Tuesday, October 14, 2008

Ενα κορίτσι στα «Γραφεία του Θεού»


Η έκτη μέρα των προβολών του Πανοράματος ξεκινάει με τις μικρού μήκους «Soft» και «Tokyo Jim», αλλά και τον «Εφιάλτη», το πρώτο ελληνικό νουάρ, το οποίο ακολουθούν τα εξίσου σκοτεινά «Πυρετός στο αίμα» και «Serie Noire». Στο διαγωνιστικό τμήμα προβάλλονται ο «Αιχμάλωτος» και το «Γραφεία του Θεού», ενώ το «Κορίτσι της λίμνης» σε αβάντ πρεμιέρ. Αργά το βράδυ το «Big Bang Love, Α Juvenile Love (46-okunen no koi)» μάς ξεναγεί στο τοπίο σεξ και βίας της σύγχρονης Ιαπωνίας.

Την ψυχολογία ενός χωριού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναλύει και εξετάζει το «Κορίτσι της Λίμνης»
ΑΠΟΛΛΩΝ

**«Soft» του Σάιμον Ελις, με τους Μάθιου Ο' Σι, Τζόναθαν Φίλιπς. Ενας πατέρας, στη χειρότερη πιθανή στιγμή, ανακαλύπτει ξανά τον φόβο του για αντιπαράθεση. (14') Μικρού μήκους. (5.45 μ.μ.)

* «Tokyo Jim» του Τζάμι Ραφν, με τους Τζιμ Χόγουικ, Εϊτζι Κουσουχάρα. Ο Τζιμ είναι ένας Αγγλος δικηγόρος στο Τόκιο. Πρόκειται να κλείσει μια πολύ σημαντική συμφωνία με έναν πολύ σημαντικό επιχειρηματία. Αφού η συμφωνία κλείσει, ο Τζιμ πρέπει να κάνει ακόμα κάτι, πριν βγει έξω να το γιορτάσει... (7') Μικρού μήκους. (5.55 μ.μ.)

**«Τα γραφεία του Θεού» (Les Bureaux de Dieu) της Κλερ Σιμόν με τους Ναταλί Μπαέ, Νικόλ Γκαρσία, Ιζαμπέλ Καρέ, Μπεατρίς Νταλ, Μαρί Λαφορέ. Οι Αν, Ντενίζ, Μάρτα, Γιασμίν και Μιλένα είναι σύμβουλοι που ακούν και καταγράφουν τους προβληματισμούς των γυναικών σχετικά με τη σεξουαλική τους ικανοποίηση. Στα γραφεία του Θεού μπορούν να γελάσουν, να κλάψουν, να χορέψουν, να καπνίσουν στη βεράντα και να εξομολογηθούν ανώνυμα τις συνήθεις ή ξεχωριστές ιστορίες ζωής τους. (6.10 μ.μ.)

**«Αιχμάλωτος» (Captive) του Αλεξέι Ουτσιτέλ με τους Βιατσεσλάβ Κρικάνοβ, Πιοτρ Λογκατσέβ, Ηρακλή Μσκάλαϊα, Ιουλία Περεσίλντ. Ομάδα Ρώσων στρατιωτών χάνεται στο αχανές, αφιλόξενο τοπίο της Τσετσενίας. Αιχμαλωτίζουν ένα αγόρι για να τους δείξει τον δρόμο, αλλά καθώς αυτό προσπαθεί να αποδράσει, κανείς δεν μένει αλώβητος από την αφροσύνη του πολέμου. Ταινία-σοκ για την απώλεια της ανθρωπιάς, για χάρη της επιβίωσης. (8.30 μ.μ.)

* «Το κορίτσι της λίμνης» του Αντρέα Μολαϊόλι, με Βαλέρια Γκολίνο, Ομέρο Αντονούτι, Φαμπρίζιο Τζιφούνι, Τόνι Σερβίλο. Το πτώμα νεαρής κοπέλας βρίσκεται σε ορεινή λίμνη. Ο μεσήλικας αστυνόμος, της ήσυχης μικρής πόλης, ανακαλύπτει κάτι περισσότερο από ό,τι περίμενε. Την αλήθεια. Εντονοι ρυθμοί και εξαιρετικά δομημένες σεναριακές ανατροπές, με σημαντικές ερμηνείες από το προσεκτικά επιλεγμένο καστ. (10.15 μ.μ.)

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

* «Εφιάλτης» του Ερρίκου Ανδρέου με τους Μιχάλη Νικολινάκο, Βούλα Χαριλάου, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ντέπι Μαρτίνι, Θανάση Μυλωνά, Σταύρο Ξενίδη, Δημήτρη Νικολαΐδη.

Η Μαργκό δέχεται ένα τηλεφώνημα από μία άγνωστη, που υποστηρίζει πως είναι παλιά φίλη. Ο δικηγόρος φίλος της ξεκινά έρευνα για την ταυτότητα της άγνωστης και ανακαλύπτει παράδοξα στοιχεία που παραπέμπουν σε ένα άρρωστο και επικίνδυνο μυαλό. Αριστοτεχνικό νουάρ -το πρώτο στην ιστορία του ελληνικού σινεμά- που αδικήθηκε στην εποχή του (1961) και σίγουρα αξίζει επανεκτίμησης. (5.30 μ.μ.)

* «Πυρετός στο αίμα» του Ελία Καζάν με τους Νάταλι Γουντ, Γουόρεν Μπίτι, Πατ Χίνγκλ, Οντρεϊ Κρίστι. Στο Κάνσας του 1928, η Ντίνι ρισκάρει τα πάντα για να είναι με τον Μπαντ. Εκείνος υπακούει τον πανίσχυρο πατέρα του και τελικά συμβιβάζονται και περιμένουν 4 χρόνια ωσότου ο Μπαντ να τελειώσει το πανεπιστήμιο. Χωρίς να βλέπονται, λόγω της αυστηρής ανατροφής της Ντίνι. Η αδερφή του, όμως, του υπενθυμίζει διαρκώς το ποσό «κακό» μπορεί να είναι ένα κορίτσι. (7.20 μ.μ.)

**«Serie noire» του Αλέν Κορνό, με τους Πατρίκ Ντιγουάερε, Μίριαμ Μπόιερ, Μαρί Τρεντινιάν, Μπερνάρ Μπλιέρ. Πλασιέ στα κακόφημα παρισινά προάστια γνωρίζει έφηβη, που έχει οδηγηθεί στην πορνεία από τη θεία της. Θέλοντας να αλλάξει τη ζωή του αλλά και τη δική της καταφεύγει στον φόνο. Απόλυτα ιδιοσυγκρασιακό νουάρ που φλερτάρει με το παράλογο, διατηρώντας πάντα τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα. (9.40 μ.μ.)

* «Big Bang Love, Α Juvenile Love (46-okunen no koi)» του Τακάσι Μίικε, με τους Ριουέι Ματσούντα, Μασανόμπου Αντο, Σουνσούκι Κουμποζούκα, Κιγιοχίκο Σιμπουκάουα.

Στο μακρινό μέλλον, αγόρι έγκλειστο σε αναμορφωτήριο ομολογεί έναν φόνο. Αισθητική και λιγότερο θεματική πρόταση, το φιλμ ακολουθεί την έρευνα των αστυνομικών που οδηγεί σ' έναν κόσμο στιλιζαρισμένης βίας και σουρεαλισμού. Μια παραβολή για την κοινωνικοπολιτική και ηθική κατάσταση της σύγχρονης Ιαπωνίας. (11.40 μ.μ.).

Β. ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/10/2008

No comments: