Wednesday, October 8, 2008

Φθινοπωρινή σύναξη των ντοκιμαντέρ

Μετά το επιτυχημένο του ξεκίνημα πέρσι, το μοναδικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που φιλοξενεί αποκλειστικά ελληνικές παραγωγές επιστρέφει. Από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στο θέατρο Παπαδημητρίου της Χαλκίδας, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας θα προβληθούν συνολικά 50 ταινίες.

Στο επίσημο πρόγραμμα συμμετέχουν 44 ταινίες πρόσφατης παραγωγής (2007-8), 25 από αυτές μικρού μήκους, 19 μεγάλου.

Από το ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος» των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ
Για το διαγωνιστικό τμήμα έχουν επιλεγεί 15 ταινίες μεγάλου μήκους: «Απαγορευμένα» του Γιάννη Μαυρογένη, «Αρκεί να φαίνονται ωραία» του Θόδωρου Μαραγκού, «Είδωλα στον καθρέφτη» του Γιάννη Βάμβακα, «Η στάχτη που μένει» του Νίκου Καβουκίδη, «Θέμις» του Μάρκου Γκαστίν, «Μακρόνησος» των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου, «Οι εραστές της Αξού» του Νίκου Λυγγούρη, «Ο κ. Λεονάρδος και οι άλλοι» του Νίκου Θεοδοσίου, «Ο τρίτος Τάκης» της Κατερίνας Πατρώνη, «Περιουσιακά στοιχεία» της Αθανασίας Δρακοπούλου, «Πολύ μιλάς πολύ κλαίς» του Δημήτρη Κιτσικούδη, «Πουλιά στο Βάλτο» της Αλίντας Δημητρίου, «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Play it Again Χρήστο» του Σταύρου Καπλανίδη και «Qadir -Ενας Αφγανός Οδυσσέας» της Αννέτας Παπαθανασίου.

Υπάρχει και διαγωνιστικό τμήμα με 10 ταινίες μικρού μήκους. Οι δυο κριτικές επιτροπές θα απονείμουν συνολικά 11 χρηματικά βραβεία στις καλύτερες ταινίες, αλλά και σε βασικούς συντελεστές. Την κριτική επιτροπή των ταινιών μεγάλου μήκους αποτελούν οι: Ζαν Μαρί Ντρο, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Γιάννης Κασπύρης, Κλεώνη Φλέσσα και Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν το Φεστιβάλ. Ξεχωρίζουν το «Πανόραμα» και τα αφιερώματα στη νεότερη ελληνική ιστορία («Ελλήνων Πάθη») και στον μεγάλο ντοκιμαντερίστα Ζαν Μαρί Ντρο. Αλλά και το «Μονοπλάνο», μια πρωτότυπη ιδέα που απευθύνεται σε όλους όσοι θέλουν να μοιραστούν με το κοινό κάτι δικό τους με ένα πλάνο συνεχές, διάρκειας ενός λεπτού.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2008

No comments: