Monday, October 20, 2008

Πρεμιέρα με Μπελούτσι

Με το σύνθημα «Οι πραγματικοί σταρ είναι οι ίδιες οι ταινίες» ξεκινά αύριο το τρίτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρώμης, ένα φεστιβάλ-φαινόμενο, όπως έχει χαρακτηριστεί, αφού πέτυχε στην πρώτη του κιόλας διοργάνωση, το 2006, και στη δεύτερη είχε γίνει θεσμός. Ενα Φεστιβάλ διαφορετικού τύπου από τα θεσμικά είναι το Φεστιβάλ της Ρώμης, στα πρότυπα του Φεστιβάλ του Τορόντο, που επίσης έχει καταφέρει να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια, όπου εδώ δεν πέφτει το βάρος στα βραβεία και τις κριτικές επιτροπές, αλλά στις ίδιες τις ταινίες και το κοινό. Εξ ου και φέτος που τα πράγματα δείχνουν ακόμα πιο ώριμα προστέθηκε ένα σύνθημα ακόμα, το οποίο πηγαίνει στο δεύτερο σκέλος του στόχου: Στους θεατές. Το σύνθημα υπ’ αριθμόν δύο είναι πως « Οι θεατές είναι οι σταρ της τρίτης διοργάνωσης».

Το σύνθημα αυτό εφαρμόζεται πρακτικά με το ότι οι κάτοχοι εισιτηρίων θα προμηθεύονται κατά την είσοδό τους ένα ψηφοδέλτιο και θα βαθμολογούν την κάθε ταινία από το 1 έως το 5. Με βάση τις ψήφους των θεατών θα δοθεί το βραβείο «Marco Aurelio» κατά την τελετή λήξης στις 31 Οκτωβρίου.
Οι σταρ-θεατές θα έχουν να ψηφίσουν τις σταρ-ταινίες, ενώ και οι μεν και οι δε θα περιβάλλονται από τους δηλωμένους σταρ, που θα έρχονται είτε ως συνοδοί των ταινιών τους ή ως τιμώμενα πρόσωπα. Η αυριανή έναρξη γίνεται με ιταλική ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί αληθινή σταρ, η πιο εκθαμβωτική της σημερινής Ιταλίας και ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης. Η Μόνικα Μπελούτσι θα εγκαινιάσει την κινηματογραφική γιορτή της Αιώνιας Πόλης με την τελευταία ταινία της «L’ uomo che ama», που τη σκηνοθέτησε η κόρη του αξέχαστου Ιταλού κωμικού Ούγκο Τονιάτσι και της ηθοποιού Φράνκα Μπετόγια, η Μαρία Σόλε Τονιάτσι. Στην ταινία συμπρωταγωνιστεί με τη Μόνικα η πολιτογραφημένη Ιταλίδα ρωσικής καταγωγής ηθοποιός Κσένια Ράπαπορτ, που ο κόσμος την έμαθε από την έξοχη ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε «Η άγνωστη». Ισως εμφανιστεί κι ο Τορνατόρε, που ετοιμάζει ταινία με τη Μόνικα στη Σικελία, όπου κι οι δύο συνεργάζονται με την ίδια ιμπρεσάριο ταινιών, την Αντριάνα Κιέζα, που είναι κι εξαίρετη φίλη.

Διασημότητες

Στη Ρώμη αναμένονται να καταφθάσουν πολλές διασημότητες, με πρώτο και κύριο τον Αλ Πατσίνο, που έρχεται να παραλάβει βραβείο από την ιταλική πρωτεύουσα, όπου στο πρόσωπό του θα τιμηθούν όλοι οι μεγάλοι ηθοποιοί του Actor’s Studio.

Επίσης, η Κίρα Νάιτλι, που συνοδεύει την ταινία της «Duchess», η οποία κάνει πανευρωπαϊκή πρεμιέρα στη Φιέστα της Ρώμης, ο Κόλιν Φάρελ με τον Εντουαρντ Νόρτον, που θα δείξουν πρώτα στη Ρώμη κι έπειτα στις αίθουσες του υπόλοιπου κόσμου την ταινία τους «Pride and glory», ενώ δεν ξεχνάμε ότι ανυπομονούμε να παρευρεθούμε στην παγκόσμια εκτός Γερμανίας πρεμιέρα του πολιτικού φιλμ του Ούλι Εντελ «Το σύμπλεγμα Μπάαντερ Μάινχοφ», το οποίο, ειδικά στη Ρώμη, θα πρέπει να προκαλέσει άλλου τύπου αίσθηση και ειδικές αντιδράσεις, καθότι τη δεκαετία που έδρασε η συγκεκριμένη ομάδα, η Ρώμη και σχεδόν ολόκληρη η Ιταλία ζούσαν στη δίνη του εξτρεμισμού.
Και βέβαια, με ξεχωριστό ενδιαφέρον περιμένουμε την τιμητική βραδιά της Τζίνα Λολομπρίντζιντα, όπου θα τιμηθεί η θεά.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗ (μέλος της EFA), Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 21/10/2008

No comments: