Thursday, October 23, 2008

Δώστε μας νόμους, όχι χρήματα

Από χθες, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου μπορεί να λέει στους σκηνοθέτες «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Η αναστολή των χρηματοδοτικών του προγραμμάτων -λόγω έλλειψης χρημάτων- έληξε. Ο καλοκαιρινός «πανικός» που, όπως είπε χθες ο Γιώργος Παπαλιός, έστελνε το κέντρο σε τράπεζες για δάνεια, ανήκει στο παρελθόν, διότι -και ο άγιος φοβέρα θέλει, πόσω μάλλον ο αμαρτωλός- το ΥΠΠΟ τίμησε τις υποχρεώσεις του προς το ΕΚΚ.

Συνολικά, μέσα στο 2008 έφτασαν (ή θα φτάσουν) στα ταμεία του, 10.840.000 ευρώ. Αναλυτικά:

* Από τον ΟΠΑΠ, 2,5 εκατ. ευρώ (από το 2002 είχε να δει έξτρα επιδότηση από τον οργανισμό ο ελληνικός κινηματογράφος).

* Από την επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων, 3,5 εκατ. ερώ.

* Από τον ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, άλλα 3,140 εκατ. ευρώ.

* Για τις νέες ταινίες των Αγγελόπουλου, Βούλγαρη και Γαβρά, 1,6 εκατ. ευρώ (ας σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν από το ΥΠΠΟ ειδικά γι' αυτές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ίδιο το ΕΚΚ δεν συμμετέχει με μικρότερα ποσά στις ταινίες Αγγελόπουλου και Βούλγαρη).

Ο πρόεδρος του ΕΚΚ Γιώργος Παπαλιός ζήτησε από τον Μιχάλη Λιάπη να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ 6 εκατ. ευρώ. Πέρυσι είχε εξασφαλίσει μόνο 3,5
Δεν είναι άσχημα, πόσω μάλλον που μέσα στο 2008 έπεσαν στην παραγωγή 4.728.000 ευρώ (σε 29 νέες ή παλαιότερς ταινίες, 10 από τις οποίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών).

Το γεγονός όπτι το ΕΚΚ δέχεται πια νέες προτάσεις για τα χρηματοδοτικά του προγράμματα, και ειδικά γι' αυτό των «οριζόντων» (έως 31 Ιανουαρίου), δεν σημαίνει ότι έχει μπροστά του ένα ανέφελο και σίγουρο 2009. Για πολλούς λόγους. Οπως εξήγησε χθες ο Γιώργος Παπαλιός, υπάρχουν διάφορες ασάφειες, εσωτερικές και εξωτερικές, που πρέπει να διαγωνιστούν:

α) Υπάρχουν τουλάχιστον 17 ταινίες που έχουν εγκριθεί, αλλά έχουν καθυστερήσει να γυριστούν, και πρέπει οι σκηνοθέτες τους να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους (αντιστοιχούν σ' αυτές 7.200.000 ευρώ, που θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν).

β) Τι ποσό θα εγγραφεί για το 2009 στον νέο προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ; Το ΕΚΚ έχει ζητήσει από τον Μιχάλη Λιάπη 6 εκατ. ευρώ.

γ) Ποιες νέες πηγές χρηματοδότησης του ΕΚΚ θα προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή και το οποίο ο υπουργός Πολιτισμού έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει στη διάρκεια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης; Διότι, αν γίνουν δεκτές οι προωθημένες προτάσεις της επιτροπής Γαβρά (παραδείγματος χάριν, η αύξηση του 1,5% σε 2% και το πέρασμα της δικαιοδοσίας του στο ΕΚΚ, αλλά και η επιστροφή στο κέντρο ποσοστού του ειδικού φόρου στα εισιτήρια, με αποκλειστικούς αποδέκτες ταινίες νέων σκηνοθετών κ.ά.), τότε το κέντρο αυξάνει τα κονδύλιά του χωρίς να αναγκάζεται να βάζει το χέρι στην τσέπη το κράτος. Είναι η αγαπημένη επωδός του Γιώργου Παπαλιού: «Δώστε μας νόμους, όχι χρήματα».

Β. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2008

No comments: