Tuesday, October 7, 2008

Ενα φεστιβάλ σαν ταξίδι στις ηδονές του σινεμά


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2008

Εντεκα μέρες, 80 ταινίες από την Ευρώπη και τον κόσμο όλο, διάσημοι καλεσμένοι σαν τον Κεν Λόουτς και τον Αλέν Κορνό, αλλά και μια ταινία έναρξης απόλυτα ελληνική σαν το «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Από την Πέμπτη σε δύο αίθουσες

Με το βλέμμα στραμμένο, όπως κάθε χρόνο, στο σινεμά της Ευρώπης, το 21ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της «Ελευθεροτυπίας» μπαίνει δυναμικά στην τρίτη δεκαετία της ζωής του. Το φετινό φεστιβάλ (9-19 Οκτωβρίου) περιλαμβάνει ξεχωριστές ταινίες πρώτης προβολής, ενδιαφέρον διαγωνιστικό τμήμα και μεγάλα θεματικά αφιερώματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, σίγουρα, το κεντρικό αφιέρωμα «Σεξ και έρωτας στον κινηματογράφο» με σπάνιες ταινίες που αναδεικνύουν τις πολλαπλές πτυχές του έρωτα, αλλά και το αφιέρωμα στα κλασικά φιλμ νουάρ του Γάλλου σκηνοθέτη Αλέν Κορνό, ο οποίος μάλιστα θα έρθει στην Αθήνα με τη σύντροφό του, τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Ναντίν Τρεντινιάν.

Το Πανόραμα αυτοπαρουσιάζεται (από αριστερά προς τα δεξιά): Γ. Βόγλης, Νικολά Περ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Βαγγέλης Παναγόπουλος, Ν.Φ. Μικελίδης και η Σόφη Δασκαλάκη - Μυτιληναίου
Στις 11 ημέρες του «Πανοράματος» θα προβληθούν περισσότερες από 80 ταινίες από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους στους κινηματογράφους «Απόλλων Cinemax Class» (9-19 Οκτωβρίου) και «Μικρόκοσμος Filmcenter» (9-15 Οκτωβρίου). Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο «Απόλλων» με την avant-premiere της νέας ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη». Το Πανόραμα θά κλείσει με την ταινία του Αντονέλο Γκριμάλντι «Ηρεμο χάος» με τους Νάνι Μορέτι και Βαλέρια Γκολίνο.

«Η "Ελευθεροτυπία" και το "Πανόραμα" σας περιμένουν στις σκοτεινές αίθουσες των φωτεινών διαλειμμάτων της ζωής μας», είπε στη χθεσινή παρουσίαση του φεστιβάλ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ο διευθυντής της «Ε» Βαγγέλης Παναγόπουλος πριν αναφερθεί, συνοπτικά, στο φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης. Την αναλυτική παρουσίασή του έκανε ο κριτικός κινηματογράφου της «Ε» και «ψυχή» του «Πανοράματος» Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Παρόντες ήταν ο σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης (ένας από τους φετινούς τιμώμενους), η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου και ο ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της γαλλικής πρεσβείας Νικολά Περ.

«Ευτυχώς που ο Μικελίδης συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές ταινίες. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο σκηνοθέτης αποκάλεσε το «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» ταινία δρόμου με ήρωες αυτούς που έχασαν... τον δρόμο τους. «Δεν ξέρω αν είναι πραγματικά ένα ταξίδι ή μια διαδρομή παρανοϊκή που συντηρείται στο μυαλό μου. Μπορεί εκείνος που ταξιδεύει να είμαι μόνο εγώ ή μια χαμένη Ελλάδα που ταξιδεύει στο παρελθόν, ή άνθρωποι που βυθίζονται σχεδόν ηδονικά σε μια άγνωστη κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Χαρούμενος και συγκινημένος για την τιμητική του βράβευση από το «Πανόραμα», δήλωσε ο Γιάννης Βόγλης. Εκφράζοντας όμως κι ένα παράπονο προς τους νεότερους κινηματογραφιστές, οι οποίοι... έχουν αποστασιοποιηθεί από τους «σταρ» του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. «Ισως να τους αντιμετωπίζουν με δέος. Είμαστε όμως ανοιχτοί πάντα στον κινηματογράφο, τον οποίο αγαπήσαμε και υπηρετήσαμε με συνέπεια».

Μερικά καρέ από το πρόγραμμα

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα προβάλλονται πρόσφατες ευρωπαϊκές παραγωγές, οι οποίες και διαγωνίζονται για τα βραβεία της «Ελευθεροτυπίας» και της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Fipresci, το οποίο από φέτος μετονομάζεται σε βραβείο «Fipresci-Αντώνης Μοσχοβάκης» στη μνήμη του παλιού κριτικού της «Ε». Το δικό της βραβείο κοινού θα απονείμει και επιτροπή νέων από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα». Ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος είναι και οι «Γεννήθηκα στο Τίτοβ Βέλες» της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα, «Μιρούς» του Μάριους Χολστ, «4 νύχτες με την Αννα» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, «Two Lines» του Τούρκου Σελίμ Εβτσί, «Les Bureaux de Dieu» της Κλερ Σιμόν.

Στις αβάν πρεμιέρ του «Πανοράματος» περιλαμβάνονται μερικές πολυσυζητημένες ταινίες από διεθνή φεστιβάλ: «Ηρεμο χάος» του Αντονέλο Γκριμάλντι, «Περί τυφλότητας» του Φερνάντο Μεϊρέγιες (Κάνες) διασκευή του μυθιστορήματος του νομπελίστα Χοσέ Σαραμάνγκο με την Τζούλιαν Μουρ, «Katyn» του Αντρέι Βάιντα, «Genova» του Μάικλ Γουίντερμποτομ.

Στο μεγάλο αφιέρωμα «Σεξ και έρωτας στον κινηματογράφο» έχει ενταχθεί το αριστούργημα του σουρεαλισμού «Χρυσή εποχή» του Λουίς Μπουνιουέλ, η «Ξανθιά Αφροδίτη» του Τζόζεφ φον Στέρνμπεργκ με τη Μάρλεν Ντίντριχ, η «Γκίλντα» του Τσαρλς Βίντορ με τη Ρίτα Χέιγουορθ, οι «Σατανικοί εραστές» του Φρανσουά Οζόν κ.ά.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα τα αφιερώματα: «Επόμενη μέρα» με ταινίες επιστημονικής φαντασίας (ανάμεσά τους το σπουδαίο μελλοντολογικό φιλμ του Κρις Μαρκέρ «La Jetee»), «Δεύτερη ευκαιρία» με σπουδαίες ταινίες που υποτιμήθηκαν από κοινό και κριτική («Η καλύτερη παρέα» του Ρόμπερτ Ολτμαν, «Ταξιδιάρικα σύννεφα» του Τσάι Μινγκ - Λιανγκ), «Ελληνικό σινεμά μυστηρίου και φαντασίας» κ.ά. *


TIPS

* Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ. Ενιαίο ειδικό εισιτήριο ανά κινηματογράφο: «Απόλλων» (δύο βδομάδες) 40 ευρώ, «Μικρόκοσμος (μία βδομάδα) 30 ευρώ -εκτός από τελετές έναρξης και λήξης. Πληροφορίες στο www.panoramafest.com.

* Πανόραμα πάρτι: Την Πέμπτη (11 μ.μ.) η ραδιοφωνική στήλη της «Ε» «Τετράδιο» θα παίξει τις πιο ωραίες μουσικές στο Τ-Palace (πλ. Συντάγματος, δίπλα στην είσοδο του King George Palace). Μαζί με τον Δημήτρη Κανελλόπουλο στα πικ-απ οι Αννα Αναστασίου (best), Γιάννης Λώλος (City), Γιώτα Κοτσέτα (Κόσμος), Κατερίνα Καφετζή (Εν λευκώ), ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριάνος, ο γκουρού του ραδιοφώνου Γιάννης Πετρίδης και η γνωστή-άγνωστη Γκίζα (Σκάι).

* Η κριτική και το μέλλον της είναι το θέμα ημερίδας (16/10, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, 10 π.μ.-3 μ.μ.).

* Το Πανόραμα στηρίζουν οι: ΥΠΠΟ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Δήμος Αθηναίων, ΙΟΜ British Council, Γαλλικό Ινστιτούτο, ΤΡΑΜ Α.Ε. και Media Desk Hellas.


Τιμώμενοι και καλεσμένοι

Κεν Λόουτς: στην Αθήνα 19 Οκτωβρίου για να βραβευτεί από την «Ε»
Στις σημαντικές αφίξεις του φεστιβάλ συγκαταλέγεται, αναμφισβήτητα, και η παρουσία του Κεν Λόουτς, κορυφαίου Βρετανού κινηματογραφιστή και βραβευμένου με τον «Χρυσό Φοίνικα» των Κανών για την ταινία «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι». Θα βρίσκεται στην Αθήνα την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στην τελετή λήξης του Πανοράματος, όπου και θα τιμηθεί με το Ειδικό Βραβείο του φεστιβάλ για τη συμβολή του στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης. Θα προβληθεί και μία από τις πιο σημαντικές ταινίες του, το «Kes», επικεντρωμένη στη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σ' ένα αγόρι κι ένα γεράκι.

Με την ευκαιρία της παραμονής του στην Αθήνα ο Κεν Λόουτς θα βρίσκεται τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου στις 11 π.μ. στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» προκειμένου να μιλήσει με κοινό και ανθρώπους του κινηματογράφου για το έργο του και τη συνεργασία του με νέους ηθοποιούς.

Αλέν Κορνό: ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ολα τα πρωινά του κόσμου». Θα 'ρθει με τη σύζυγό του Ναντίν Τρεντινιάν
Λευτέρης Βογιατζής: κορυφαίος σκηνοθέτης του θεάτρου, με αγάπη για τους κινηματογραφικούς ρόλους
Στους τιμώμενους του «Πανοράματος» είναι και ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Κορνό. (Το αφιέρωμα στο έργο του περιλαμβάνει ένα κουαρτέτο κλασικών φιλμ νουάρ, όπως τα «Ο Σκληρός νόμος του επιθεωρητή Φερό» και «Serie noire», αλλά και τις ταινίες «Ολα τα πρωινά του κόσμου» και «Le Cousin»). Θα τιμηθούν και οι Ελληνες Μάνος Ζαχαρίας, Λευτέρης Βογιατζής και Γιάννη Βόγλης.

Διάσημοι καλεσμένοι του Πανοράματος είναι επίσης η πολυτάλαντη Ελληνο-ιταλίδα ηθοποιός, παραγωγός και συνθέτρια Βαλέρια Γκολίνο, η αγαπημένη ηθοποιός των Ευρωπαίων σκηνοθετών Λαμπίνα Μιτβέσκα και ο βραβευμένος Τούρκος σκηνοθέτης Σελίμ Εβτσί.

No comments: