Thursday, October 23, 2008

Ο θαυμαστός κόσμος του ανεξάρτητου σινεμά

Πιστές στους στόχους που έθεσαν τέσσερα χρόνια πριν, όταν πρωτοεμφανίστηκαν ως παράλληλο, αφιερωμένο στο ανεξάρτητο σινεμά, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι «Ημέρες Ανεξαρτησίας», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Λευτέρη Αδαμίδη, προτείνουν και στην 49η διοργάνωση (14-23 Νοεμβρίου) μια περιπλάνηση στο απρόβλεπτο, ποικιλόμορφο τοπίο του.

Σκηνή από την ταινία «The good times kid» του Azazel Jacobs, που συστήνεται από την ενότητα «Κάποιος να τους προσέχει»
Οι σημαντικότεροι φετινοί σταθμοί του είναι:

ID 08: επιλογή ταινιών που δίνουν το στίγμα της χρονιάς, σε καλλιτεχνικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Αν πέρυσι Ασία και Λατινική Αμερική μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον, φέτος η Ευρώπη κάνει αισθητή την παρουσία της. Ανάμεσα στις ταινίες, το «Kisses» του Λανς Νταλί από την Ιρλανδία, το «Stella» της Σιλβί Βερέιντ από τη Γαλλία, για πολλούς η μεγαλύτερη έκπληξη στη φετινή Βενετία, το «Let the right one in» του Τόμας Αλφρεντσον, βραβευμένο σε Tribeca και Γκέντεμποργκ, αλλά και δύο αφρικανικά φιλμ που ασχολούνται με το θέμα της εθνικής ταυτότητας. Το «Gabbla» του Αλγερινού Ταρίκ Τεγκούια (βραβείο FIPRESCI στη Βενετία) και το «Teza» του Αιθίοπα Χαϊλέ Γκερίμα.

Αφιέρωμα στον Ουσμάν Σεμπέν, την εμβληματική για τον κινηματογράφο της αφρικανικής ηπείρου μορφή, που έφυγε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 84 ετών. Η ρετροσπεκτίβα θα είναι πλήρης και θα συνοδεύεται από ειδική, δίγλωσση έκδοση. Θα παραβρεθεί και ο γιος του, Αλέν Σεμπέν.

Αφιέρωμα στον Βρετανό Τέρενς Ντέιβις, παρουσία του ίδιου αλλά και της συνεργάτιδας και παραγωγού του Ολίβια Στιούαρτ. Θα δώσει masterclass στις 20 Νοεμβρίου.

Ο Κορεάτης Κιμ Τσι Γουν με την ταινία του «The Good, the Bad and the Weird» (φωτογρ.) είναι επίσημος καλεσμένος του τμήματος «Ημέρες Ανεξαρτησίας»
Νέοι Αμερικάνοι: πλούσια η φετινή σοδειά σε πείσμα όσων προφήτευαν το τέλος του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, που ξέρουμε. Ανάμεσα στις ταινίες, το «Wendy and Lucy» της Κέλι Ρέιχαρντ με τη Μισέλ Γουίλιαμς, το «Ballast» του Λανς Χάμερ, το «Goliath» των Ντέιβιντ και Νέιθαν Ζέλνερ, το «The pleasure of being robbed» του Τζόσουα Σάφντι, του γνωστού διδύμου των Τζόσουα και Μπεν Σάφντι, που έχουν παρουσιάσει τις «χειροποίητες» ταινίες τους στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, ενώ το περιοδικό «Filmmaker» τούς κατέταξε στους 25 πιο υποσχόμενους σκηνοθέτες της ανεξάρτητης σκηνής.

«Κάποιος να τους προσέχει»: το τμήμα συστήνει το δημιουργικό δίδυμο των Αγγλων Κριστίν Μολόι και Τζο Λούολορ, γνωστούς ως Desperate Optimists, αλλά και τον sui generis σκηνοθέτη από την Αμερική Εζέιζελ Τζέικομπς, γιο του θρυλικού Αμερικανού αβανγκαρντίστα κινηματογραφιστή Κεν Τζέικομπς.

Χαμένα αριστουργήματα: τρία τέτοια προτείνει ο Λευτέρης Αδαμίδης. Το βουβό «The Phantom carriage» (1921) του Βίκτορ Σίοστρομ, που είναι σύμφωνα με τον Μπέργκμαν «το απόλυτο φιλμ». Θα προβληθεί συνοδεία ζωντανής μουσικής, γραμμένης από τα θεσσαλονικά συγκροτήματα Good Luck Mister Gorsky και Eventless Plot. Το «The exiles» (1961), μία από τις δύο ταινίες του Κεντ Μακένζι, επανήλθε στο προσκήνιο χάρη στον Αφροαμερικανό σκηνοθέτη Τσαρλς Μπερνέτ και το αρχείο του UCLA που χρηματοδότησε την αποκατάσταση της κόπιας. Είναι ένα ντοκιμαντερίστικο πορτρέτο της ζωής των Ινδιάνων εκείνης της περιόδου, γυρισμένο σε υποβαθμισμένη γειτονιά του Λος Αντζελες. Το μουσικό ντοκιμαντέρ «Sonic youth, Sleeping nights awake» του Μάικλ Ολμπράιτ, που γυρίστηκε από ομάδα επτά εφήβων που συμμετείχαν στο project Moonshine, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που είχε σκοπό την καθοδήγηση και παροχή τεχνικής υποστήριξης σε μαθητές που καταγράφουν γεγονότα της κοινότητάς τους. Το «πρότζεκτ» θα μεταφερθεί και στη Θεσσαλονίκη. Δύο ομάδες φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ θα κινηματογραφήσουν μουσικά events και θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ειδική εκδήλωση.

Επίσημοι καλεσμένοι: ο Κορεάτης Κιμ Τσι Γουν με την ταινία «The Good, the Bad and the Weird» και ο καλτ Βραζιλιάνος Χοσέ Μοχίκα Μαρίνς με το «Encarnacao do Demonio».

Β.ΓΕΩΡΓ., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2008

No comments: