Thursday, October 16, 2008

«Μικροί - φτωχοί» αποκλείονται...

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Τις υποψήφιες ταινίες για τα φετινά κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ. Πρόκειται για 22 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, 7 ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια και 27 ταινίες μικρού μήκους.

Σημειώνουμε ότι, ειδικά για τις μικρού μήκους ταινίες, προκύπτει σοβαρό πρόβλημα διεκδίκησης κρατικού βραβείου, καθώς οι ταινίες που συμμετέχουν στο Σπουδαστικό και Πληροφοριακό Τμήμα του Φεστιβάλ Δράμας δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Ειδικά φέτος, που το Φεστιβάλ Δράμας μείωσε τον αριθμό των ταινιών που συμμετείχαν στα διαγωνιστικά προγράμματα, το πρόβλημα είναι οξύτερο. Ουσιαστικά, η προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ Δράμας λειτουργεί σαν ...«κριτική επιτροπή» για τα Κρατικά Βραβεία, αφού οι αποφάσεις της αποκλείουν από το διαγωνισμό ταινίες.

Επιπλέον, η νομοθεσία θέτει ως κριτήριο οι υποψήφιες ταινίες για τα Κρατικά Βραβεία να έχουν γυριστεί αναλογικά (σε φιλμ). Ουσιαστικά αυτό λειτουργεί πολλαπλώς αποτρεπτικά, αφού είναι γνωστό ότι το φιλμ είναι πανάκριβο και δεν μπορούν - ιδιαίτερα οι σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους - να το χρησιμοποιήσουν για γύρισμα, με αποτέλεσμα να γυρίζουν ψηφιακά και ύστερα να μετατρέπουν την ταινία σε φιλμ, διαδικασία επίσης πανάκριβη. Ετσι, μόνον οι ταινίες που έχουν μετατραπεί μπορούν να συμμετέχουν στα Κρατικά Βραβεία, ακόμη κι αν δε γυρίστηκαν πρωτογενώς σε φιλμ, ενώ οι ψηφιακές να είναι έτσι κι αλλιώς στα «αζήτητα», παρότι που από πέρυσι υπάρχει και ειδικό διαγωνιστικό τμήμα στη Δράμα για αυτές.

Το ΥΠΠΟ, τέλος, ανακοίνωσε ότι τρεις σκηνοθέτες δεν κατέθεσαν κόπιες «παρά τη δεκαπενθήμερη παράταση» των προθεσμιών («Η σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Περιουσιακά στοιχεία» της Αθανασίας Δρακοπούλου και «Εικόνα σου είμαι» του Γιώργου Παπαθεοδώρου).

No comments: