Tuesday, October 7, 2008

Νότιος τζέντλεμαν στην υπηρεσία του Τσόρτσιλ


Ο Λέσλι Χάουαρντ (εδώ σε μια σκηνή από την ταινία «The first of the few») έγινε διάσημος παίζοντας στο «Οσα παίρνει ο άνεμος» τον Ασλεϊ Γουίλκς, απωθημένο έρωτα της Σκάρλετ Ο'Χάρα
Τον Βρετανό ηθοποιό Λέσλι Χάουαρντ θα τον θυμάστε να υποδύεται τον μεγάλο έρωτα της Σκάρλετ Ο'Χάρα στο «Οσα παίρνει ο άνεμος», δηλαδή τον Νότιο τζέντλεμαν Ασλεϊ Γουίλκς, με τις ρομαντικές απόψεις περί πολέμου, που η κακομαθημένη ηρωίδα κυνηγούσε σε όλη την ταινία, παρότι ήταν ομολογουμένως ξενέρωτος σε σχέση με τον Ρετ Μπάτλερ.

Για τον Ισπανό συγγραφέα Χοσέ Ρέι Χιμένα όμως, ο ηθοποιός έπαιξε πολύ μεγαλύτερο και περιπετειώδη ρόλο στη ζωή του, αλλά και στις ζωές όλων μας. Οπως αποκάλυψε, ο Χάουαρντ ήταν κατάσκοπος των Βρετανών και πέθανε μεταφέροντας μυστικό μήνυμα του Τσόρτσιλ στον Φράνκο. Το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίφθηκε από τη Λουφτβάφε. «Χάρη σε αυτόν η Ισπανία έμεινε έξω από τον πόλεμο», δήλωσε ο Χιμένα, εξηγώντας πως το μήνυμα αυτό ήταν ακόμα μία προσπάθεια των Βρετανών να κρατήσουν την Ισπανία ουδέτερη, ώστε να μην ενώσει τις δυνάμεις της με Μουσολίνι και Χίτλερ, που είχαν βοηθήσει τον Φράνκο να ανέλθει στην εξουσία.

Ο Χάουαρντ χρησιμοποίησε τις γνωριμίες ενός πρώην έρωτά του, της Κοντσίτα Μοντενέγκρο, για να πλησιάσει τον Φράνκο και να παραδώσει το μήνυμά του. Αυτή ήταν που αποκάλυψε τη μυστική ταυτότητα του Χάουαρντ στον συγγραφέα, λίγο πριν από τον θάνατό της σε ηλικία 95 ετών στη Μαδρίτη.

Η Μοντενέγκρο, γνωστή και ως Ισπανίδα Γκρέτα Γκάρμπο, είχε γνωρίσει τον Χάουαρντ το 1931, στα γυρίσματα του «Never the Twain Shall Meet». Αργότερα παντρεύτηκε τον Ρικάρντο Χιμένες Αρνάου, επιφανές στέλεχος του κόμματος των Φαλαγγιτών, που υποστήριζε τον Φράνκο. Μέσω της οικογένειας του συζύγου της, πολλά μέλη της οποίας βρέθηκαν να έχουν θέσεις στην κυβέρνηση Φράνκο, ο Χάουαρντ προσέγγισε τον Ισπανό δικτάτορα.

Οπως ισχυρίστηκε η Μοντενέγκρο, η συνάντηση Χάουαρντ - Φράνκο υποτίθεται πως αφορούσε τον ρόλο του Κολόμβου σε μια ταινία. Ο ηθοποιός εξόργισε, μάλιστα, τη βρετανική πρεσβεία, αφού κινήθηκε πίσω από την πλάτη της και δεν παραβρέθηκε καν στα πάρτι που διοργανώθηκαν προς τιμήν του. Ηταν μια εποχή που η φασιστική Ισπανία -διπλωματικά και κοινωνικά αποκομμένη, λόγω καθεστώτος- ένιωθε γοητευμένη από την επίσκεψη ενός Βρετανού σταρ του Χόλιγουντ.

Τι ακριβώς ειπώθηκε σε εκείνη τη συνάντηση δεν αποκαλύπτει ο Χιμένα στο βιβλίο του για το θέμα. Πάντως τον Ιούνιο του 1943 ο Χάουαρντ έφυγε από τη Μαδρίτη για τη Λισαβόνα και από εκεί με ένα DC-3 για Λονδίνο, το οποίο καταρρίφθηκε από γερμανικό καταδιωκτικό μόλις βγήκε από την Ισπανία και κατέληξε στον βυθό του Ατλαντικού. Κυκλοφόρησε μάλιστα η φήμη πως επιβάτης ήταν ο ίδιος ο Τσόρτσιλ, αλλά δεν ήταν παρά ο μάνατζερ του Χάουαρντ, που του έμοιαζε. Το μυστικό, όπως δήλωσε ο συγγραφέας, χάθηκε με εκείνο το αεροσκάφος και ο Χάουαρντ «δεν αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα ούτε ως κατάσκοπος ούτε ως ήρωας».


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008

No comments: