Wednesday, October 8, 2008

Δημήτρης Πουλικάκος: Θέλω να παίξω τον Μπέκα

Τον θρυλικό αστυνόμο είχε απωθημένο ο Δημήτρης Πουλικάκος και βρέθηκε -αυτός, ένας γνήσιος ροκάς- να υποδύεται τον κλαρινιτζή στο «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2008

Μια κουβέντα με τον βετεράνο ροκά -από τις πιο καλτ φιγούρες της ελληνικής μουσικής- Δημήτρη Πουλικάκο πάντα έχει ενδιαφέρον. Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει μουσικός, αλλά το βιογραφικό του λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, αν επιχειρήσει κανείς να τον περιορίσει, σώνει και καλά, σε κάποια ιδιότητα.

«Μια ταινία είναι σαν να ζεις μια ζωή επιπλέον από τη δική σου. Κάθε φορά έχω την ίδια λαχτάρα. Αλλιώς, θα ήμουν δημόσιος υπάλληλος», λέει ο Δημήτρης Πουλικάκος
Τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, διαφημιστής (μέχρι χρέη διευθυντή δημιουργικού έχει εκτελέσει), συγγραφέας, μεταφραστής (από την παρέα του περιοδικού «Πάλι» ξεκίνησε), «θείος Νώντας» κάποτε στο ραδιόφωνο... Με λίγα λόγια, πολυτεχνίτης.

Θα τον δούμε κλαρινιτζή των πανηγυριών στη νέα ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το road movie «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» (αύριο στις 9 μ.μ., στο «Απόλλων», ανοίγει το Πανόραμα της «Ε»). Φέτος, κάνει και comeback στην τηλεόραση, με συμμετοχές στους «Ατρόμητους» του Αντώνη Καφετζόπουλου και στις «Επτά θανάσιμες πεθερές», ενώ οι συναυλίες με το γκρουπάκι του «Οι Ασοι του καράτε Νο2» είναι σταθερές στην ατζέντα του.
  • Πόσο κοντά είναι ο κλαρινιτζής των πανηγυριών που υποδύεστε με τον ροκά Πουλικάκο;
«Είναι μουσικός. Δεν παίζω βέβαια κλαρίνο. Προφανώς όμως ο Παναγιωτόπουλος δεν με διάλεξε τυχαία. Πάντως, δεν διεισδύει πολύ στον κλαρινετίστα. Λειτουργεί απλώς ως αφορμή για να γνωριστούν η κοπέλα που τραβολογάει μαζί του (Αλεξία Καλτσίκη) και ο δικηγόρος (Λευτέρης Βογιατζής). Στα δικά τους εσώψυχα μπαίνει. Ο κλαρινετίστας είναι ο πιο ευανάγνωστος. Είναι αυτό που φαίνεται».
  • Ποια είναι η σχέση σας με την ηπειρώτικη μουσική;
«Σχέση ακροατή. Δεν είναι στα δικά μου χωράφια, αλλά δεν μου είναι άγνωστη. Είναι καταπληκτικές μουσικές, αλλά και δύσκολες, στο αυτί και στο παίξιμο. Στην ταινία παίζει κλαρίνο ο Πετρολούκας, που είναι σπουδαίος μουσικός».
  • Η σχέση σας με τον Παναγιωτόπουλο ξεκίνησε με «Τα χρώματα της Ιριδας», όπου κάνατε ένα πέρασμα...
«Πρωτογνωριστήκαμε μέσω του Σταμάτη Σπανουδάκη, που είχε κάνει τη μουσική. Ρόλο κομπάρσου είχα. Εμφανιζόμουν σε μια σκηνή όπου υπήρχε μια press conference. Ουσιαστικά, η πρώτη μας συνεργασία ήταν στους "Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας". Καταπληκτική ταινία, από τις πιο σπουδαίες του λεγόμενου "νέου ελληνικού κινηματογράφου", που έγινε πια και αυτός βετεράνος».

Ο Δημήτρης Πουλικάκος με την Αλεξία Καλτσίκη και στο βάθος τον Λευτέρη Βογιατζή σε μια σκηνή από το «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη»
  • Ο Παναγιωτόπουλος παρομοίασε τη νέα του ταινία με ένα μπλουζ. Για σας τι θα ήταν;
«Εξαρτάται από τις στιγμές. Ο Παναγιωτόπουλος το λέει αυτό γιατί μας είχε δώσει τυχαία ένας φίλος ένα dvd με μπλουζίστες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Σόνι Μπόι Γουίλιαμσον, από τους κλασικούς του είδους. Σε αυτόν κέντραρε. Ακόμα και το σακάκι που φοράω, από αυτόν τον εμπνεύστηκε. Γενικά, μια ταινία είναι σαν να ζεις μια ζωή επιπλέον από τη δική σου. Κάθε φορά έχω την ίδια λαχτάρα. Αλλιώς, θα ήμουν δημόσιος υπάλληλος».
  • Εχετε παίξει σε πάνω από πενήντα ταινίες. Σχεδόν όλοι οι ρόλοι ήταν μπακ-γκράουντ. Και τα δύο βραβεία που έχετε πάρει στη Θεσσαλονίκη ήταν β' ρόλου.
«Οι ρόλοι δεν είναι επιλογή μας. Είμαι αρκετά τυχερός γιατί έχω παίξει χαρακτηριστικούς ρόλους και έχω πει ατάκες που έμειναν. Για παράδειγμα, αυτή στη "Ρεβάνς" του Βεργίτση, όπου λέω: "Τρία πράγματα μου είχε πει ο πατέρας μου να μη γίνω: πούστης, χασικλής και κομμουνιστής". Ή την άλλη, όπου ρωτάω "πόσο ζουν οι μύγες;"».
  • Ποιος ρόλος ήταν πιο κοντά σε αυτό που είστε και ποιος κόντρα;
«Πιο κοντά, ο μουσικός-ποιητής που έκανα στο "Αλδεβαράν"του Αντρέα Θωμόπουλου. Πιο κόντρα, ο βασανιστής που έπαιζα στο "Sweet country" του Μιχάλη Κακογιάννη, η οποία δεν ήταν και από τις καλύτερες ταινίες του. Γενικά, όμως, προτιμώ τους κόντρα ρόλους. Μια φορά μού έκαναν μια τηλεοπτική πρόταση να παίξω έναν παλιό ροκά. Φυσικά, δεν δέχτηκα».
  • Δηλώνετε μουσικός ή ηθοποιός; Η σχέση σας με τη μουσική παραμένει πάντα ζωντανή;
«Ο ρόλος είναι παραγγελία. Με τη μουσική είναι αλλιώς. Γράφω στίχους και μουσική και λέω αυτά που θέλω. Γενικά, ενώ είμαστε λαός που μας αρέσει η μουσική, είμαστε άμουσοι. Δεν είμαστε ανοιχτοί σε καινούργια ακούσματα. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει ακόμα ως μάθημα η μουσική στα σχολεία. Κι όταν υπήρχε, ήταν η ώρα της καζούρας. Για τους αρχαίους Ελληνες ήταν βασική. Συνδύαζε φιλοσοφία, μαθηματικά, φυσική. Αν ζούσε ο Πυθαγόρας και μάθαινε ότι δεν διδάσκεται η μουσική, θα έλεγε ότι "αυτοί είναι 2.000 χρόνια πίσω"».
  • Τη δισκογραφία πάντως ποτέ δεν την επιδιώξατε. Απ' ό,τι ξέρω, έχετε πολλά κομμάτια ακυκλοφόρητα.
«Πάνω από 800. Αλλά άντε να συνεννοηθείς με τους ανθρώπους των δισκογραφικών, οι οποίοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχουν σχέση με τη μουσική. Για τον πρώτο μου δίσκο, "Μεταφοραί - εκδρομαί ο Μήτσος", άλλαξα τρεις εταιρείες. Μου πήρε τέσσερα χρόνια. Και για τον τελευταίο, κουβέντιασα με πέντε εταιρείες. Το εκατό τοις εκατό αποκλείεται να το πετύχεις. Αλλά ας βγαίνει τουλάχιστον το 85% από αυτό που έχω στο μυαλό μου. Αλλιώς, είναι καλύτερα να μη βγει καθόλου».
  • Από τη μουσική ζει κανείς;
«Στο δικό μου είδος, μάλλον μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί που το καταφέρνουν. Εμένα δεν μου φτάνουν ούτε για τους λογαριασμούς. Αν είχα λεφτά, θα έκανα περισσότερους δίσκους, αλλά και ταινίες. Στην ουσία, σκηνοθέτης είμαι».
  • Υπάρχει μια μυθολογία γύρω από τους ροκάδες. Ισως στην Ελλάδα την εκπροσώπησε ο Παύλος Σιδηρόπουλος, με τον τρόπο που έζησε.
«Δεν μου αρέσει να γενικεύω. Βέβαια, αν το πάρεις στατιστικά, είναι μία από τις πιο επικίνδυνες δουλειές. Αν ανοίξεις μια εγκυκλοπαίδεια του ροκ, θα δεις ότι οι περισσότεροι έχουν πεθάνει. Είναι βαρύ και ανθυγιεινό επάγγελμα. Γενικά, όμως, είναι σχετικό και το τι είναι ροκ. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ροκ και μόνο για τον τρόπο που έλυσε τον γόρδιο δεσμό. Το ροκ είναι φιλοσοφία ζωής».
  • Απωθημένα έχετε;
«Θα ήθελα να παίξω τον αστυνόμο Μπέκα. Νομίζω ότι είναι κομμένος και ραμμένος πάνω μου. Το έχω σκεφτεί εδώ και είκοσι χρόνια».
  • Η πολιτική κατάσταση σήμερα πώς σας φαίνεται;
«Δεν θυμάμαι ποτέ τέτοια πολιτική και οικονομική ξεφτίλα. Από τον Εμφύλιο βγαίναμε κάποτε, αλλά υπήρχε ελπίδα. Τώρα, ξέρουμε πως ό,τι έρθει θα 'ναι χειρότερο. Κάναμε τον πλανήτη σαν τα μούτρα μας. Η κυβέρνηση είναι ανεκδιήγητη. Κι αν περιμένει κανείς να πάρει από το φτωχοκομείο επίδομα θέρμανσης, να μην πω καλύτερα τι θα πάρει. Κι αν τυχόν πάρει κάνα πενηντάρικο, θα 'ναι προεκλογικό δόλωμα. Οχι μόνο δεν πέφτουν κυβερνήσεις με τα σκάνδαλα, αλλά ούτε γενικοί γραμματείς. Είμαι περίεργος μέχρι πότε θα τους κοιτάμε και θα τους ανεχόμαστε. Δεν έχει τελειωμό η κατρακύλα.

* Η ταινία βγαίνει στις αίθουσες στις 22 Οκτωβρίου.


Ραδιο-πάρτι στην πρεμιέρα

Επειδή δίπλα στον κινηματογράφο βάζουμε και τη μουσική, το «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» ξεκινάει μ' ένα μεγάλο πάρτι. Αύριο βράδυ, αμέσως μετά την προβολή της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «ΤετΡάδιο», η ραδιοφωνική στήλη της «Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας» που επιμελείται ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, θα παίξει τις πιο ωραίες μουσικές στο «Τ Palace» (Σύνταγμα, δίπλα στην είσοδο του King George Palace). Μαζί του, στα πικ-απ, θα βρίσκονται κι επτά γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Η εκλεπτυσμένη Αννα Αναστασίου (Best) σε dance και όχι μόνο ρυθμούς, ο απόλυτος έθνικ τύπος Γιάννης Λώλος (City), η Κάφκα, δηλαδή η Κατερίνα Καφετζή, που είναι υπεύθυνη για την εκπληκτική μουσική επιμέλεια της εκπομπής του Κωνσταντίνου Τζούμα (Εν Λευκώ), η γνωστή-άγνωστη Γκίζα (Σκάι) ως η πλέον ειδική στις μουσικές σφήνες, η Γιώτα Κοτσέτα (Kosmos) που μετά το περσινό της dj-set στη Δήμητρα Γαλάνη και την Ελευθερία Αρβανιτάκη έρχεται και στο πάρτι της «Ελευθεροτυπίας», ο πάντα απρόβλεπτος (και βουλευτής πια!) Γρηγόρης Ψαριανός και, τελευταίος και καλύτερος, ο his own master Γιάννης Πετρίδης που, για πρώτη φορά ύστερα από είκοσι χρόνια, θα παίξει ζωντανά μουσική σε μπαρ.

* Κι επειδή στα πάρτι είθισται να τρατάρουν τους προσκεκλημένους, στείλτε μας ένα mail στο kaneldim@enet.gr και δέκα από εσάς θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση.

No comments: