Wednesday, October 15, 2008

Πωλείται η ιστορία του σινεμά

Της ΒΙΚΗΣ ΤΣΙΩΡΟΥ

Ποιος θα αγοράσει τα «Cahiers du Cinema»; Το μυθικό περιοδικό, που ιδρύθηκε το 1951, πωλείται από την εφημερίδα «Λε Μοντ», ιδιοκτήτρια του εντύπου από το 1998. Σχεδόν είκοσι είναι οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Πολλοί για ένα μηνιαίο περιοδικό που βλέπει τις πωλήσεις του να μειώνονται από τη δεκαετία του '80 και να φτάνουν σήμερα τα 23.000 αντίτυπα, ενώ για το 2007 κατέγραψε απώλειες 700.000 ευρώ.

Ωστόσο, τα «Cahiers du Cinema» δεν είναι ένα οποιοδήποτε περιοδικό. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1951, με τον Αντρέ Μπαζέν επικεφαλής της συντακτικής του ομάδας, στην οποία μετείχαν ενθουσιώδεις φίλοι του κινηματογράφου, οι οποίοι εξελίχθηκαν αργότερα σε κριτικούς και στη συνέχεια σε φημισμένους σκηνοθέτες, όπως οι Jean Luc Godard, Jacques Rivette, Francois Truffaut, Eric Rohmer, Claude Chabrol. Το περιοδικό έγινε ένα σημείο αναφοράς για τους σινεφίλ, στους οποίους γνώρισε τον αμερικανικό κινηματογράφο και αργότερα τον κινηματογράφο των ανατολικών χωρών, της Ασίας και της Αφρικής. Με το πέρασμα του χρόνου, η πρώτη ομάδα των κριτικών περνά στη σκηνοθεσία, δημιουργώντας τη nouvelle vague, το κινηματογραφικό κίνημα που σημάδεψε τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Είναι ένα περιοδικό που γνώρισε πολλές αναταράξεις στην 57χρονη ζωή του: αγορές, εξαγορές, διενέξεις, εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές συγκρούσεις, ανακάμψεις και αδιέξοδα. Φαίνεται πως και τούτη η στιγμή θα είναι κρίσιμη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2008

No comments: