Friday, October 31, 2008

Ο Νταφόε στο φεστιβάλ


Ο πρωταγωνιστής της «Σκόνης του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα την παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Η 49η διοργάνωση ανοίγει με τον «Παλαιστή» και κλείνει με ταινία για τον Νίξον

Ο Γουίλεμ Νταφόε θα δώσει κι ένα masterclass, όπου θα μιλήσει για την τέχνη του και την πρόσφατη συνεργασία του με Αγγελόπουλο και Τρίερ
Ανοίγει σιγά σιγά όλα τα χαρτιά του το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς πλησιάζει και η μέρα έναρξης (14/11). Χθες ανακοινώθηκε η άφιξη του Γουίλεμ Νταφόε στη Θεσσαλονίκη. Θα παραβρεθεί στην πανηγυρική λήξη του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ με την avant premiere της πολυαναμενόμενης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η σκόνη του χρόνου» (22 Νοεμβρίου, 11 μ.μ., «Ολύμπιον»). Είναι προφανές ότι το ΥΠΠΟ και η τυπολατρία του δεν επέτρεψαν τελικά στην ταινία, αν και θα μπορούσαν με λίγες μέρες αναμονή, να διεκδικήσει κάποια από τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας. Ο Γουίλεμ Νταφόε θα παραδώσει κι ένα ξεχωριστό masterclass. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τον κορυφαίο ηθοποιό να μιλάει και για τις πρόσφατες συνεργασίες του, τόσο με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο όσο και με τον Λαρς Φον Τρίερ στον «Αντίχριστό» του.

Εντυπωσιακή είναι και η επιλογή των ταινιών που θα ανοίξουν και θα κλείσουν τη διοργάνωση. Πρόκειται για τον φετινό Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Βενετίας, τον «Παλαιστή» του Ντάρεν Αρονόφκσι, και για την ταινία «Frost/Nixon: η αναμέτρηση» του βραβευμένου με Οσκαρ, Ρον Χάουαρντ.

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι είναι παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ. Στη Θεσσαλονίκη είχε προβληθεί το 1998 η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το συγκλονιστικό «π», ενταγμένο μάλιστα στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα. Ο «Παλαιστής», η τέταρτη ταινία του, θα ανοίξει το Φεστιβάλ. Θα την παρουσιάσει στο κοινό η νεαρή πρωταγωνίστριά της, Εβαν Ρέιτσελ Γουντ, γνωστή από την ξεχωριστή ερμηνεία της στο «Thirteen» της Κάθριν Χάρντγουικ. Ο Αρονόφσκι σκιαγραφεί το καθηλωτικό πορτρέτο του Ράντι Ρόμπινσον, ενός παλαιστή σε παρακμή, τον οποίο υποδύεται ένας αγνώριστος Μίκι Ρουρκ με μια ερμηνεία ηλεκτρισμένη, συγκινητική, με λεπτές αποχρώσεις χιούμορ.

Λίγες μέρες μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου θα δούμε και την «Frost/Nixon: η αναμέτρηση» του Ρον Χάουαρντ (23 Νοεμβρίου). Το φιλμ διαδραματίζεται στη δεκαετία του '70 όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον, υπεύθυνος για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ιστορία της χώρας, δέχεται να λύσει τη σιωπή του. Η περίφημη εξομολόγησή του στον Βρετανό τηλεοπτικό σόουμαν Ντέιβιντ Φροστ ζωντανεύει μέσα από τη στιβαρή ματιά του Αμερικανού σκηνοθέτη. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Φρανκ Λανγκέλα (Νίξον) και ο Μάικλ Σιν (Φροστ), αμφότεροι με θεατρική θητεία, υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τη δυναμική των προσώπων που υποδύονται.

Κι ερχόμαστε στην ειδική προβολή του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ, στη «Σκόνη του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, δεύτερο μέρος της τριλογίας που άνοιξε με «Το λιβάδι που δακρύζει». Ο δημιουργός της, που θα μας την συστήσει στην παγκόσμια avant premiere της μαζί με τον Γουίλεμ Νταφόε, σημειώνει ότι πρόκειται για «έναν ποιητικό απολογισμό του περασμένου αιώνα μέσα από έναν έρωτα που προκαλεί τον χρόνο, οραματίζεται και αναζητά τον ορίζοντα του αιώνα που διατρέχουμε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΟΥΖΑΚΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/10/2008

No comments: