Thursday, October 23, 2008

Βρέθηκαν χρήματα για το ΕΚΚ

Επειτα από τρεις μήνες ουσιαστικής αναστολής της βασικής του λειτουργίας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα αρχίσει και πάλι να δέχεται προτάσεις για την ενίσχυση κινηματογραφικών παραγωγών.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΚ Γιώργος Παπαλιός, το Κέντρο διαθέτει πλέον χρήματα, συγκεκριμένα 10.840.000 ευρώ από διάφορες πηγές (ΟΠΑΠ, προϋπολογισμός, υπουργείο Οικονομίας), προκειμένου να προχωρήσει στην ενίσχυση των 29 ταινιών μεγάλου μήκους που έχει ήδη εγκρίνει. Στο πλαίσιο της προσπάθειας νοικοκυρέματος του ΕΚΚ, θα κληθούν να δώσουν αναφορά της προόδου τους 15 περίπου ταινίες, που έχουν εξαντλήσει επανειλημμένως τις προθεσμίες που τους έχουν δοθεί και στην περίπτωση που οι παραγωγές είναι στάσιμες, τα χρήματα θα διατεθούν αλλού.

Ο κ. Παπαλιός δήλωσε ότι σύντομα όλες οι υπηρεσίες του ΕΚΚ θα μεταφερθούν σε ένα κτίριο στην περιοχή του Μακρυγιάννη, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, καθώς και ότι έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία ψηφιοποίησης ελληνικών ταινιών. Στο αρχείο του ΕΚΚ βρίσκονται πλέον ψηφιοποιημένες περίπου 200 ταινίες, κυρίως παραγωγές του Κέντρου, αλλά και παλαιότερες ταινίες.

Τέλος, αλλαγές γίνονται και στον κανονισμό λειτουργίας του Κέντρου, με στόχο την έμφαση στις διαδικασίες επιλογής σεναρίων και την ενίσχυση αυτού του τομέα, που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα των ελληνικών ταινιών.

No comments: