Monday, October 27, 2008

Η ζωή του Προφήτη Μωάμεθ στον κινηματογράφο

Ταινία για τη ζωή του Προφήτη Μωάμεθ θα ξεκινήσει γυρίσματα σύντομα και θα αποτελέσει τη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία τέτοιου είδους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι παραγωγοί της, τη Δευτέρα.

«Ο Αγγελιαφόρος της Ειρήνης» θα είναι μία νέα έκδοση της ταινίας του Μουστάφα Ακάν «Το Μήνυμα», μία κλασσική χολιγουντιανή ταινία του 1977 με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν. Μάλιστα, η τελευταία χειροκροτήθηκε από τους μουσουλμάνους ως παράδειγμα για το κατά πόσο το εμπορικό δυτικό σινεμά σέβεται το Ισλάμ.

«Σεβόμαστε απόλυτα το έργο του, όμως η κινηματογραφική τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά από τη δεκαετία του 1970 και αυτό το τελευταίο project θα περιέχει σύγχρονες τεχνικές πάνω στα ουσιώδη μηνύματα της πρώτης ταινίας», σημείωσε ο παραγωγός Όσκαρ Ζόγκμπι.

Στην ταινία του Ακάν, ο Προφήτης και οι συνοδοιπόροι τους ακούγονται να συνομιλούν εκτός κάμερας χωρίς να φαίνονται καθαρά, καθώς σύμφωνα με τους μουσουλμανικούς κανόνες απαγορεύεται η απεικόνισή τους.

Απεικονίσεις του Μωάμεθ έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια. Δανέζικες γελοιογραφίες αυτού έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες Μουσουλμάνων, μερικές μάλιστα θανατηφόρες, σε πολλές χώρες το 2006. Τα γραφεία ενός Βρετανού εκδοτικού οίκου δέχθηκαν επίθεση το Σεπτέμβριο για ένα μυθιστόρημα που αφορά στη σχέση του Προφήτη με τη νύφη του.

«Στον 21ο αιώνα υπάρχει ανάγκη για μία ταινία, καθώς το κοινό ενδιαφέρεται για το ταξίδι που οδήγησε στη γέννηση του Ισλάμ», σημείωσε ο σεναριογράφος της ταινίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, Ράμσεϊ Τόμας.

Εκπρόσωπος των παραγωγών ανέφερε ότι «λεπτομέρειες σχετικά με τη χρηματοδότηση και την παραγωγή της ταινίας θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή».

No comments: