Tuesday, October 7, 2008

Ο έρωτας στο επίκεντρο του Πανοράματος Κινηματογράφου

Ο έρωτας στο επίκεντρο, με πολυπόθητες πρώτες προβολές, με δεύτερες ευκαιρίες, σενάρια της «επόμενης μέρας» και ελληνικό μυστήριο... Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας» κλείνει φέτος το εικοστό πρώτο του έτος με ένα πρόγραμμα που ξεκινάει την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, με την επίσημη πρεμιέρα της νέας ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη». Το φεστιβάλ διαρκεί 11 μέρες και προβάλλει πάνω από 80 ταινίες στους κινηματογράφους «Απόλλων» και «Μικρόκοσμος».

Πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές διαγωνίζονται για το βραβείο της «Ελευθεροτυπίας», το βραβείο της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI) «Αντώνης Μοσχοβάκης» καθώς και το Βραβείο Κοινού, από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα». Εκτός του διαγωνιστικού τμήματος και «Σε πρώτη προβολή», φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ταινίες «Περί τυφλότητος» του Φερνάντο Μεϊρέγιες, με την Τζουλιάν Μουρ, «Ηρεμο Χάος» του Αντονέλο Γκριμάλντι με τους Ντάνι Μορέτι και Βαλέρια Γκολίνο και «Pride and glory» με τους Εντουαρντ Νόρτον και Κόλιν Φάρελ.

Το μεγάλο όμως αφιέρωμα του φεστιβάλ έχει τίτλο «Σεξ και έρωτας στον κινηματογράφο»: από τον «τρελό» έρωτα του Λουίς Μπουνιουέλ στην καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις που εκδηλώνονται μέσα από την ετεροφυλοφιλία, την ομοφυλοφιλία και το σαδομαζοχισμό. Από τη «Χρυσή Εποχή» στην «Τζίλντα» και από το τολμηρό, στο προκλητικό και το σκοτεινό... το Πανόραμα ενηλικιώθηκε και το γιορτάζει!

Παράλληλα με τις πιο τολμηρές προβολές, που προκάλεσαν στην εποχή τους, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα αφιερώματα «Η επόμενη μέρα» με ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά και με οικολογικά και μελλοντολογικά προβλήματα, «Δεύτερη ευκαιρία» με δύο ταινίες που «υποτιμήθηκαν από κοινό και κριτική» και «Ελληνικό σινεμά μυστηρίου και φαντασίας».

Στο πρόγραμμα εντάσσεται και ένα αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού φιλμ νουάρ, τον Αλέν Κορνό, με προβολές των ταινιών του «Ο σκληρός νόμος του επιθεωρητή Φερό», «Serie noire», «Tous les matins» και «Le cousin» αλλά και με τη βράβευσή του για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο. Ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί πέρυσι για λόγους υγείας, θα βρίσκεται στην τελετή λήξης στις 19 Οκτωβρίου, όπου και θα τιμηθεί με το Ειδικό Βραβείο του φεστιβάλ για τη συμβολή του στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης. Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, ο Λόουτς θα μιλήσει με το κοινό του στον Ιανό (Σταδίου), στις 11 π.μ. Το φετινό Πανόραμα φιλοξενεί και τις ηθοποιούς Βαλέρια Γκολίνο και Λαμπίνα Μιτβέσκα, καθώς και τον Τούρκο σκηνοθέτη Σελίμ Εβτσί.

Από το φεστιβάλ δεν λείπει και η παρουσία των ταινιών μικρού μήκους με προβολές υποψηφίων φιναλίστ του 2007 για το βραβείο UIP της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αλλά και ταινίες βραβευμένων αποφοίτων και σπουδαστών του τμήματος Film and TV Studies του New York College. Info www.panoramafest.com

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

No comments: