Friday, October 10, 2008

Ο θησαυρός της στέπας, η μυστήρια ερωμένη και οι γκέι ναζί


Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Συνεχίζει τη δεύτερη μέρα του το 21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ε», μετά το πετυχημένο του άνοιγμα χθες το βράδυ με την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον κατάμεστο «Απόλλωνα», αλλά και τις κεφάτες μουσικές που ακολούθησαν στο πάρτι του φεστιβάλ.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες ταινίες, όπως «Ουλτσάν» του Γερμανού Φόλκερ Σλέντορφ, «Σκιές» του κορυφαίου σκηνοθέτη της FYROM, Μίλκο Μαντσέφσκι (πρώτη προβολή), «Σαρκική εξάρτηση» του Πατρίς Σερό, τη νέα ταινία του Μάικλ Γουιντερμπότομ «Γένοβα» (πρώτη προβολή), αλλά και δύο από τις σημαντικότερες ταινίες μεσαίου μήκους του «πάπα» της αμερικανικής avant garde σκηνής και θεμελιωτή του queer cinema, Κένεθ Ανγκερ, «Scorpio Rising» και «Lucifer Rising».

«ΑΠΟΛΛΩΝ»

**«Le diner» της Σεσίλ Βερνάν (μικρού μήκους, βραβευμένη από EFA), με τους Ζουλί Ντρέι, Γκιγιόμ Κραμοΐζάν (5 μ.μ.).

Η Κλάρα και ο Ζιλιέν βρίσκονται στο πρώτο τους ραντεβού. Αυτή, μια γοητευτική γραμματέας, ελπίζει στη δημιουργία μιας σχέσης. Αυτός, ένας νέος διπλωμάτης, είναι ανήσυχος και κάνει τα πάντα για να τελειώσει το απόγευμα αυτό νωρίτερα.

**«Ουλτσάν» του Φόλκερ Σλέντορφ («Η επόμενη μέρα»), με τους Ντέιβιντ Μπένετ, Αγιανάτ Ξενμπάι, Φιλίπ Τόρετον (5.15 μ.μ.).

Στις ατελείωτες στέπες της κεντρικής Ασίας κρύβεται ένας θησαυρός. Ενας άντρας βρίσκεται στα ίχνη του, έχοντας στα χέρια του το κομμάτι ενός αρχαίου χάρτη. Δεν ψάχνει για χρήμα ή δόξα. Ψάχνει να επουλώσει τις πληγές της ψυχής του. Κυνηγάει τον έρωτα και τον βρίσκει στην Ουλτσάν. Ο Ζαν-Κλον Καριέρ υπογράφει το σενάριο μιας ταινίας που ανήκει στο νέο γερμανικό κινηματογράφο.

* «Σαρκική εξάρτηση» του Πατρίς Σερό («Σεξ και έρωτας στον κιν/φο»), με τους Μαρκ Ριλάνς, Κέρι Φοξ, Σουζάνα Χάρκερ (7.15 μ.μ.).

Ο Τζέι, ένας αποτυχημένος μουσικός, εγκαταλείπει την οικογένειά του και δουλεύει μπάρμαν σε μία trendy λονδρέζικη παμπ. Κάθε Τετάρτη τον επισκέπτεται μία γυναίκα με την οποία κάνουν ωμό, χωρίς λόγια σεξ, χωρίς ν' αλλάζουν ούτε μία κουβέντα. Η απόφασή του να την ακολουθήσει, για ν' ανακαλύψει την υπόλοιπη ζωή της, καταστρέφει την ευαίσθητη ισορροπία της επαφής τους. Η ταινία αυτή του Γάλλου θεατρικού και κινηματογραφικού σκηνοθέτη Πατρίς Σερό, παρουσιάζει μια σύνθετη σχέση μεταξύ έρωτα και σεξ, επιθυμίας και ψύχωσης, με δυνατές ακατέργαστες ερμηνείες.

Ο Κόλιν Φερθ σε σκηνή από τη «Γένοβα» του Μάικλ Γουιντερμπότομ
* «Γένοβα» του Μάικλ Γουιντερμπότομ («Η διεθνής εικόνα σε Α' προβολή»), με τους Κόλιν Φερθ, Κάθριν Κίνερ, Βίλα Χόλαντ, Χόουπ Ντέιβις (9.30 μ.μ.).

Μια ταινία που πραγματεύεται το θάνατο και το θρήνο χωρίς υστερίες και υπερβολές. Ενας άντρας εγκαθίσταται με τις δύο κόρες του στην Ιταλία, αφού η μητέρα τους σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Η Γένοβα τους αλλάζει, καθώς η νεότερη κόρη αρχίζει να βλέπει το φάντασμα της μητέρας της και η μεγαλύτερη ανακαλύπτει τη σεξουαλικότητά της. Η αγάπη του Γουιντερμπότομ για κινηματογράφηση με κάμερα στο χέρι, δίνει μια αμεσότητα που οδηγεί στην ταύτιση με τους χαρακτήρες.

«Σκιές» του Μίλκο Μαντσέφσκι
**«Σκιές» (Shadows) του Μίλκο Μαντσέφσκι («Η διεθνής εικόνα σε Α' προβολή»), με τους Μπορς Νατσέφ, Βέσνα Στανογιέφσκα (11.15 μ.μ.).

Τα πνεύματα προσφύγων από το Αιγαίο, αυτόχειρων και αβάπτιστων μωρών στοιχειώνουν τον κεντρικό χαρακτήρα, Λαζάρ, μέχρι να μάθει τον τρόπο να τους χαρίσει αιώνια γαλήνη. Ο Μαντσέφσκι μάς χαρίζει ακόμα μία τέλεια φεστιβαλική ταινία: οπτική δραματική εμπειρία, με ιστορικό βάθος και σύγχρονο περιεχόμενο, που αφηγείται με πρωτοποριακό στιλ.

«ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ»

**«Στη σκιά του φόβου» του Γιώργου Καρυπίδη («Ελληνικές ταινίες μυστηρίου και φαντασίας»), με τους Γιώργο Κώνστα, Αντώνη Κατσάρη, Νίκο Παπακωνσταντίνου (5.45 μ.μ.).

Ενας μουσικός σε καλλιτεχνική και υπαρξιακή κρίση μπλέκεται σε μια υπόθεση παραχάραξης και διαφεύγει σε μια άγνωστη χώρα όπου βρίσκει τη λύτρωση. Ενα υπαρξιακό δράμα με μορφή «ονειρικού» θρίλερ.

**Βραβευμένες μικρού μήκους (New York College) (7.30 μ.μ.)

**«Το γαλάζιο πουκάμισο»/ Νίκου Τζερμαδιανού, «Υγρή έρημος»/ Κωστή Μπασογιάννη, «Στο Παίδων»/Αλέξη Κομνάκου, «Η κούπα»/Γιάννη Μπουγιούκα, «Brainstorm»/Φώτη Σκουρλέτη, «Στον πάγκο του χασάπη»/Χάρη Ραφτογιάννη, «Δύσκολοι έρωτες»/Μάριου Γαρέφου, «Κίμων & Λούσυ»/Έφης Μπούντρη, «Φαύλος Κύκλος»/Τζώρτζη Γρηγοράκου.

* «Α Hole In My Heart» του Λούκας Μούντισον («Σεξ και έρωτας στον κιν/φο»), με τους Θόρστεν Φλινκ, Μπγιορν Αλμρόθ, Σάνα Μπράντινγκ (9.30 μ.μ.).

Το φιλμ εξελίσσεται σε ένα απομονωμένο, υπόγειο διαμέρισμα, όπου ο νεαρός πρωταγωνιστής συμμετέχει στην παραγωγή ενός φιλμ σκληρού πορνό. Καθώς την ταινία γυρνούν ο πατέρας του εφήβου κι ο κολλητός του, ο θεατής εκτίθεται σε ακαριαία διλήμματα που αφορούν την ηθική, τη φιλία αλλά και την τηλεοπτική πραγματικότητα. Ο Μούντισον καταγράφει σκηνές σεξ, βίας, αλλά και ανθρωπιάς με ψηφιακή κάμερα και νευρώδες μοντάζ και φέρνει τον θεατή πρόσωπο με πρόσωπο με τις ηδονοβλεπτικές του παρορμήσεις.

* «Primer» του Σέιν Καρούθ («Η επόμενη μέρα»), με τον Σέιν Καρούθ (11.00 μ.μ.).

Κάθε νύχτα, και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τέσσερις άντρες σε ένα προαστιακό γκαράζ φτιάχνουν μια μηχανή εντοπισμού σφαλμάτων. Παρά τις πρόσκαιρες αποτυχίες τους, καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή. Συνειδητοποιούν όμως πως η σπουδαιότητα της εφεύρεσής τους προσβάλλει την αμοιβαία τους εμπιστοσύνη. Η ταινία είχε κερδίσει το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Σάντανς.

Σκηνή από το «Scorpio Rising» του Κένεθ Ανγκερ, θεμελιωτή του queer cinema
**«Scorpio Rising» του Κένεθ Ανγκερ («Σεξ και έρωτας στον κιν/φο»), με τον Κένεθ Ανγκερ (11.30 μ.μ.).

Ενας στρατός gay/ναζί μοτοσικλετιστών μαρσάρουν τις μηχανές τους και απομακρύνονται σε έναν κόσμο πόνου και ηδονής. Σεξουαλικοί, σαδιστικοί συμβολισμοί παρεμβάλλονται ως εικαστικές εμπειρίες στο ρυθμικό χάος αυτού του καλτ αριστουργήματος. Χρησιμοποιώντας για σαόυντρακ ροκ εν ρολ τραγούδια του '50, ο Ανγκερ σχεδόν υποδεικνύει στους μεταγενέστερούς του τη σοφή χρήση της μουσικής επένδυσης, σε συνδυασμό με ένα κοφτό, επιθετικό μοντάζ.

* «Lucifer Rising» του Κένεθ Ανγκερ («Σεξ και έρωτας στον κιν/φο»), με τους Κένεθ Ανγκερ, Τζίμι Πέιτζ, Μαριάν Φέιθφουλ (11.30 μ.μ.).

Ηλεκτρικές κιθάρες συνοδεύουν την έκρηξη λάβας. Το μάγμα ρέει, φλεγόμενοι τίτλοι εμφανίζονται, μια σαύρα γεννιέται και μια Αιγύπτια θεά αγγίζει τον ουρανό, καθώς το φιλμ εξερευνά δεσμούς μεταξύ φυσικής, υπερφυσικής και ανθρώπινης διάστασης. Ενδεχομένως η αρτιότερη και αναμφίβολα η πιο φιλόδοξη παραγωγή του Ανγκερ, το «Lucifer Rising» είναι η ιστορία μιας αίρεσης που προσπαθεί να φέρει τον Διάβολο στη Γη. *


21ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ «Ε»

Με τον Λόουτς στον «Ιανό»

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Εναν από τους πιο σπουδαίους Βρετανούς σκηνοθέτες, τον βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Κεν Λόουτς, θα δουν από κοντά όσοι βρεθούν τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στον «Ιανό». Προσκεκλημένος του 21ου Πανοράματος Ευρωπαΐκού Κινηματογράφου της «Ε», ο Λόουτς θα μιλήσει με το κοινό, σπουδαστές της Εβδομης Τέχνης και νέους σκηνοθέτες για το έργο και τη συνεργασία με τους ηθοποιούς του. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το British Council. Να θυμίσουμε ότι στις 17 Οκτωβρίου θα προβληθεί η σπάνια ταινία του, «Kes». Επίσης, θα τιμηθεί για τη συμβολή του στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης με το ειδικό βραβείο Πανοράματος Ευρωπαΐκού Κινηματογράφου στις 19 Οκτωβρίου, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2008

No comments: