Thursday, October 16, 2008

Σινέ... «εθελοντισμός»

Τον αντιδραστικό χαρακτήρα, στον καπιταλισμό, του εθελοντισμού προωθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η «μη κυβερνητική οργάνωση» «Παιδιά Εν Δράσει», οι οποίοι καλούν 25 «εθελοντές» και «εθελόντριες» από Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Ισπανία και Γαλλία για να «υποστηρίξουν» το 49ο Φεστιβάλ.

Οι διοργανωτές θεωρούν ότι αυτό το πρόγραμμα «συνδέει άμεσα και ουσιαστικά τον εθελοντισμό με τον πολιτισμό». Ουσιαστικά, προπαγανδίζει τις «ΜΚΟ» και τα ιδεολογήματα περί «προσφοράς», δηλαδή «τζάμπα» δουλειά από τους εκμεταλλευόμενους. Στο 49ο Φεστιβάλ «οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό των επιμέρους τμημάτων» του, ενώ θα γίνεται και προπαγάνδα για «ευρύτερη και ουσιαστικότερη προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού». Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ινστιτούτο Νεολαίας.

Θυμίζουμε, ότι στις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του ΥΠΠΟ για το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Κινηματογράφο, προτείνεται «για λόγους διαφάνειας και οικονομικού ελέγχου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να αλλάξει νομική μορφή και από ΝΠΙΔ, να μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρεία (που θα υπάγεται στις διατάξεις περί ΔΕΚΟ)». Δηλαδή να εμπορευματοποιηθεί πλήρως...

No comments: