Wednesday, October 8, 2008

Ακούει Ελλάδα και φεύγει ο Ολιβερ Στόουν!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2008

Φωτογραφία
Από τα γυρίσματα του «Αrcadia lost» στην Πελοπόννησο: αριστερά, ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ και, δεξιά, ο πρωταγωνιστής Νικ Νόλτε
«Η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να έχει εχθρικό πρόσωπο απέναντι στους ξένους» ανέφερε χθες ο Μάρκος Χολέβας, υπεύθυνος του Film Commission, στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του «Αrcadia lost», τελευταίας ταινίας του Φαίδωνα Παπαμιχαήλ .

Το Film Commission, ο οργανισμός που λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στις κινηματογραφικές εταιρείες παραγωγής του εξωτερικού και στο ελληνικό κράτος, λειτουργεί δοκιμαστικά εδώ και περίπου 14 μήνες. Σε αυτό το διάστημα έχουν υλοποιηθεί έξι ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και 27 ντοκυμαντέρ ή ρεπορτάζ τηλεοπτικών εκπομπών του εξωτερικού. «Ολες αυτές οι δραστηριότητες έχουν αποφέρει συνάλλαγμα ύψους 3 εκατ. δολαρίων (2,2 εκατ. ευρώ) και το 40% αυτού του ποσού έχει δοθεί σε έλληνες τεχνικούς» ανέφερε ο κ. Χολέβας.

Ωστόσο, το Film Commission δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο με αποτέλεσμα πολλά πράγματα να γίνονται στην τύχη ή ύστερα από την καλή θέληση και τις προσωπικές πρωτοβουλίες των ενδιαφερομένων που έχουν γνώση της Ελλάδας (όπως συνέβη και με την περίπτωση του Φ. Παπαμιχαήλ). «Ενώ η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει το φως,τα νησιά,τη θάλασσα, αλλά και την ασφάλεια για τη δημιουργία ξένων παραγωγών, η απουσία του Film Commission από το νομοσχέδιο ως θυγατρικής εταιρείας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου το φέρνει αντιμέτωπο με τεράστια εμπόδια γραφειοκρατικού τύπου» είπε χθες ο Γιώργος Παπαλιός, πρόεδρος του ΕΚΚ (η δημιουργία του Film Commission ήταν πρωτοβουλία του ιδίου).
Ως τώρα το ΕΚΚ χρηματοδοτεί το Film Commission από την επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, ενώ ιδανικώς το Film Commission θα έπρεπε να χρηματοδοτείται κατευθείαν από το υπουργείο. Πέρυσι το Film Commission έπαιξε παρεμβατικό ρόλο στα γυρίσματα του «Μamma Μia!» όταν προέκυψαν εμπόδια σχετικά με την παραχώρηση αδείας για την τοποθέτηση πλατφόρμας στο λιμάνι για ένα χορευτικό νούμερο. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ως τώρα εχθρικής στάσης της πολιτείας απέναντι στους ξένους που θέλουν να γυρίσουν ταινίες στη χώρα μας είναι εκείνο του Ολιβερ Στόουν, ο οποίος συνάντησε εμπόδια όταν κτύπησε την πόρτα του υπουργείου Πολιτισμού την εποχή που προσπάθησε να γυρίσει εδώ τον «Αλέξανδρο».
Ο Φ. Παπαμιχαήλ, ο οποίος προσφάτως εργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας του Στόουν στο βιογραφικό φιλμ «W», είπε χθες ότι έχει προσωπικά ακούσει τον Στόουν να μιλάει για την απαξία που εισέπραξε από την ελληνική πολιτεία την εποχή του «Αλέξανδρου», ο οποίος τελικά γυρίστηκε στο Μαρόκο. Α
υτή την εποχή υπάρχουν τρεις (μη ανακοινώσιμες) ταινίες που ενδέχεται να γυριστούν στην Ελλάδα, είπε ο υπεύθυνος του Film Commission. Από την πλευρά του ο κ. Παπαλιός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να γυριστεί στην Ελλάδα μια ταινία γύρω από τη μάχη του Μαραθώνα, προκειμένου να παιχθεί στις αίθουσες το 2010 με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη χρονιά που έγινε η μάχη. Ο πρόεδρος του ΕΚΚ ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για αυτήν την ταινία προέρχεται από την παραγωγή των «300». «Είναι ένα σχέδιο που θα πρέπει να αγκαλιάσουν τα υπουργεία» κατέληξε.

No comments: