Tuesday, October 7, 2008

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα



Ξεκινά σήμερα στη Χαλκίδα το 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (8-12/10). Πέντε μέρες γεμάτες με προβολές ελληνικών ντοκιμαντέρ, πλαισιωμένες από παράλληλες εκδηλώσεις, σε κλίμα γιορτής.

Το φετινό Φεστιβάλ, σε σχέση με το 1ο, έχει πολύ περιορισμένο προϋπολογισμό, όπως μας είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, σκηνοθέτης Σταύρος Ιωάννου, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε για την εκπομπή «Cine Πλάνο», η οποία θα μεταδοθεί την προσεχή Παρασκευή (7.00 μ.μ) στον «902 TV». Παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό, θα διεξαχθούν το «Πανόραμα» και τα διαγωνιστικά τμήματα για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους.

Θα προβληθούν 15 ταινίες μικρού και 4 μεγάλου μήκους στο «Πανόραμα». Στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μεγάλου μήκους θα προβληθούν 15 δημιουργίες, ενώ άλλες 10 θα διαγωνιστούν στο τμήμα των μικρού μήκους. Συνολικά θα προβληθούν 44 ταινίες, σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ, όλες δημιουργήματα Ελλήνων σκηνοθετών το 2008.

«Φιλοσοφία» αυτού του Φεστιβάλ είναι να προβάλλονται όλα τα ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής. Αυτό που διαφοροποιεί αυτό το Φεστιβάλ από άλλα, στα οποία διαγωνίζονται ντοκιμαντέρ, είναι ότι γίνεται αυστηρά ο διαχωρισμός των τηλεοπτικών από τα κινηματογραφικά ντοκιμαντέρ. Ηταν ανάγκη να καθιερωθεί το Φεστιβάλ Χαλκίδας, γιατί πολλές από τις ταινίες των Ελλήνων σκηνοθετών χάνονταν είτε στην πληθώρα τηλεοπτικών και κινηματογραφικών ντοκιμαντέρ, χωρίς κανένα διαχωρισμό, είτε εξαιτίας του αποκλεισμού τους από άλλο Φεστιβάλ.

Θα παρακολουθήσουμε τις ταινίες, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη και για το Φεστιβάλ και για την όποια αποδοχή του από το κοινό της Χαλκίδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κριτικές επιτροπές και των δύο διαγωνιστικών τμημάτων συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες.

Γιάννης ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008

No comments: