Friday, October 17, 2008

Γιώργος Μυλωνάς: Προασπίζω τα συμφέροντα του σινεμά


«Στο φύλλο της 15/10/2008 διάβασα σχόλιο-λίβελο για τον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο, ο οποίος συνοδευόταν με τη φωτογραφία μου. Η κ. Γεωργακοπούλου έχει μια άποψη για τον Ελληνικό Κινηματογράφο και τους Ελληνες σκηνοθέτες. Η άποψή της επιβραβεύει όλους τους άξιους συναδέλφους, οι οποίοι δημιούργησαν έναν κινηματογράφο ιδιαίτερης γραφής, πάντα χρηματοδοτούμενο από το Δημόσιο. Στη χώρα μας υπάρχει και μια άλλη μερίδα σκηνοθετών και συγγραφέων, ένας εκ των οποίων είμαι και εγώ, οι οποίοι χωρίς καμιά κρατική βοήθεια, με δικά τους χρήματα δημιούργησαν έναν άλλον κινηματογράφο, τον αποκαλούμενο από την κυρία Γεωργακοπούλου εμπορικό κινηματογράφο. Αυτοί, οι συνάδελφοι, που για χρηματοδότη είχαν τον Ελληνα θεατή, δημιούργησαν τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προβάλλονται συχνότατα από όλα τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και ψυχαγωγούν μέχρι και σήμερα τον Ελληνα τηλεθεατή. Αυτοί, λοιπόν, κατά την κ. Γεωργακοπούλου, θα πρέπει να πέσουν στο πυρ το εξώτερον».

Τέλος, ο κ. Μυλωνάς επισημαίνει ότι είναι «από τους λίγους που δουλεύουν για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων σκηνοθετών» όντας πρόεδρος ενός εκ των μεγαλύτερων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Σκηνοθετών και Συγγραφέων αλλά και πρόεδρος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

**Απάντηση της Β. ΓΕΩΡΓ.: Θυμόμαστε πολύ καλά πως ο κ. Μυλωνάς, χάρη στην προσωπική του φιλία με τον Χρήστο Ζαχόπουλο, διορίστηκε στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απομακρύνοντας από τη θέση αυτή τον Τάσο Ψαρρά. Θυμόμαστε πολλά κι άλλα. Κυρίως όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το πνευματικό του έργο, ήτοι τις ταινίες «Εδώ και τώρα αγγούρια», «Η γκομενάρα από το Μέτσοβο», «Ο βιασμός μιας μοναχής», «Παρθενοκυνηγός» και άλλες πολλές. Οτι αυτός τις κατατάσσει στην κατηγορία του κινηματογράφου που ψυχαγωγεί τον ελληνικό λαό, και βάζει τον εαυτό του να κάνει παρέα με Σακελλάριο, Δημόπουλο, Δαλιανίδη κ.λπ., μας εκπλήσσει. Είναι, όμως, δικαίωμά του. Οπως είναι και δικό μας να επιμένουμε πως με τέτοιο βιογραφικό δεν δικαιούσαι να κρίνεις τους Θόδωρο Αγγελόπουλο, Τώνη Λυκουρέση, Παναγιώτη Καρκανεβάτο, Ελένη Αλεξανδράκη, Πέτρο Σεβαστίκογλου κ.ά. που φέτος είναι υποψήφιοι στα Κρατικά Βραβεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/10/2008

No comments: