Tuesday, October 7, 2008

Κινηματογραφικά φεστιβάλ εκτός τειχών


«Ahlaam» (ταινία του κινηματογραφικού αφιερώματος στη Μ. Ανατολή)
Στο 2ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (θέατρο Παπαδημητρίου, 8-12/10) θα προβληθούν συνολικά 50 ταινίες. Στο επίσημο πρόγραμμα 44 ταινίες (25 μικρού, 19 μεγάλου μήκους - οι 15 μεγάλου και 10 μικρού επιλέχθηκαν για το διαγωνιστικό τμήμα). Στο «Πανόραμα» θα προβληθούν 4 ταινίες μεγάλου μήκους και 15 ταινίες μικρού. Περιλαμβάνονται αφιερώματα: «Ελλήνων Πάθη» (από νεότερη ιστορία) με 3 ταινίες. Στον ντοκιμαντερίστα Ζαν Μαρί Ντρο «Το λευκό κουρέλι του απαραιτήτου κινηματογράφου». Εκθεση τεκμηρίων για την κινηματογραφική κίνηση στη Χαλκίδα στα χρόνια 1900-1940. «Ελληνική πραγματικότητα - ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου». Το «Μονοπλάνο» αφορά σε όσους θέλουν να «τραβήξουν» ένα πλάνο διάρκειας ενός λεπτού. Στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα διοργανωθεί έκθεση βιβλίου για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ σε βιβλιοπωλείο της πόλης θα προβληθεί υλικό από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ για τις πρώτες Δελφικές Εορτές (1927) και παράσταση τραγωδίας στο Ηρώδειο.
  • Στις 11/10 ολοκληρώνεται το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας - 10ο Διεθνές Πανόραμα, με προβολή 208 ταινιών από 55 χώρες (με ελεύθερη είσοδο). Γιορτάζοντας τα 10 χρόνια του (από το 1ο Πανόραμα στη Θεσσαλονίκη) στη διάρκεια των οποίων προβλήθηκαν συνολικά (μαζί με τις φετινές) 1.432 ταινίες, το φεστιβάλ θα βραβεύσει τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο (11/10).
  • Το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί για πρώτη φορά αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, με 11 ταινίες από χώρες της Μ. Ανατολής: Αίγυπτος, Ιράκ, Ισραήλ, Λίβανος, Συρία, Παλαιστίνη, Υεμένη κ.ά.

No comments: