regard») είναι η σημαντικότερη που έχει δοθεί διεθνώς σε ελληνική ταινία από τη χρονιά που το «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα (1998). Αν και παράλληλο, το «Ενα κάποιο βλέμμα» θεωρείται από τα πιο νευραλγικά του Φεστιβάλ Καννών, διότι προβάλλει ταινίες νέων κυρίως σκηνοθετών, άρα κατά μια έννοια προβάλλει το μέλλον του κινηματογράφου.

Ο Λάνθιμος είχε ήδη σκηνοθετήσει μια πειραματική ταινία, την «Κινέττα» (2005), ενώ πριν από αυτήν είχε συνσκηνοθετήσει με τον Λάκη Λαζόπουλο την κωμωδία «Ο καλύτερός μου φίλος». Απόφοιτος της Σχολής Σταυράκου, ασχολείται με τη διαφήμιση από 21 ετών («είναι ο μόνος τρόπος για να βγάλεις τα προς το ζην στην Ελλάδα»), ενώ στο ενεργητικό του έχει μια από τις πιο χαρακτηριστικές διαφημίσεις των τελευταίων χρόνων, με το παροιμιώδες σλόγκαν «Ρut the κοτ down».

Ο «Κυνόδοντας» που, όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης μας είπε, «προέκυψε μέσα από συζητήσεις φίλων», αναφέρεται στις «παράξενες» σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας που, με εξαίρεση τον πατέρα (Χρήστος Στέργιογλου), δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι της. Για τον σκηνοθέτη το βασικό ερώτημα που τίθεται στην ταινία είναι «πόσο μπορείς να περιορίσεις το μυαλό κάποιου σε κάτι όχι μόνο σε ό,τι αφορά μια οικογένεια, αλλά και μια δουλειά, ένα κράτος κτλ.».

Τ ο επίκαιρο θέμα, το σουρεαλιστικό νοσηρό χιούμορ, αλλά και η πρωτότυπη αισθητική του Λάνθιμου σκλάβωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του «Βλέμματος», πρόεδρος της οποίας ήταν ο ιταλός σκηνοθέτης Πάολο Σορεντίνο. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν η γαλλίδα ηθοποιός Ζουλί Γκαγιέ, η ινδή δημοσιογράφος Ούμα ντα Κούνα, η σουηδή καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ Μάριτ Κάπλα και ο Καναδός Πίερς Χάντλινγκ, διευθυντής του Φεστιβάλ του Τορόντο. Στον «Κυνόδοντα», που απέσπασε και το βραβείο νεότητας το οποίο απονέμει μια ειδική επιτροπή νέων, συμπρωταγωνιστούν οι Μισέλ Βάλεϊ, Χρήστος Πασαλής, Αγγελική Παπούλια, Μαρία Τσόνη και Αννα Καλαϊντζίδου.
  • Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 26 Μαΐου 2009

No comments: