Wednesday, October 8, 2008

Συγκινημένος ο Θανάσης Βέγγος θυμάται


Ο Πειραιάς τίμησε τον Θανάση Βέγγο

Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 8 Oκτωβρίου 2008

Ένα βραβείο με ξεχωριστή σημασία, σε ένα χώρο με ιδιαίτερη φόρτιση, απονεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Θανάση Βέγγο. Ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας απένειμε τιμητική διάκριση στον αγαπημένο κωμικό, στον Κεντρικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, μια κίνηση που αποφασίστηκε από τους πολίτες του Διαμερίσματος της πόλης.

Στη ΔΕΗ στο Ν. Φάληρο

Νεοφαληριώτης και ο Θανάσης Βέγγος, μεγάλωσε σε εκείνη τη γειτονιά, ενώ ο πατέρας του, όπως είπε και ο ίδιος συγκινημένος, δούλεψε εκεί, στη ΔΕΗ. Κι ενώ στην Κατοχή αγωνίστηκε και κατάφερε να αποτρέψει την καταστροφή του χώρου από τους κατακτητές, στη συνέχεια η ανταμοιβή του ήταν η απόλυσή του επειδή ήταν αριστερός.

Σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια αναφέρθηκε αρκετές φορές ο Θανάσης Βέγγος στην εκδήλωση που έγινε στον κατάμεστο χώρο. Αλλωστε, όπως είπε, «έχω τραβήξει πολύ κουπί στη γαλέρα της ζωής μου». Ο κόσμος είχε γεμίσει και το προαύλιο, όπου είχε στηθεί γιγαντοοθόνη, τον ίδιο χώρο όπου ο Βέγγος έχει γυρίσει το «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;». Λίγοι γνωρίζουν ότι ο Βέγγος είχε εξοριστεί για έξι χρόνια στη Μακρόνησο. Εκεί γνωρίστηκε και με τον Νίκο Κούνδουρο, που τον έβαλε να παίξει για πρώτη φορά στη «Μαγική πόλη».

«Μου αναποδογύρισε τη ζωή», είπε ο Βέγγος για τον Κούνδουρο. «Με βρήκε να φτιάχνω τσάντες και πορτοφόλια και με έκανε ηθοποιό». Ομως και ο Κούνδουρος, που ήταν παρών στην εκδήλωση την οποία παρουσίασε ο Σπύρος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην πρώτη φορά που συνάντησε τον Βέγγο. Ηταν στη Μακρόνησο, όπου μόλις είχε φτάσει ο σκηνοθέτης και προσπαθούσε να βρει ένα σημείο για να απλώσει την κουβέρτα του. «Τι κάνεις εκεί πέρα, άνθρωπέ μου;», του είπε ο Βέγγος και μέσα σε δυο λεπτά έστησε ένα αυτοσχέδιο κρεβάτι.

Ανάμεσα στις δυσκολίες ήταν και η πείνα. Και σ’ αυτήν αναφέρθηκε ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος. «Παλιά δεν χόρταινε με τίποτα. Είχε το κατοχικό σύνδρομο. Τώρα που έχουμε να φάμε, έχει το στομάχι του», είπε για τον φίλο του. Και ο ίδιος ο Βέγγος όμως είπε: «Πάντα πεινούσα, αλλά μια μέρα είχα παραπεινάσει κι ενώ φτιάχναμε αλευρόκολλα για τα σκηνικά μαζί με τον Τάσο, ζήτησα από μια γειτόνισσα λίγη ζάχαρη. Την έβαλα μέσα και λίγο λίγο, οι δυο μας κατεβάσαμε έναν γκαζοντενεκέ αλευρόκολλα...».

Το όνομά του σε πλατεία

Ο Παναγιώτης Φασούλας που απένειμε την τιμητική διάκριση στον Θανάση Βέγγο σημείωσε για τον μεγάλο κωμικό ότι εκφράζει τον Ελληνα που αγωνίζεται και στο τέλος τα καταφέρνει. Ο δήμαρχος Πειραιά ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατεία Ευαγγελισμού θα αναπλαστεί και θα μετονομαστεί σε πλατεία Θανάση Βέγγου. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η γυναίκα του Θανάση Βέγγου, Μίνα, ενώ μίλησαν ακόμη ο Ντίνος Κατσουρίδης και ο Γιώργος Γκούμας, γιος παιδικού φίλου του Βέγγου. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό μέρος στο οποίο τραγούδησαν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Νίκος Δημητράτος, ο Γιώργος Παρτσαλάκης και η Ευαγγελία Μουμούρη.

No comments: