Thursday, October 30, 2008

Τέχνη σε ένα αστικό λεωφορείο


Φωτογραφία

Γιον Μποκ, «Μια διάλεξη σε αστικό λεωφορείο», Αθήνα. Από τη χθεσινή performance του γερμανού καλλιτέχνη. JΑΝ WΙΝDSΖUS
Τη χθεσινή performance του γερμανού καλλιτέχνη Γιον Μποκ σε ένα αστικό λεωφορείο που κυκλοφορούσε στους δρόμους της Αθήνας ακολουθεί η Αναδρομική των ταινιών του, η οποία ανοίγει σήμερα στην κινηματογραφική αίθουσα Μικρόκοσμος και διαρκεί ως τις 5 Νοεμβρίου. Μια επιλογή μικρών και μεγαλύτερων ταινιών, σε επιμέλεια της ομάδας ΧΥΖ, θα προβάλλεται καθημερινά. Κάθε επιλογή θα προβάλλεται δύο φορές την ημέρα, στις 21.00 και στις 23.00, με εξαίρεση τις προβολές της Δευτέρας 3 Νοεμβρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 17.00 και στις 19.00.

Στις ταινίες, όπως και στις performances του, ο Γιον Μποκ χρησιμοποιεί τα γλυπτά του ως σκηνικά, παραφράζει λέξεις και επινοεί γλώσσα ως μέσα για να σχολιάσει και να θέσει υπό αμφισβήτηση τις ανθρώπινες σχέσεις. Τα έργα του, μανιώδη και απαλλαγμένα από «ορθή» σύνταξη, ενσωματώνουν θεωρίες και ορολογία από την ψυχολογία ως τα οικονομικά και από την ιστορία της τέχνης ως τον λαϊκό πολιτισμό. Παράλληλα ο Μποκ εμπλέκεται σε ένα ατελείωτο παιχνίδι εναλλαγής ρόλων ανάμεσα σε διαφορετικές παράλογες περσόνες, αναμειγνύοντας ιστορίες και καταστάσεις που προκύπτουν ως αλλόκοτες, συχνά ξεκαρδιστικές, μερικές φορές απειλητικές ή βίαιες, και ποιητικές.

Κατά τη διάρκεια της Αναδρομικής θα παρουσιαστεί ένα σύνολο 29 ταινιών, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων ταινιών όπως οι «Μeechfieber» (2004), «Salon de beton» (2005), «Skipholt» (2005), «Dandy» (2006), «Ζezziminnegesang» (2006), «Ρalms» (2007), και «Ιnside Βeyond» (2007), καθώς και των πλέον «κλασικών» ταινιών του «Ρorzellan-Ιsoschizo-Κ chentat des neurodermitischen Βrockenfalls im Κaffeestrudel» (2001), «Αlice Cooper» (2001), «Βoxer» (2002) και «Gast» (2004). Ο Γιον Μποκ γεννήθηκε το 1965 στο Γκρίμπομ. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η παρουσίαση του έργου του στην Αθήνα έχει καταστεί εφικτή με την υποστήριξη του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Ινστιτούτου Γκαίτε, του κινηματογράφου Μικρόκοσμος, του περιοδικού «Ηighlights» και της Μπιενάλε της Αθήνας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.
  • Μικρόκοσμος (λεωφ. Συγγρού 106, τηλ. 210 9215.305). Τιμές εισιτηρίων: 7,50 ευρώ (φοιτητικό 5 ευρώ) ανά προβολή. Κάρτες διαρκείας για όλη την εβδομάδα προβολών διαθέσιμες.
  • Το πλήρες πρόγραμμα της Αναδρομικής είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.xyzprojects.org.

No comments: