Friday, October 10, 2008

Κινηματογράφος που «βλέπει» τα Κινήματα

Τη σύγχρονη έννοια του κοινοβίου, αλλά και την πολιτιστική ποικιλομορφία της Μέσης Ανατολής, ερευνά με δύο αφιερώματα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Νοέμβριο (14-23). Το μόνιμο τμήμα του Φεστιβάλ Focus, έχει ως θέμα το «Κοινόβιο 2008». Ωστόσο, δεν το παρακολουθεί με την ετυμολογική σημασία της λέξης, δηλαδή τη συμβίωση μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά με την ευρύτερη έννοια της δημιουργίας κοινωνικών πυρήνων στην περιφέρεια του κοινωνικού κατεστημένου.

Μέσα από μια επιλογή ταινιών πρόσφατης παραγωγής απ’ όλο τον κόσμο, το Focus, που επιμελείται ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, εξετάζει τις σύγχρονες συνισταμένες του θέματος, αλλά και τη διαλεκτική του με ιστορικά και κοινωνικά προηγούμενα, όπως είναι ο χιπισμός ή τα ευρωπαϊκά κινήματα του ’68.

Ανάμεσα στις ταινίες του προγράμματος, το ουγγρικό Delta του Κορνέλ Μουντρουτσό, με ήρωες δύο ετεροθαλή αδέλφια που ζουν απομονωμένα στις όχθες ενός ποταμού και προκαλούν το μένος των κατοίκων του γειτονικού χωριού με τα ερωτικά συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα τους. Ο έφηβος Τζος του καναδικού Tout est parfait, που σκηνοθέτησε ο Ιβ-Κριστιάν Φουρνιέ, ανακαλύπτει ότι οι τέσσερις κολλητοί του φίλοι αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν ομαδικά, αφήνοντάς τον εκτός. Πρέπει, λοιπόν, εκτός από την απώλεια να διαχειριστεί και το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός επιζών.

Στο πρόγραμμα θα προβληθούν ακόμη το Salamandra του Πάμπλο Αγκέρο από την Αργεντινή, που συμμετείχε στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών, το Les paradis perdus του Ελιέ Σιστέρν, το Megane της Ναόκο Ογκιγκάμι από την Ιαπωνία, το The way I see things του Αμερικανού Μπράιν Πέρα και το Adhen του Ραμπά Αμέρ- Ζαϊμές από τη Γαλλία.

Ταινίες από τη Μέση Ανατολή

Στο αφιέρωμα του κινηματογράφου της Μέσης Ανατολής, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει 11 ταινίες από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Συρία, η Παλαιστίνη και η Υεμένη. Οι δέκα από τις έντεκα ταινίες είναι πρόσφατης παραγωγής - από το 2005 έως το 2008, ενώ η ενδέκατη, το Alexandria... Why? του 1978, προβάλλεται ως φόρος τιμής στον διάσημο Αιγύπτιο σκηνοθέτη Γιούσεφ Σαχίν, που πέθανε τον περασμένο Ιούλιο.

Οπως αναφέρει για το αφιέρωμα η διευθύντρια του Φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη, «από την Αίγυπτο, χώρα με μεγάλη κινηματογραφική παράδοση και ισχυρή βιομηχανία στον χώρο, που στρέφεται όλο και περισσότερο προς τον πολιτικό κινηματογράφο, μέχρι την Υεμένη, η οποία πραγματοποιεί τα πρώτα της κινηματογραφικά βήματα στο παγκόσμιο στερέωμα, η Μέση Ανατολή είναι μια ευρύτερη περιοχή όπου διαδραματίζονται καθημερινά σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν το παγκόσμιο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό. Αλλαγές, οι οποίες έρχονται σε πρώτο πλάνο στις ταινίες δημιουργών που τολμούν και θίγουν επίκαιρα καυτά ζητήματα».

No comments: