Monday, October 20, 2008

«Ο δρόμος οδηγεί... μέσα μας»

Λ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΑΙ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΘΗΝΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ»

Του Παύλου Θ. Κάγιου. ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Ο Λευτέρης Βογιατζής  και η Αλεξία Καλτσίκη  στη γέφυρα του  Βοσπόρου, σε μια  σκηνή της ταινίας  «ΑθήναΚωνσταντινούπολη»

«Το “Αθήνα-Κωνσταντινούλη” είναι σίκουελ του “Μελοδράματος”- 1980 - μια ταινία δρόμου κι όχι ένα τουριστικό οδοιπορικό που μάζεψε από το ταξίδι εικόνες και ήχους. Τουλάχιστον όχι με τον ίδιο ζήλο που κατέγραψε το προσωπικό και αδιέξοδο οδοιπορικό των τριών ηρώων του», λέει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τη 13η ταινία του.

Και ο Λευτέρης Βογιατζής, όμως, που πρωταγωνιστεί για τέταρτη φορά σε ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου- «δεν ξέρω αν είμαι το alter ego του σκηνοθέτη και με προτιμάει», μας λέει...- χαρακτηρίζει, χωρίς να έχει συνεννοηθεί μαζί του, τη νέα τους ταινία ως συνέχεια του «Μελοδράματος», στο οποίο έπαιζε ο ίδιος! Κι όταν του ζητάμε να μας πει αν θεωρεί «απελπισμένο» το ταξίδι του ήρωα, υποστηρίζει ότι «όχι, δεν είναι απελπισμένος, νιώθει άδειος, κενός, με ένα βάρος ζωής που όλο και πιο πολύ δεν του λέει κάτι, το θεωρεί περιττό, σαν άδειο ρούχο και κάποια στιγμή αποφασίζει να απαλλαγεί από αυτό το βάρος, χωρίς αυτό να είναι μια πράξη απελπισίας· αντίθετα, διαθέτει μια αυτοσαρκαστική, γεμάτη απορία “ματιά” για την ίδια τη ζωή».

Ήρωας της ταινίας είναι ένα ώριμος άνδρας, ο οποίος μετά τον πρόσφατο χωρισμό του με την επί πολλά χρόνια σύζυγό του και σχεδόν στα όρια της κατάθλιψης επιχειρεί ένα ταξίδι με αυτοκίνητο χωρίς πραγματικό σκοπό. Καταρχήν, τελικός προορισμός του φαινόταν να είναι η Θεσσαλονίκη με πρόφαση την επίσκεψη στον άρρωστο πατέρα του... Απρόσμενα γεγονότα στην εθνική οδό και η συνάντησή του με έναν πλανόδιο κλαρινίστα και την κοπέλα του, τον κάνουν να «ξεχάσει» τον πατέρα του, να τους ακολουθήσει και να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη.
  • Είναι πολλοί 55άρηδες γύρω μας έτσι μετέωροι με το συναίσθημα του κενού;
«Ασφαλώς, δεν είναι μοναδικός, αν δεις γύρω σου διακρίνεις πολλούς τέτοιους 55άρηδες που δεν ξέρουν πώς ή γιατί να συνεχίσουν να ζουν», λέει ο Λευτέρης Βογιατζής.
  • Σαν σανίδα σωτηρίας πιάνεται από τον πλανόδιο κλαρινίστα και τη φιλενάδα του;
«Αυτοί οι ανόμοιοι με αυτόν άνθρωποι- ο ίδιος είναι πετυχημένος δικηγόρος- είναι για αυτόν ένα σωσίβιο. Γι΄ αυτό και αρπάζεται από πάνω τους και τους ακολουθεί χωρίς κανένα λόγο, ελπίζοντας να τον βγάλουν σε μια στεριά. Μα όταν τον “εγκαταλείπουν”, αποφασίζει στο υποσυνείδητό του να απαλλαγεί από τον ίδιο και πατάει το κουμπί».
ΙΝFΟ
Η ταινία «ΑθήναΚωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους Λευτέρη Βογιατζή, Δημήτρη Πουλικάκο, Αλεξία Καλτσίκη προβάλλεται από σήμερα στον «Απόλλωνα» και από την Πέμπτη και στις αίθουσες «Τριανόν», «Κηφισιά».
Αταίριαστο τρίο

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θεωρεί την τωρινή ταινία του την «πιο δύσκολη που έχω γυρίσει μέχρι σήμερα, ένα αδιανόητο ταξίδι, μια πραγματική περιπέτεια καθώς ηθοποιοί, τεχνικοί, φώτα, μηχανήματα, στριμωχτήκαμε σε ένα τεράστιο πούλμαν, το “σχολικό μας”, όπως το βαφτίσαμε, διασχίσαμε τη μισή Ελλάδα και καταλήξαμε στην Κωνσταντινούπολη με τους Βογιατζή, Πουλικάκο, Καλτσίκη να είναι ένα πραγματικά αταίριαστο τρίο και σεναριακά, αλλά και στην πραγματικότητα με εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα ο καθένας τους στη ζωή».

Μας διευκρινίζει ότι το νέο φιλμ του είναι «μία ταινία δρόμου που δεν ενδιαφέρεται να μας ξεναγήσει στους επαρχιακούς δρόμους της Ελλάδας, ούτε στην ομορφιά της Κωνσταντινούπολης, η οποία επιτούτου είναι το φόντο των τριών ηρώων και των τεταμένων καταστάσεων που ζουν.

Πρόκειται για μια διαδρομή στα εσωτερικά τοπία του μυαλού μας».

No comments: