Friday, October 17, 2008

Αγγελόπουλος εκτός Βραβείων;

Αγγελόπουλος εκτός Βραβείων;

Αδικο θεωρεί ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της ταινίας του «Η σκόνη του χρόνου» από τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού επειδή δεν πρόλαβε τις ημερομηνίες υποβολής της κόπιας.

«Μοιάζει με σχολική τιμωρία», λέει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης στον ΕΤ από τη Ρώμη, όπου έκανε την τελική κόπια της ταινίας. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, η δεκαπενθήμερη παράταση που είχε δοθεί προκειμένου οι δημιουργοί να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους για τα Βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (14-23/11) εξέπνευσε χωρίς ο καταξιωμένος σκηνοθέτης να προλάβει το ραντεβού.

Πρεμιέρα στο Βερολίνο

«Δεν ήξερα για τις ημερομηνίες», λέει στον ΕΤ ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, που έπρεπε να ταξιδέψει και στη Μαδρίτη όπου τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του «Circulo de Βellas Artes». Το οξύμωρο είναι πως ενώ η ταινία -από τις μεγαλύτερες παραγωγές των τελευταίων χρόνων- κινδυνεύει με αποκλεισμό από τα Κρατικά Βραβεία, θα κάνει τη μεγάλη πρεμιέρα της στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου το Φεβρουάριο, όπως είχε γράψει ο ΕΤ και όπως μας επιβεβαίωσε ο σκηνοθέτης. Παράλληλα, με τη «Σκόνη του χρόνου» θα κλείσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 22 Νοεμβρίου, όπου στην τελετή απονομής Βραβείων θα παρευρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο εκ των πρωταγωνιστών της Γουίλεμ Νταφόε.

Οπως λέει ο Θ. Αγγελόπουλος, η κόπια της ταινίας θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Αθήνα και θα ξεκινήσει αμέσως ο υποτιτλισμός της. «Την Πέμπτη», λέει, «θα είμαστε σε θέση να την υποβάλουμε στο υπουργείο». Εκφράζει τη λύπη του για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό δύο ακόμη ταινιών, της Αθανασίας Δρακοπούλου («Περιουσιακά στοιχεία») και του Γιώργου Παπαθεοδώρου («Εικόνα σου είμαι») γιατί, όπως σημειώνει, «είναι ακόμα πιο παράλογο να αποκλείονται ταινίες νέων σκηνοθετών».

Η «Σκόνη του χρόνου» είναι ένας ποιητικός απολογισμός του αιώνα με μεγάλο μέρος των γυρισμάτων να έχει πραγματοποιηθεί στις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Βασικοί πρωταγωνιστές της, εκτός από τον Νταφόε, είναι η Ιρέν Ζακόμπ, ο Μπρούνο Γκανζ και ο Μισέλ Πικολί. Στα Κρατικά Βραβεία συμμετέχουν 22 ταινίες μεγάλου μήκους, 7 τεκμηρίωσης ή κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους και 26 στην κατηγορία «μικρού μήκους».

ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 17/10/2008

No comments: