Wednesday, October 8, 2008

Τον τίμησε η γειτονιά του…

Τον τίμησε η γειτονιά του…

Αυτή η βράβευση δεν ήταν σαν τις άλλες. Οι Νεοφαληριώτες επέλεξαν το δικό τους άνθρωπο για να τον τιμήσουν, με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά. Τον Θανάση Βέγγο. Ο κορυφαίος κωμικός μας, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πειραιώτικη συνοικία, παρέλαβε το Μετάλλιο Γ’ Τάξης του δήμου με δάκρυα στα μάτια, καθώς ο χώρος της εκδήλωσης, ο Κεντρικός Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ, δεν ήταν ούτε κι αυτός τυχαίος. «Ο πατέρας μου που δούλευε εδώ αγωνίστηκε για να σώσει το εργοστάσιο από τους Ναζί. Τα κατάφερε, αλλά στη συνέχεια τον έδιωξαν γιατί ήταν αριστερός», είπε συγκινημένος ο αγαπημένος ηθοποιός.

Οι εκδηλώσεις αγάπης προς το πρόσωπό του δεν είχαν τέλος. Ο κόσμος έκανε ουρά για να του σφίξει το χέρι, να τον αγκαλιάσει. «Του έχω παραδοθεί άνευ όρων», έλεγε ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Κρατώντας από το χέρι τα αγαπημένα του εγγόνια, ο Θανάσης Βέγγος άφησε τα δάκρυά του να κυλήσουν όταν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιώργος Παρτσαλάκης και ο Νίκος Δημητράτος ερμήνευαν τα παλιά λαϊκά τραγούδια που εκείνος είχε επιλέξει για τη βραδιά, ανάμεσά τους το «Πού ’σαι, Θανάση» του Γιώργου Ζαμπέτα και η «Δραπετσώνα» του Μίκη Θεοδωράκη. Οι αφιερώσεις βροχή… Στην εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές από τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Θανάση Βέγγου, στις οποίες σύντομα θα προστεθεί και η συμμετοχή του στη νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά», που βρίσκεται στο στάδιο των γυρισμάτων.

Στη σκηνή ανέβηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, που μας περιέγραψε με λίγα λόγια τη γνωριμία του με τον Βέγγο. «Τα πάντα τα οφείλω στον Κούνδουρο. Αυτός με έκανε ηθοποιό», απάντησε συγκινημένος ο μεγάλος κωμικός. Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας εξέφρασε κι αυτός το θαυμασμό του. «Τα τελευταία 35 χρόνια βλέπω Θανάση Βέγγο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η πλατεία Ευαγγελισμού μετονομάζεται σε πλατεία Θανάση Βέγγου. Θα την αναπλάσουμε για να είναι αντάξια του ονόματος που θα φέρει», δήλωσε ο δήμαρχος.

«Η χαρά μου είναι μεγάλη. Αυτά τα τελευταία χρόνια της ζωής μου τα περνάω πολύ όμορφα», δήλωσε κατασυγκινημένος ο τιμώμενος ηθοποιός, λίγο πριν εγκαταλείψει την αίθουσα.


ΖΑΛΙΓΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 08/10/2008

No comments: