Thursday, October 2, 2008

Γεμάτο «αστέρες» το φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης

Ο Αλ Πατσίνο, η Κίρα Νάιτλι, ο Βίγκο Μόρτενσεν και ο Κόλιν Φέρθ είναι μερικοί από τους κινηματογραφικούς αστέρες που θα εμφανιστούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ρώμης αυτό το μήνα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι οργανωτές την Τετάρτη.

Στο φεστιβάλ της ιταλικής πρωτεύουσας, το οποίο θα διαρκέσει από τις 22 έως τις 31 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «8», που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και αφορά στην φτώχια. Η ταινία έχει γυριστεί σε οκτώ τμήματα από σκηνοθέτες, όπως η Τζέιν Κάμπιον και ο Βιμ Βέντερς.

Η ταινία που είναι εκτός συναγωνισμού επιδιώκει να κατανοήσει το κοινό το πρόβλημα της παγκόσμιας φτώχειας. Έχει εμπνευστεί από τα αναπτυξιακά μέτρα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παγκόσμιους ηγέτες το 2000 με σκοπό να μειώσουν τη φτώχεια και να βελτιώσουν την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας στις φτωχές χώρες μέχρι το 2015. Όμως, αν και βρισκόμαστε στα μισά της χρονικής προθεσμίας, φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει όλες οι χώρες τα απαραίτητα μέτρα.

Οι ιστορίες εστιάζουν στην Αφρική, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ισλανδία, τη Γερμανία και τα τροπικά δάση του Αμαζόνα, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές. Ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, ο Γκας Βαν Σαντ, η Μίρα Νάιρ και ο Γιάν Κούνεν βρίσκονται, επίσης, μεταξύ των σκηνοθετών της ταινίας.

Εκτός συναγωνισμού θα είναι και η ταινία «The Duchess» ( «Η Δούκισσα» ) του Σαούλ Ντιμπ που έχει ιστορικό περιεχόμενο, με πρωταγωνιστές τους Κίρα Νάιτλι και Ραλφ Φάινς.

Ανάμεσα στις είκοσι ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας είναι το αστυνομικό δράμα «Pride and Glory» ( «Υπερηφάνεια και δόξα» ) του Γκάβιν Ο΄ Κόνορ με πρωταγωνιστή τους Έντουαρτ Νόρτον, Κόλιν Φάρελ και τον Γιον Βόιτ. Επίσης, στις ταινίες αυτές συγκαταλέγεται και η «Un Barrage contre le Pacifique» ( «Ο θαλάσσιος τοίχος» ), που βασίζεται στο βιβλίο της Μαργκερίτ Ντυράς και πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Χούπερ.

Επιπλέον, συμμετέχει και η ταινία «Easy Virtue», μία κωμωδία για την περίοδο του 1920 με τον Μπεν Μπαρνς, ο οποίος αιφνιδιάζει την υψηλής-κοινωνικής τάξης αγγλική οικογένειά του, όταν τους φέρνει στο σπίτι μία Αμερικανίδα νύφη (Τζέσικα Μπιλ). Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν ο Κόλιν Φέρθ και η Ιζαμπέλ Χούπερ.

Τέλος, ο Αλ Πατσίνο αναμένεται να λάβει ένα βραβείο, ενώ θα συμμετάσχει σε δημόσιες συναντήσεις και συνέδρια, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Συνάμα, εκεί θα βρίσκεται και ο σκηνοθέτης, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑP

No comments: