Friday, October 24, 2008

Ερχονται οι Τούρκοι

Κινηματογραφικό παράθυρο στη σύγχρονη βαλκανική πραγματικότητα, αλλά και στην πρόσφατη ιστορία της, ανοίγει και πάλι ένα από τα πιο δημοφιλή τμήματα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (14-23 Νοεμβρίου), το «Ματιές στα Βαλκάνια». Φέτος περιλαμβάνει αφιερώματα στον τουρκικό κινηματογράφο, με ταινίες των Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Γιεσίμ Ουστάογλου και Σεμίχ Καπλάνογλου, αλλά και στο νέο αίμα του ρουμανικού σινεμά με μικρού μήκους ταινίες νέων σκηνοθετών. Ενώ στο Πανόραμα Βαλκανικών Ταινιών έχουν επιλεγεί δημιουργίες από Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Κερκινός, υπεύθυνος του Τμήματος, φέτος προτείνει:

* «Στον καιρό του κομήτη», την πιο ακριβή κινηματογραφική παραγωγή της Αλβανίας. Ο Φατμίρ Κότσι, Χρυσός Αλέξανδρος του 2001 με το «Τίρανα ώρα μηδέν», μεταφέρει στο σινεμά τη «Μαύρη χρονιά» του Ισμαήλ Κανταρέ.

Η «Περιοδεία» του Γκόραν Μάρκοβιτς, πάντως, έρχεται από τη Σερβία
* Τα πολεμικά και μεταπολεμικά τραύματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τις επιπτώσεις τους στον ψυχισμό των ηρώων τους ανιχνεύουν «Η περιοδεία»,του Γκόραν Μάρκοβιτς από τη Σερβία, και το «Χιόνι», της Αΐντα Μπέγκιτς από τη Βοσνία (βραβείο Balkan Fund στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2004 και Μεγάλο Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής στο Φεστιβάλ των Κανών).

* Σε παγκόσμια πρεμιέρα το «Αποχαιρετισμός στον Χέμινγουεϊ», του Βούλγαρου Σβέτοσλαβ Οβτσάροφ, με θέμα την εποχή όπου ο Χέμινγουεϊ ήταν πολεμικός ανταποκριτής.

* Τη ρουμανική ταινία «Boogie», του Ράντου Μουντεάν, χαρακτηριστική του νέου ρουμανικού κινηματογράφου. Πραγματεύεται χαμένες ευκαιρίες και υπαρξιακές αναζητήσεις μέσα από καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις.

Στο αφιέρωμα στο τουρκικό σινεμά περιλαμβάνονται οκτώ νέες ταινίες, που προέρχονται από δύο διαφορετικές γενιές σκηνοθετών, εκείνων των μέσων της δεκαετίας του '90, που καθιέρωσε διεθνώς τον τουρκικό κινηματογράφο, αλλά και της νεότερης γενιάς. Θα γίνουν συζητήσεις με Τούρκους και Ελληνες κριτικούς κινηματογράφου και δημιουργούς, ενώ το συγκρότημα Nezih Unen θα δώσει συναυλία. Ανάμεσα στις ταινίες και:

«Οι τρεις πίθηκοι» του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες
* Το ψυχολογικό δράμα «Τρεις πίθηκοι», του Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, που πραγματεύεται την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχής (βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες).

* Η «Τελεία», ένα μονοπλάνο του Ντερβίς Ζαΐμ, γύρω απ' τον άξονα έγκλημα και τιμωρία, που ενσωματώνει οργανικά στην πλοκή του την καλλιγραφία, παραδοσιακή τέχνη του ισλαμικού πολιτισμού.

* Το «Κουτί της Πανδώρας», της Γιεσίμ Ουστάογλου, που σχολιάζει το καπιταλιστικό σύστημα και τις επιπτώσεις του στο σύγχρονο οικογενειακό μοντέλο.

* Το «Γάλα», του Σεμίχ Καπλάνογλου, για τον εκμοντερνισμό της Τουρκίας και τις επικείμενες κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειές του. Είναι η δεύτερη ταινία μιας τριλογίας που ξεκινά αντίστροφα, από την ενήλικη ζωή ενός ποιητή, για να καταλήξει στην παιδική του ηλικία.

«Είσαι ο Μάρλον μου κι ο Μπράντο μου», του Χουσεγίν Καράμπεϊ, road movie με φόντο τον πόλεμο στον Ιράκ
* Το «Είσαι ο Μάρλον μου κι ο Μπράντο μου», του Χουσεγίν Καράμπεϊ. Ταινία δρόμου που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αφηγείται μια δυνατή ιστορία αγάπης με φόντο τον πόλεμο στο Ιράκ.

* Το ντοκιμαντέρ «Τα χαμένα τραγούδια της Ανατολίας» ,του Νεζί Ουνέν, ένα μουσικό ταξίδι στον πολιτιστικό πλούτο της Ανατολίας, αποτέλεσμα κινηματογραφικού υλικού 350 ωρών και δουλειάς 5 ετών.


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2008

No comments: